VIDEO Grecale Folgore, primul SUV electric Maserati: 557 de cai, autonomie de 501 km și 122.000 €

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 24.04.2024 - 15:42
Grecale Folgore, primul SUV electric Maserati: 557 de cai, autonomie de 501 km și 122.000 € - Foto: Dragoș Savu
Grecale Folgore, primul SUV electric Maserati: 557 de cai, autonomie de 501 km și 122.000 € - Foto: Dragoș Savu
Grecale Folgore, primul SUV electric Maserati: 557 de cai, autonomie de 501 km și 122.000 € - Foto: Dragoș Savu
Grecale Folgore, primul SUV electric Maserati: 557 de cai, autonomie de 501 km și 122.000 € - Foto: Dragoș Savu

Nici mărcile de legendă nu scapă de electrificare. Primul SUV electric Maserati se numește Grecale Folgore și se laudă cu 557 de cai putere, o autonomie de până la 501 km, o accelerație 0-100 km/h în 4,1 secunde și o viteză maximă de 220 km/h. Prețul pornește de la 122.000 €.

SHARE

Maserati și-a propus sunetul inconfundabil al motoarelor sale termice și să propună o gamă 100% electrică până în 2030. Și-a botezat modelele electrice „Folgore” (fulger), a început cu specaculosul coupe GranTurismo Folgore și continuă cu primul său SUV electric, Maserati Grecale Folgore. 

Grecale Folgore, primul SUV electric Maserati: 557 de cai, autonomie de 501 km și 122.000 €

Grecale Folgore întregește familia SUV-ului compact premium sport Grecale și o face cea mai completă din gama constructorului italian de până acum, din punct de vedere al propusiei - motor cu ardere internă/hybrid sau complet electric.

Grecale Folgore este lansat pe piață la un an după modelele mild-hybrid și pe benzină. Acesta este proiectat, dezvoltat și produs în totalitate în Italia și este dotat cu o baterie de 105 kWh, care utilizează tehnologia 400V.

Primul SUV electric Maserati poate livra un cuplu de până la 820 Nm, garantând performanțe tipice mărcii. Grație propulsiei 100% electrice, acesta oferă o putere de 557 de cai și o viteză maximă de 220 km/h.

Citește și: Macan, primul Porsche pe benzină și diesel transformat în mașină electrică. Cel mai ieftin, 86.600 €

Conceptul cheie care formează baza abordării Maserati în lumea electrică este metamorfoza. Culoarea exterioară Rame Folgore, de exemplu, este rezultatul unei cercetări extinse asupra modului în care vopseaua interacționează cu lumina, care evoluează ca o ființă vie în interacțiune constantă cu mediul înconjurător.

Inspirația este preluată din arhitectura contemporană, în special de la fațada Guggenheim din Bilbao, unde nuanțele calde de cupru din secțiunile aflate la soare coexistă cu nuanțe mai reci de gri albăstrui din zonele aflate la umbră. Aceste culori au prins viață cu ajutorul pigmenților irizanți.

Conceptul de metamorfoză estetică se regăsește, de asemenea, în utilizarea unor materiale inovatoare, cum ar fi ECONYL, o nouă fibră cu o estetică unică: un nailon regenerat obținut prin reciclarea deșeurilor de nailon – cum ar fi plasele de pescuit din oceane și din acvacultură, resturile de țesături de la fabrici și covoare destinate aruncării la groapa de gunoi – și transformarea lor în fire de nailon virgin de calitate pentru industria modei și a amenajărilor interioare.

Citește și: VIDEO A fost lansat primul „smartphone pe 4 roți”. Mașina electrică Xiaomi SU7 pleacă de la 29.900$

Acest material exclusivist, cu suprafața sa unică, foarte opacă – care amintește de materialul folosit pentru caroserie, alături de prelucrarea cu laser – are un design parametric care exprimă un dinamism natural. Inspirat de mișcările unei balerine imortalizate într-o fotografie, acesta vorbește despre o ”performanță controlată”, o mișcare devenită eternă.

În partea frontală, Grecale Folgore rămâne ”unic prin design”, cu o grilă inversată modificată pentru răcire, așa cum are nevoie un vehicul electric. Zona frontală a noului Folgore este inspirată de versiunea Trofeo.

La exterior, longevitatea vizuală a modelului îl face ușor de recunoscut și contemporan. Designul axat pe aerodinamică este atotcuprinzător, pentru a obține un coeficient de rezistență la înaintare (Cx) competitiv, alături de difuzorul spate reproiectat.

Grila specială Folgore este prevăzută cu inserții în negru lucios pe o bază mătăsoasă neagră ușor anodizată. Splitterele, mânerele ușilor, DLO și pragurile laterale sunt, de asemenea, finisate în negru lucios. Siglele și etrierele de frână sunt ambele în culori arămii, în timp ce gurile de aerisire laterale sunt iluminate.

Citește și: Mașinile hybrid, plug-in hybrid și mild-hybrid, în mare vogă după 125 de ani

Interioarele modelului Grecale Folgore se disting prin modelul în relief caracteristic Folgore de pe planșa de bord și prin finisajele interioare distinctive 3D touch Copper Carbon, puse în evidență de iluminatul ambiental.

Scaunele ECONYL sport acționate electric pe 14 direcții, în culorile negru/tan, în combinație cu tehnica inovatoare cu laser, oferă funcții de încălzire/ventilație; materialul regenerat inovator caracterizează, de asemenea, plafonul și mocheta.

Pentru a face experiența de condus și mai rapidă și pentru a permite șoferului să configureze mașina în funcție de nevoile sale, versiunea 100% electrică Folgore a modelului Grecale vine cu patru moduri de condus diferite: MAX RANGE, GT, SPORT, OFFROAD. Ajustările se pot face prin intermediul selectorului modului de condus de pe volanul negru forjat, cu piele perforată și buton albastru de pornire a motorului: spiritul sportiv al modelului Grecale Folgore este la îndemâna ta.

În plus, toate modelele Folgore sunt echipate cu suspensie pneumatică.

Modul MAX RANGE, în care mașina atinge autonomia maximă prin aplicarea unor strategii de economisire a energiei. Se recomandă atunci când bateria scade sub 16% și nu există puncte de încărcare în apropiere. Reduce viteza maximă la 130 km/h, reduce răspunsul pedalei de accelerație și limitează puterea sistemului de climatizare.

Prețul lui Maserati Grecale Folgore în România pornește de la 122.000 euro, TVA inclusă, echipat standard cu suspensie pneumatică, pachet de asistență la condus (pasivă & activă), vopsea metalizată, jante Nembo 20”, faruri Full LED Matrix, scaune față reglabile electric pe 14 direcții și încălzite, Head-up Display, Cluster TFT complet digital de 12,3”, Ecranele tactile de 12.3" + 8.8", Apple Car/Android Auto, E-Call, Connectivity Services, sistem de sunet Premium SONUS FABER. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te