Proiectul Centura Verde Bucureşti-Ilfov, inclus în noul Cod Silvic, a primit undă verde în Senat

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 23.04.2024 - 15:53
Proiectul Centura Verde Bucureşti-Ilfov, inclus în noul Cod Silvic, a primit undă verde în Senat - Foto: Facebook/Alex Gavan

Proiectul Centura Verde Bucureşti-Ilfov, inclus în noul Cod Silvic, care „a zăcut” în Parlament aproape jumătate de an, a primit undă verde, fiind votat cu unanimitate în comisiile reunite pentru mediu și pentru păduri din Senat.

SHARE

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost votată marți, 23 aprilie 2024, cu unanimitate, după patru runde
de dezbateri, de către comisiile reunite pentru mediu și pentru păduri ale Senatului. Ministerul Mediului susține oficial demersul, alături de parlamentari din tot spectrul politic.

Proiectul Centura Verde Bucureşti-Ilfov, inclus în noul Cod Silvic, a primit undă verde în Senat

Centura Verde București-Ilfov este un proiect de sănătate publică cu o puternică componentă socială și antipoluare, cât și de mitigare a efectelor schimbărilor climatice, parte a unei soluții sistemice ce presupune și o semnificativă componentă de mediu.

În contextul poluării dramatice din București și al tăierilor îngrijorătoare de păduri din jurul Capitalei, peste 150 de organizații neguvernamentale, grupuri civice și persoane publice, reunite într-un demers apolitic sub umbrela Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde și având sprijinul Administrației Prezidențiale, au venit în întâmpinarea politicienilor și a autorităților cu Memorandum-ul pentru Aer Curat, Sănătate și Viitor.

Documentul, în șapte puncte, conține amendamentele la noul Cod Silvic și care sunt menite să protejeze pădurile din
Ilfov, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, crearea de centuri verzi pentru alte orașe, cât și soluții atât la poluarea din București și județ, dar și la cea din restul țării.

Citește și: Mircea Fechet, ministrul Mediului, anunță noi măsuri împotriva mafiei pădurilor

Printre ele se numără realizarea și adoptarea unui plan integrat al Primăriei Municipiului București și Consiliului Județean Ilfov pentru combaterea poluării sau includerea subiectului legat de poluarea aerului din București și alte orașe pe agenda CSAT - Consiliul Suprem de Apărare a Țării.

Înaintată inițial către Parlament acum un an, pe 12 aprilie 2023, sub forma unui proiect de lege, Centura Verde a avut mai întâi un parcurs pozitiv, reușind să atragă co-inițiatori de la toate partidele.

Până acum, la comisiile anterioare din Camera Deputaților, forul decizional, proiectul a obținut de fiecare dată unanimitate. De asemenea, în prealabil, proiectul a fost adoptat cu unanimitate de către Senat și tot cu unanimitate a trecut de comisiile acestuia.

Însă blocajul de la ultima comisie, cea pentru “agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice”, blocaj ce a însumat aproape jumătate din vârsta pe care o are demersul, a făcut ca inițiativa să fie ajunsă din urmă de noul Cod Silvic, a cărui adoptare, fiind jalon în PNRR, este estimată pentru actuala sesiune parlamentară.

Citește și: VIDEO Președintele Comisiei de Mediu din Senat, martor în dosarul gunoiului din Prahova

Drept urmare, pe 12 aprilie 2024, la aniversarea unui an de la startul demersului, Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde a făcut pivotul și a depus textul inițial al proiectului de lege în forma unor amendamente la noul Cod Silvic, text ce a fost cocreat și agreat în forma sa finală împreună cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, și adoptat pe 23 aprilie 2024, cu unanimitate, de către comisiile reunite pentru mediu și pentru păduri ale Senatului.

Depuse prin deputatele Diana Buzoianu (USR) și Oana Cambera (REPER), aceste amendamente au fost asumate în calitate de autori de mai mulți parlamentari: actualul ministru al Mediului, Mircea Fechet (deputat PNL), fostul ministru al mediului Tanczos Barna (senator UDMR), Președintele Senatului, Nicolae Ciucă (președinte și senator PNL), Kelemen Hunor (președinte și deputat UDMR), ministrul justiției, Alina Gorghiu (vicepreședintă și senatoare PNL), Aurel Oprinoiu (președintele Comisiei pentru mediu, senator USR), Lucian Mazilu (președintele Comisiei pentru ape, păduri, pescuit și fond cinegetic, senator PSD), Virgil Popescu (președintele Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic, deputat PNL, fost ministru al Energiei), Robert Cazanciuc (senator PSD, fost ministru al justiției), Cristian Țâgarlaș (președintele Comisiei juridice, senator PNL), Brian Cristian (deputat USR), Laura Moagher (senatoare PSD), Dragoș Popescu (senator REPER), Sebastian Cernic (senator USR), Andrei Lupu (deputat REPER) și Adrian Giurgiu (deputat USR).

S-a votat și accesul liber în pădure pentru recreere, și conservarea arborilor remarcabili

Cu unanimitate, comisiile reunite au votat pe 23 aprilie 2024 și pentru accesul liber în pădure pentru recreere, subiect care a stârnit dezbateri aprinse în spațiul public în ultima jumătate de an și pentru care platforma civică a dus o intensă activitate de advocacy.

De asemenea, comisiile reunite au votat tot cu unanimitate pentru protejarea și conservarea arborilor remarcabili din Fondul Forestier Național prin noul cod silvic, după ce, acum două săptămâni, Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde a obținut, printr-o asumare instituțională fără precedent, susținerea oficială a Ministerului Mediului pentru aceștia. Ei sunt depozitarii unei memorii identitare care, odată pierdută, nu va mai putea fi niciodată recuperată
și va crea astfel un gol imposibil de suplinit.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te