Miliarde de dolari pentru Republica Moldova şi Ucraina, cerute de Maia Sandu. Nou plan Marshall

DE Florin Budescu | Actualizat: 02.05.2024 - 10:18
Miliarde de dolari pentru Republica Moldova şi Ucraina, cerute de Maia Sandu. Nou plan Marshall - Foto: Profimedia Images

Miliarde de dolari pentru Republica Moldova şi Ucraina, cerute de Maia Sandu. Nou plan Marshall. UE ar trebui să dezvolte o versiune echivalentă a Planului Marshall al SUA.

SHARE

Miliarde de dolari pentru Republica Moldova şi Ucraina, cerute de Maia Sandu. Nou plan Marshall. UE ar trebui să dezvolte o versiune echivalentă a Planului Marshall al SUA, din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Aceasta pentru a finanța proiecte de dezvoltare în Republica Moldova și Ucraina, distrusă de război, a declarat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Miliarde de dolari pentru Republica Moldova şi Ucraina, cerute de Maia Sandu. Nou plan Marshall

„Așa cum Europei de Vest i s-a oferit un colac de salvare economică, după cel de-al Doilea Război Mondial, de către Planul Marshall american, Moldova și Ucraina au nevoie de un echivalent al acestuia, în secolul 21, bine concertat, din partea Uniunii Europene”, a spus Sandu, la conferința anuală a discutării bugetului UE, de la Bruxelles.

Pus în lege, de către fostul președinte al SUA, Harry Truman, în 1948, Planul Marshall – numit după secretarul de stat al Apărării de atunci, George Marshall – a oferit asistență economică de miliarde de dolari țărilor europene devastate de cel de-al Doilea Război Mondial.

Citeşte şi: Putin creează premisele pentru a ataca Moldova. Ce mesaj dur a transmis Lavrov către Maia Sandu?

Moldova, care, împreună cu Ucraina, a primit anul trecut undă verde, pentru a începe negocierile de aderare cu UE, are al doilea cel mai scăzut PIB pe cap de locuitor din Europa.

„Planul Marshall a fost conceput pentru a arăta unui continent epuizat că capitalismul și democrația erau o cale mai bună decât orice a oferit comunismul. Versiunea modernă de astăzi va trebui să ofere o speranță similară celor dintre noi care ne străduim petrnu aderarea la UE”, a adăugat ea, conform EurActiv.

Apelul lui Sandu face ecou la apelurile similare pentru un nou plan Marshall, pentru Ucraina, făcute anul trecut, atât de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cât și de către un număr de state membre UE.

Citeşte şi: Maia Sandu: Este foarte important ca Ucraina să câştige acest război

În luna februarie a acestui an, Organizația Națiunilor Unite a estimat că reconstrucția Ucrainei va costa 486 de miliarde de dolari, în următorul deceniu, cu 75 de miliarde de dolari mai mult decât era prevăzut în anul 2023.

În timpul discursului ei, Sandu a subliniat în mod repetat că bugetul UE ar trebui nu numai să finanțeze proiecte verzi, digitale și de infrastructură critice, ci ar trebui să fie orientat și spre protejarea valorilor care sunt amenințate de „forțele cu o viziune întunecată” pentru continentul european.

„Bugetele au vizat elementele de bază ale progresului economic și social, cum ar trebui să investim în educație, tehnologie, tranziția ecologică și multe alte nevoi importante”, a spus Sandu.

Citeşte şi: Maia Sandu: „Ucraina are nevoie de sprijin deplin din partea ţărilor libere europene”

„Încă trebuie să facem toate acestea – dar trebuie să investim și în salvarea vieților, readucerea păcii și apărarea libertății, în momente cheie din istorie”, a adăugat ea.

Președintele Republicii Moldova și-a exprimat totuși optimismul cu privire la capacitatea Europei de a face față provocărilor de securitate pe care le reprezintă agresiunea continuă a Rusiei, asupra Ucrainei.

„Europa a intensificat întotdeauna și a găsit resursele pentru a ajuta, deoarece noi, europenii, credem că expansiunea răului poate fi oprită doar prin extinderea binelui”, a spus ea.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te