România demontează acuzația Austriei: Nu există motiv să fim în afara Schengen. „Astea sunt cifrele”

DE Alin Crișan | 19.04.2024 - 16:56
România demontează acuzația Austriei: Nu există motiv să fim în afara Schengen. „Astea sunt cifrele” - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

România demontează acuzația Austriei. Nu există motiv să fim în afara Schengen. Autoritățile combat poziția guvernului de la Viena.

SHARE

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat, joi, că, de la începutul acestui an, s-au înregistrat 3.200 de tentative de trecere ilegală a frontierei româneşti, ceea ce demonstrează ”că nu există un risc de flux masiv de migranţi ilegali”.

România demontează acuzația Austriei: Nu există motiv să fim în afara Schengen. „Astea sunt cifrele”

Cătălin Pedoiu a fost întrebat, joi, cum evaluează situaţia actuală a migraţiei ilegale la frontierele României şi a afirmat: ”De la începutul acestui an, până în prezent, în România am înregistrat aproximativ 3.200 de tentative de trecere ilegală a frontierei româneşti.

Deci, repet, 3.200. Şi acest lucru dovedeşte că nu există un risc de flux masiv de migranţi ilegali în această zonă. Vorbesc despre România, dar am înţeles că aceeaşi situaţie este şi în Bulgaria”.

Cu toate acestea, spune ministrul, se iau măsuri săptămânal pentru a combate migraţia ilegală.

Citește și: Cum intră străinii ilegal în România, după ce țara noastră a intrat în Spațiul Schengen aerian

”Cooperăm în regiunea noastră cu Bulgaria, Ungaria, Austria, Serbia, cu toţi vecinii noştri în general, la frontiera de est cu Republica Moldova şi Ucraina. Deci, ne pregătim în fiecare zi (...) este o modalitate de a demonstra că suntem gata să ne alăturăm cu toate frontierele în zona Schengen.

Cu România şi Bulgaria în zona Schengen, zona Schengen va fi mai puternică, frontierele europene vor fi mai sigure şi proiectul european va fi mai coeziv şi solid şi garantat pentru cetăţenii săi, totul pentru beneficiile Tratatului şi drepturile conferite de tratate”, a mai declarat ministrul de Interne.

Nehammer nu cedează pe Schengen. "Poziția Austriei rămâne neschimbată"

Nehammer nu cedează pe Schengen. "Poziția Austriei rămâne neschimbată". Cancelarul austriac rămâne pe poziţie, chiar dacă delegaţii OVP la Congresul PPE au avut altă poziţie.

„Poziția Austriei rămâne clară și neschimbată: sistemul Schengen nu funcționează în prezent, deci nu poate fi extins", a anunţat Kalr Nehammer.

Nehammer a subliniat că Uniunea Europeană trebuie să se concentreze asupra sarcinilor sale de bază și este necesar ca rezolvarea problemelor acolo unde acestea apar, pe baza principiului subsidiarității, să redevină o realitate, relatează BTA.

"Prin "veto"-ul nostru la intrarea Bulgariei și României în Schengen, am adus o contribuție foarte importantă prin faptul că am "deschis o rană".

Am arătat faptul că Schengen nu funcționează în acest moment, deoarece 11 din cele 17 state membre Schengen efectuează controale la frontierele interne", a spus cancelarul austriac.

Citește și: Ușa Schengen închisă! Austria cere deportarea copiilor de migranți, care vin și din România

„Și un alt aspect important: noi suntem pentru consolidarea Uniunea Europeană pentru că gândim în direcția rezolvării problemelor.

Am atins problema, Bulgaria și România au primit proiecte-pilot de la Comisia Europeană, iar Comisia Europeană le finanțează pentru a consolida frontierele externe.

Suntem datori față de oameni, trebuie să acționăm și trebuie să combatem migrația ilegală. De atunci, a existat o mișcare, au existat progrese în Pactul privind azilul și migrația și subliniez acest lucru deoarece Uniunea Europeană este importantă pentru noi.

Iar noi, în calitate de Partid Popular Austriac, am reușit să repunem problema migrației pe ordinea de zi, să facem vizibilă problema protecției frontierelor externe.

Am adus o chestiune pe agenda unor țări, precum Italia și Franța, și de aceste țări depinde dacă putem da un răspuns corect și convingător oamenilor cu privire la provocările europene.

Iar protecția frontierelor face parte din acestea, iar Italia și Franța își unesc deja forțele cu Austria", a declarat Nehammer, potrivit presei austriece.

Austria „nu știe” că România e parțial în Schengen. Români controlați abuziv pe aeroportul din Viena

Europarlamentarul PMP Eugen Tomac afirmă că a ajuns, luni, 8 aprilie 2024, cu avionul la Viena, unde a fost ”supus în mod abuziv şi discriminatoriu unui proces de verificare de către poliţia lui Karner”, deşi România a intrat de mai bine de o săptămână în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene.

”Dacă Guvernul Nehammer nu încetează această formă de discriminare imediat, voi cere viitoarei Comisii Europene, dacă va dori votul meu, să acţioneze la CJUE acest abuz de putere”, a adăugat Tomac, solicitâdu-i preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să intervină.

”Scandalos, este pur şi simplu scandalos şi revoltător. Am aterizat acum la Viena şi, cum am coborât din avion, am fost supus în mod abuziv şi discriminatoriu unui proces de verificare de către poliţia lui Karner (ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner - n.r.), în condiţiile în care suntem oficial de o săptămână în Schengen.

Citește și: În Schengen doar pe hârtie. De ce sunt în continuare controlați românii pe aeroporturile din afară?

Dacă Guvernul Nehammer nu încetează această formă de discriminare imediat, voi cere viitoarei Comisiei Europene, dacă va dori votul meu, să acţioneze la CJUE acest abuz de putere”, a arătat Eugen Tomac, luni, într-o postare pe Facebook.

Tomac susţine că România a pierdut, din 8 decembrie 2022 până în prezent, când Austria a votat pentru intrarea în Schengen a Croaţiei şi împotriva intrării României, peste 10 miliarde de euro, pentru că economia ţării noastre nu beneficiază de Piaţa Unică Europeană.

”Ursula von der Leyen trebuie să apere acum Tratatul şi să oprească imediat această formă de discriminare absurdă! Ursula von der Leyen, you must act now and stop this abuse and discrimination against Romanians orchestrated by the Nehammer Government!!!”, a adăugat Tomac.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te