Obiceiuri pentru ziua de Paște. De ce trebuie să îmbraci haine noi și ce simbolizează ouăle roșii?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 05.05.2024 - 09:34
Românii merg la biserică în noaptea de Înviere - Foto: jurnal de Bucovina (rol ilustrativ)
Ce obiceiuri au românii de Paști - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Ouă roșii Foto: Freepik.com

Paștele este considerată ceam mai mare sărbătoare a creștinătății pentru că se sărbătoriește Învierea lui Iisus. Românii au o serie de tradiții și superstiții pe care le respectă. Totul se întâmplă imediat după slujba e Înviere.

SHARE

S-a încheiat Postul Mare și creștinii ortodocși sărbătoresc Învierea Domnului. Se spune că este bine ca în această zi oamenii să poarte haine noi și să ciocnească ouă roșii. 

Puțini știu însă ce simbolizează de fapt aceste obicieuri străbune. Însă cei mai mulți le respectă pentru că le consideră aducătoare de belșug și sănătate. 

Obiceiuri în ziua de Paște. De ce trebuie să îmbraci haine noi și ce simbolizează ouăle roșii?

Potrivit tradiţiei, la miezul nopţii între zilele de sâmbătă şi duminică, oamenii se trezesc din somn în bătaia clopotelor. Se spală cu apă curată, îşi pun straie noi, iau câte o lumânare şi pornesc către biserică unde preotul, cu Sfânta Evanghelie şi crucea în mână, urmat de alaiul de credincioşi, iese cu lumânarea aprinsă şi înconjoară biserica de trei ori.

Când preotul rostește „Christos a înviat!” toţi cei prezenţi la acest serviciu religios spun: „Adevărat a înviat!”, răspunsul fiind recunoaşterea tainei Învierii.

Citește și: Leguma cu care vopsești ouăle natural. Nu trebuie să lipsească de pe masa de Paște. Bună la digestie

Cu lumânarea aprinsă, fiecare se întoarce acasă şi face o cruce mică pe peretele dinspre răsărit, afumându-l cu lumânarea, pe care o va păstra tot restul anului. Oamenilor le este permis să mănânce bucatele (pasca/pâinea, ouăle roşii, carnea de miel, sarea şi vinul) abia după ce acestea se sfinţesc şi după ce fiecare persoană participă la Liturghie, scrie ziarulunirea.ro.

Foto: Freepik.com

Iată câteva dintre obiceiurile respectate de români de Paște

– La Înviere este bine să te îmbraci cu o haină nouă, îmbrăcămintea nouă, la fel ca şi apa, are un rol purificator.

– În ziua de Paşti nu este bine să dormi, pentru că în restul anului vei fi somnoros, vei avea ghinion, viermii vor mânca semănăturile, recolta va fi distrusă şi te va prinde ploaia ori de câte ori vei vrea să lucrezi câmpul.

– Lumânarea de la Înviere trebuie păstrata în casă şi aprinsă în caz de boală, calamităţi naturale, supărări.

– În dimineaţa Paştelui e bine să priveşti prima dată într-o cofa cu apă neîncepută. Se spune că vei avea vederea buna în restul anului.

– Se spune că e bine să te speli pe faţă cu apa neîncepută dintr-o cană nouă, în care ai pus un ou roşu, unul alb, un bănuţ de argint şi un fir de iarbă verde, semne ale sănătăţii, prosperităţii şi sporului în toate.

Citește și: De ce vopsim ouă de Paște și ce simbolizează? Ce mistere ascunde încondeierea lor în România?

– În ziua de Paşti nu se mănâncă oul cu sare, se spune că transpiri tot anul.

– Pasca, crucea de pe ea sau anafura sunt considerate de leac, de aceea se păstrează bucăţi din ele peste an.

– Cocoşul sfinţit de Paşti se credea a fi o sursă de belşug, sănătate şi dragoste. În vechime oamenii aduceau cocoşi la slujba de Înviere, pe motiv că aceluia căruia îi va cânta primul cocoşul în acea noapte va avea noroc tot anul. Apoi cocoşii erau daţi de pomană săracilor.

– La masa de Paşti e bine să mănânci mai întâi un ou, se crede că acesta aduce sănătate trupului pe parcursul anului, apoi peşte şi pasăre, pentru a fi sprinten precum peştele şi uşor ca pasărea.

– Cu cine ciocneşti ouăle vopsite în ziua de Paşti, te vei întâlni în lumea cealaltă.

– Dacă păstrezi un ou roşu 40 de zile după Paşti şi nu se strică, vei avea noroc tot anul.

– De Paşti se aşeză o bucăţică de fier sub prag, ca o protecţie pentru casă.

– Dacă prima persoană care îţi intră în casă este bărbat, vei avea noroc tot anul.

– De Paşti, există credinţa că cerurile se deschid, permiţând sufletelor celor morţi să se întoarcă acasă, pentru a-şi proteja rudele dragi.

– Se spune că cei ce mor în duminică de Paşti sunt scutiţi de Judecata divină, sufletele lor ajungând direct în rai.

– Copii născuţi de Paşti sunt binecuvântaţi, având o viaţa luminată şi presărată cu noroc toată viaţa.

Citește și: Rețeta de cozonac care a dat peste cap gospodinele. Se face mult mai repede și iese extrem de gustos

De ce se vopsesc ouă în roșu de Paște?

Legenda creștină spune că, pe când Iisus era răstignit pe cruce, Maria a încercat să îi înduplece pe iudei ducându-le un coş cu ouă. Dar aceştia au început să îl chinuie şi mai tare pe Iisus. Plângând, Maria a pus coşul la picioarele lui Hristos.

Când acestea s-au înroşit de la sângele care se scurgea pe picioarele Lui, El i-a spus Mariei: „De acum să faceţi şi voi ouă roşii, în aducere aminte”. De atunci, creştinii vopsesc ouăle roşii şi le ciocnesc în dimineaţa Învierii lui Iisus.

În tradiția populară, ouăle roşii sunt considerate păzitorii casei şi tocmai de aceea nu trebuie să lipsească. În acelaşi timp, oul simbolizează viaţa eternă, fertilitatea, renaşterea şi norocul.

Există la români un obicei de a păstra un ou de la masa de Paște o perioadă mai lungă. Dar nu orice ou, el trebuie să fie un ou roșu sfințit la biserică.

După un an, la Paștele următor, oul se sparge și dacă e gol, înseamnă că nu ai prea mare noroc în viață. Dar dacă e plin, înseamnă că ai un destin fericit.

Cine a făcut acest experiment știe că, în timp, conținutul oului se dezhidratează și se înnegrește sau se micșorează.

Astfel, este aproape imposibil să mai fie oul plin. Un alt obicei din Moldova spune că trebuie să păstrezi un ou roșu timp de 40 de zile după Paște. Dacă îl spargi după 40 de zile și nu miroase urât, înseamnă că vei avea un an bun, plin de noroc, scrie Libertatea.

Foto: Freepik.com

De ce purtăm haine noi de Paște?

În ziua sărbătorii de Paște, tradiția cere ca toți credincioșii să poarte haine noi. Această tradiție are o semnificație profundă, și anume renunțarea la vechile obiceiuri și a adoptării unui nou început. De asemenea, purtarea hainelor noi are o însemnătate mare deoarece Iisus Hristos a înviat îmbrăcat în haine albe, noi. Acestea simbolizează curățirea trupului și a sufletului.

Faptul că porți haine noi de această mare sărbătoare îți aduce sănătate, noroc și îți purifică sufletul și trupul. Este o simplă superstiție, dar foarte mulți credincioși din mai multe părți ale țării țin cont de ea.

Citește și: Care români vor fi plătiți dublu de 1 Mai sau de Paște? Angajatorii sunt obligați prin lege

Dar când a luat de fapt naștere această tradiție? Ei bine, se pare că ar fi apărut în urmă cu mai bine de o mie de ani, pe vremea începutului creștinismului, când aceste haine noi se purtau atunci când era botezată o persoană, demonstrând că împărtășesc noua viață a lui Iisus Hristos, scrie Click.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te