Cum afli ce pensie vei lua la recalculare? A fost creat un simulator care face toate calculele

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 19.05.2024 - 08:32
Cum afli ce pensie vei lua la recalculare? A fost creat un simulator care face toate calculele Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Casa Națională de Pensii a anunțat că dorește să implementeze un

SHARE

Recalcularea pensiilor este un proces în plină desfășurare dar Casa Națională de Pensii își dorește un sistem integrat care să vină în sprijinul tuturor.

Citește și: Cine sunt cei 450.000 de pensionari ce primesc 2.700 lei lunar, deși au cotizat mai puțin de 15 ani?

Citește și: RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?

În Monitorul Oficial numărul 454 din 16 mai a. c. a fost publicată Hotărârea de Guvern numărul 496 privind aprobarea Notei de fundamentare referitoare la necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiții “Noul Sistem Informatic Integrat al Casei Naționale de Pensii Publice“.

Această investiție este finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență fiind parte din componenta C8- Reforma fiscală și Reforma pensiilor/ jalonul 240.

„Actualul sistem informatic va fi modernizat din punct de vedere arhitectural, tehnologic și structural, oferind servicii complete și integrate beneficiarilor noștri, pensionarii și asigurații sistemului public de pensii”, a declarat președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu.

Cum afli ce pensie vei lua la recalculare? A fost creat un simulator care face toate calculele

Noul sistem informatic integrat al CNPP va oferi o multitudine de beneficii pensionarilor și celor care cotizează la sistemul național: crearea Spațiului Privat Virtual (SPV) pentru pensionari și asigurați, utilizatori ai portalului CNPP, unde se vor primi informații privind stagiul de cotizare, talonul de pensie, decizia de pensionare, etc. și se vor depune documente în format electronic spre soluționare, cum ar fi: cereri privind acordarea unui bilet de tratament, cereri privind acordarea ajutorului de deces, inclusiv dosarul de pensie în format electronic .

Soluție integrată privind managementul documentelor, astfel încât toate documentele care vor fi adresate instituției noastre să circule în format electronic, eliminând pe cât posibil formatul letric care creează disconfort tuturor.

Citește și: Ce documente trebuie depuse pentru o pensie mai mare la recalculare, în funcție de anul pensionarii?

Se va crea un simulator privind calculul pensiei, astfel încât orice asigurat al sistemului public să aibă posibilitatea calculului estimativ al propriei pensii, având o predictibilitate asupra viitorului statut de pensionar.

Aplicația e -Talon care va emite automat, în format electronic, talonul de pensie pentru fiecare pensionar, acest talon electronic având aceeași valoare juridică cu talonul de pensie în format letric.

Citește și: 590 lei pensie după 30 de ani de muncă. Alți 600.000 pensionari, în aceeași situație. Ce au muncit?

„Este un pas important pe care-l facem privind digitalizarea serviciilor pe care le oferim către pensionari și asigurați, eliminând pe cât posibil disconfortul pe care-l avem cu toții când mergem la ghișeu.

Suntem pe drumul cel bun, facem pași importanți privind reforma sistemului public de pensii mult-așteptată de către toți românii”, a mai spus Daniel Baciu. 

Înștiințările cu pensiile recaculate vin în luna mai

Neweek a scris că primele înștiințări cu pensiile mărite ar urma să vină chiar din această lună. Majoritatea înștiințărilor vor ajunge la pensionari, însă, în lunile iunie-august va mai exista o reclaculare pentru pensionarii care s-au pensionat înainmte de 2001.

Citește și: Cine e pensionarul care ia 17.000 lei pensie pe lună pentru care nu a muncit nicio zi?

Foarte Important! Nu se vor pune la calculul pensiilor orele suplimentare, de noapte, sporurile, primele pentru pensionarii care au ieșit la pensie înainte de 2001.

Ei au o perioadă de grație, între 1 septembrie 2024 și 1 martie 2025, pentru a aduce personal la Casele de Pensii documentele care să dovedească faptul că au făcut aceste ore suplimentare, au luat acele prime etc. Doar așa li se va recalcula, din nou, pensia și vor lua bani în plus.

Citește și: Calendarul creșterii pensiilor 2024. Când începe recalcularea? Când vor crește pensiile cu 40%?

Mai există o a doua reclaculare

Foarte Important! Nu se vor pune la calculul pensiilor orele suplimentare, de noapte, sporurile, primele pentru pensionarii care au ieșit la pensie înainte de 2001. Ei au o perioadă de grație, între 1 septembrie 2024 și 1 martie 2025, pentru a aduce personal la Casele de Pensii documentele care să dovedească faptul că au făcut aceste ore suplimentare, au luat acele prime etc. Doar așa li se va recalcula, din nou, pensia și vor lua bani în plus.

Pe larg, în LINK de mai jos.

Citește și:? Ce documente trebuie depuse pentru o pensie mai mare la recalculare, în funcție de anul pensionarii?

Formula recalculare: VPR X număr total puncte

VPR - valoare punct de referință - 81 de lei

Puncte: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte necontributive.

Necontributivitate: anii în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de stabilitate:

0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 - 30 de rămânere în muncă, inclusiv; 

0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 - 35, inclusiv

1 punct/an pentru anii de după 35 ani munciți

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te