VIDEO Cum arată blindatul prototip „Terminator” construit de ucraineni din bucăți de tancuri rusești

DE Daniel Toșa | Actualizat: 07.06.2023 - 10:08

Ucraina a dezvoltat un prototip de vehicul blindat de luptă inspirat de modelul rusesc BMPT Terminator, denumit "Terminator ucrainean" confecționat din elementele confiscate de la ruși de pe front.

SHARE

Acest vehicul a fost echipat cu o turelă, un tun și un blindaj reactiv, iar dezvoltarea sa este aproape finalizată într-un atelier din Ucraina. Prototipul va fi testat sau, în cazul în care autoritățile ucrainene decid să renunțe la teste, va fi folosit direct în luptă.

Ucraina dezvoltă un vehicul de luptă inspirat de modelul rusesc BMPT Terminator

Terminatorul ucrainean reprezintă rezultatul combinației de componente rusești capturate, într-un mod similar monstrului creat de Frankenstein. Acesta îmbină corpul unui fost tanc rusesc T-62, având o greutate de 33 de tone, cu turela și tunul automat de 30 de milimetri al unui fost vehicul de luptă al infanteriei ruse BMP-2.

Proiectanții ucraineni au adăugat prototipului blocuri de blindaj reactiv Kontakt-1, care pot adăuga sute de milimetri de oțel la cei 100 de milimetri de oțel de bază ai tancului T-62 în partea frontală a fuselajului, asigurând astfel un nivel ridicat de protecție.

Terminatorul ucrainean este conceput ca un vehicul puternic blindat, însă nu dispune de un compartiment pentru infanterie. Acesta este destinat să escorteze tancurile și vehiculele de luptă, oferindu-le sprijin cu puterea sa de foc rapidă și blindajul gros. Cu toate acestea, ar exista posibilitatea de a modifica corpul tancului pentru a adăuga un compartiment pentru pasageri, prin eliminarea turelei și a tunului principal.

Citește și: Mișcarea sindicală în Vest: Alegeri democratice, cotizații și de 50 de ori mai mici pentru dascăli

Ucraina dispune de un istoric în transformarea tancurilor în vehicule de luptă pentru infanterie, exemplul fiind BMPV-64, un prototip de tanc T-64 transformat în transportor de infanterie. Totuși, Terminatorul, fie el rusesc sau ucrainean, rămâne unic în nișa sa, deoarece multe armate nu abordează acest concept.

Armata rusă a construit doar câteva vehicule BMPT Terminator, care au fost trimise în Ucraina.

Citește și: Armata lui Putin a aruncat în aer un baraj de 800 de ori cât cel de la Vidraru. Dezastrul, iminent

Acestea au fost folosite în lupte în regiunea Donbas din estul Ucrainei, însă unele dintre ele au fost distruse în urma atacurilor artileriei ucrainene.

De partea ucraineană, există un singur prototip de Terminator pe bază de T-62, dar există potențialul de a construi mai multe, având în vedere capturarea unui număr semnificativ de tancuri și vehicule rusești, potrivit forbes.com.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te