Clienții nu vor mai putea retrage numerar la casele de marcat. Supermarketurile renunță la serviciu

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 24.04.2024 - 18:52
La casele de marcat se pot scoate și bani cash Foto: Freepik.com - rol ilustrativ
Clienții nu vor mai putea retrage numerar la casele de marcat Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Un sereviciu popular în multe supermarketuri, inclusiv în cele din România ar putea să dispară. Oamenii nu vor mai putea retrage numerar de la casele de marcat. Comercianții spun că trebuie să plătească un comision băncilor pentru acest serviciu.

SHARE

Sunt mai multe supermarketuri care oferă acest serviciu clienților, astfel că nu mai este nevoie să meargă la un ATM să scoată bani chash. 

Dar în curând, probabil că nu se va mai putea face acest lucru. Retailerii critică comisioanele mari percepute de bănci în acest caz.

Clienții nu vor mai putea retrage numerar la casele de marcat. Supermarketurile renunță la serviciu

În Germania, retragerea numerarului de la supermarketuri și magazinele cu discount precum Kaufland, Edeka, Lidl, Rewe and Co. este destul de ușoară până la o anumită sumă. Limita de retragere este de obicei de 200 de euro. Dar clienții vor trebui să se descurce fără acest serviciu convenabil în supermarket în viitor? Există o dispută între comercianți cu amănuntul și bănci.

Posibilitatea de a retrage numerar la casele de marcat este un serviciu convenabil pentru clienți. Dar acest lucru înseamnă costuri mari pentru supermarketuri. În aceste condiții, comercianții cu amănuntul din Germania nu mai doresc să plătească pentru retragerea de numerar în timpul cumpărăturilor.

Citește și: De ce sunt fructele și legumele așezate la intrarea în supermarket? Strategia gândită de retaileri

Asociația Germană de Comerț (HDE) solicită băncilor să renunțe la taxele percepute pentru plăți, după cum transmite „Agenția Germană de Presă”.

„Băncile reduc bancomatele și sucursalele în multe locuri. Retailerii își asumă unele dintre sarcinile de care depind clienții. Ar trebui să merite și asta ceva. Este inacceptabil ca băncile să câștige bani dintr-un serviciu pe care nu îl oferă”, a declarat expertul HDE pentru tranzacții de plată, Ulrich Binneböße, scrie ziarulromanesc.de.

Retragerile în numerar pentru clienți, vor fi interzise?

Un studiu publicat recent de institutul de cercetare cu amănuntul EHI arată că volumul total al plăților a crescut cu 20%, până la 12,31 miliarde de euro în 2023.

Foto: Freepik.com

Pe măsură ce utilizarea crește, cresc și taxele pe care companiile comerciale trebuie să le plătească băncilor. Acestea sunt între 0,1 și 0,2 la sută din suma plătită per tranzacție Girocard.

Lanțurile mari de magazine precum lanțul de supermarketuri Rewe își negociază condițiile individual cu băncile. Taxele nu sunt specificate, subliniază Asociația Băncilor de Economii Germane și Giro (DSGV).


Ulrich Binnebößel de la asociația comercială contrazice că băncile nu sunt dispuse să reducă comisioanele. Prin urmare, comercianții cu amănuntul nu ar avea de ales decât să accepte costurile sau să întrerupă serviciul.

„Cu toate acestea, din motive competitive, acest lucru este dificil. Nu mai este nevoie să plătiți cash astăzi.” Anul trecut, retailerii au plătit 17,23 milioane de euro comisioane către bănci. Potrivit lui Binnebößel, costurile se adaugă la prețurile finale și, astfel, se transmit clienților, scrie echo24.de.

Ce supermarketuri din România au serviciul de retragere de numerar

Din anul 2023, discounterul german Penny oferă clienților, în toate magazinele sale din țară, posibilitatea de a retrage în numerar până la 200 de lei, direct de la casa de marcat, când își plătesc cumpărăturile. 
 
 
Acest sistem de retragere numerar la casa de marcat este disponibil pentru toate cardurile de credit sau debit care au această opțiune activă.
 
Un serviciu similar a fost introdus, încă din 2020, de Paco Supermarkets, un lanț de 15 magazine din zona  Vrancea, deținut de omul de afaceri Feliciu Paraschiv. Și în cazul paco, limita de retragere era tot de 200 de lei.
 
De asemenea, serviciul există și la Rompetrol Downstream, divizia de retail a Grupului KMG International în România, tot din 2020, scrie economica.net.
 
Aceste companii nu au făcut niciun anunț cu privire la o eventuală scoatere a serviciului respectiv.
 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te