Nehammer, ce nu vrea România-n Schengen, propunere șoc: Migranții, deportați într-un stat din Europa

DE Florin Budescu | Actualizat: 18.05.2024 - 14:16
Nehammer ce nu vrea România în Schengen, propunere șoc: Migranții, deportați într-un stat din Europa - Foto: Profimedia Images
Nehammer ce nu vrea România în Schengen, propunere șoc: Migranții, deportați într-un stat din Europa - Foto: Profimedia Images

Nehammer, ce nu vrea România în Schengen, propunere șoc: Migranții, deportați într-un stat din Europa. Austria, prin Karl Nehammer, pune la punct un plan foarte controversat, de aşa-zisă rezolvare a probleme migrației.

SHARE

Nehammer, ce nu vrea România în Schengen, propunere șoc: Migranții, deportați într-un stat din Europa. Austria, prin Karl Nehammer, pune la punct un plan foarte controversat, de aşa-zisă rezolvare a probleme migrației și a aşa-zisei infracţionalităţi care ar fi generată de aceasta.

Gerhard Karner, ministrul său, a anunţat că vrea să trimită migranții condamnați pentru a-și ispăși pedepsele în Kosovo, aceasta separat de măsurile de analiză ale cererilor de azil în țări terțe.

Nehammer ce nu vrea România în Schengen, propunere șoc: Migranții, deportați într-un stat din Europa

Austria vrea să externalizeze cât mai mult problema migrației, blocând aderarea României la Schengen, din cauza problemelor pe care Karl Nehammer vrea să le transfere altora. Acum, este rândul migranților condamnați să fie trimiși în țări terțe, precum Kosovo.

Ministrul de Interne austriac a declarat că politica mai dură de azil a țării se dovedește deja a fi un succes, invocând o scădere a numărului de migranți fără acte care încearcă să intre în Austria. El a subliniat de asemenea importanța repatrierilor, inclusiv a infractorilor condamnați în Afganistan și Siria.

Gerhard Karner, ministrul de Interne conservator al Austriei, a declarat pentru ziarul german Die Welt că autoritățile au preluat mult mai puțini migranți fără acte, în primul trimestru al anului 2024, decât în ​​trimestrul analog din anul 2023, conform infomigrants.net.

Citeşte şi: România demontează acuzația Austriei: Nu există motiv să fim în afara Schengen. „Astea sunt cifrele”

Potrivit lui Karner, în primul trimestru al anului trecut, autoritățile austriece au descoperit 4.450 de migranți care încercau să intre în țară din Ungaria vecină, fără acte. Este interesant că demnitarul austriac vizează România şi dă exemple din Ungaria vecină, stat Schengen.

În primul trimestru al acestui an, numărul migranţilor s-a redus la doar 190. "Anul trecut, majoritatea celor care au sosit au fost bărbați singuri. Acest lucru a încetat acum", a adăugat Karner.

Unul dintre motivele acestei reduceri a tentativelor de intrare este creșterea numărului de controale la frontieră, efectuate de Austria, nu doar la granița în sine, ci și în zonele învecinate, a raportat agenția de presă germană dpa.

Citeşte şi: „Palmă” istorică dată României de Austria în problema Schengen. Niciun alt stat nu a mai pățit asta!

În același timp, Austria a accelerat procesul de azil, facilitând procesarea cererilor, spun autoritățile. „Ne asigurăm că, prin acest proces, putem trimite înapoi orice migranți care au comis infracţiuni sau au sosit ilegal.

Toate acestea transmit semnale mafiilor de contrabandă”, crede Karner, spunându-le astfel că „Austria nu este un loc comod în care să se instaleze”.

Karner a folosit interviul cu Die Welt pentru a-și sublinia convingerea că migranții afgani care au comis infracţiuni ar trebui să poată fi returnați în țara lor de origine.

Citeşte şi: Ușa Schengen închisă! Austria cere deportarea copiilor de migranți, care vin și din România

Întoarcerile din UE ale cetățenilor afgani au avut loc rar, de când talibanii au preluat controlul. La mijlocul lunii martie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție, prin care recunoaște „mediul represiv din Afganistan, inclusiv execuțiile publice și violența împotriva femeilor”.

Rezoluția adoptată menționa că talibanii, care au preluat din nou controlul asupra țării, în anul 2021, „au demontat sistemul judiciar, au ordonat judecătorilor să pună în aplicare Legea Sharia și au eliminat practic femeile și fetele din viața publică”.

Germania a suspendat întoarcerile în Afganistan în anul 2021, odată cu preluarea controlului de către talibani. Cu toate acestea, în anul 2023, informaţiile din Die Welt sugerau că țara se gândea să permită din nou venirea afganilor refugiaţi.

Fără legături diplomatice

În afară de potențialul de a încălca dreptul internațional, prin trimiterea oamenilor înapoi, într-o țară în care ar putea fi în pericol, Germania nu avea legături diplomatice cu talibanii, la acea vreme, ceea ce făcea imposibilă coordonarea oricăror returnări atât din punct de vedere juridic, cât și practic.

Pentru ca orice țară să trimită înapoi cetățeni străini, aceștia au nevoie de un acord cu guvernul țării de destinație. În luna martie a acestui an, guvernul elvețian a anunțat că va deschide un avantpost umanitar în Afganistan, din această vară, prin „crearea din nou a unei prezențe elvețiene la Kabul”.

În februarie anul acesta, Germania a confirmat că încă nu îi recunoaște pe talibani și că ambasada sa din Kabul va rămâne închisă. În timp ce Austria nu are reprezentare directă în Afganistan, pe site-ul Ministerului de Externe scrie, pentru prezența Austriei în Afganistan, „vezi Pakistan”.

Returnează migranţii?

Există o ambasadă pentru „Republica Islamică Afganistan” în capitala Austriei, Viena. InfoMigrants a cerut ministerului de Interne austriac un comentariu cu privire la dacă în prezent returnează migranţii condamnaţi pentru crime fie în Afganistan, fie în Siria.

În ceea ce privește întoarcerea migranților în Siria, Karner a spus pentru Die Welt: „În cazul sirienilor, aș merge și mai departe. Există o regiune în această țară, în jurul oraşului Latakia, care este considerată destul de sigură acum.

Foto: Profimedia Images

De ce nu am putea trimite sirieni care au comis infracţiuni înapoi, în acea regiune, în viitor? Nu ar trebui să creăm tabuuri false în acest domeniu și să evităm să vorbim despre lucruri importante".

Laude pentru Copenhaga

Ministrul austriac a continuat să laude guvernul danez și acordurile pe care le-a încheiat cu guvernul din Kosovo. Potrivit lui Karner, acordul va permite guvernului danez să-i trimită înapoi pe cei care au fost condamnați pentru crime în Kosovo, precum și pe cei care vin din alte țări.

„Partidul Popular Austriac [ÖVP] ar dori să semneze un acord similar, după modelul danez, pentru Austria”, a declarat Karner. "Unitățile de detenție precum cele pe care Danemarca le planifică în Kosovo fac, de asemenea, parte din planul austriac al cancelarului Karl Nehammer.

La rubrica „Securitate”, planul austriac prezentat în ianuarie menționează și „transferul infractorilor condamnați din țări terțe, pentru a-și ispăși pedeapsa în țări terțe. Guvernul federal vrea să continue cu planurile de a permite transferul infractorilor condamnați din țări terțe, în alte țări, unde își vor ispăși pedepsele, Kosovo fiind una dintre țările menționate în discuțiile de marți, purtate împreună cu ministrul danez al Justiției, Peter Hummelgaard, Danemarca lucrează deja la un acord corespunzător cu Kosovo", spune Gerhard Karner.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te