Personajul de astăzi este un mare artist al cărui sfârșit a fost tragic. Ultimele sale cuvinte au fost: „Ajută-mă, nu vreau să mor!”. Dar soarta a vrut altfel și l-a luat dintre noi la doar 44 de ani. Au rămas în urma sa aproape 200 de melodii și parfumul unic al unei voci inconfundabile.
Recunoașteți personajul? Sfârșitul tragic al unui mare artist. „Ajută-mă, nu vreau să mor!”
Inegalabilul Aurelian Andreescu este considerat de majoritatea specialiștilor, dar și de publicul care l-a ascultat, cea mai mare voce masculină a României.
Timbrul, ambitusul vocii, șarmul personal, dar și melodiile abordate l-au transformat rapid într-o mare vedetă a muzicii noastre.
Cine poate uita cântece devenite deja clasice, precum “Copacul”, ”Cu cine semeni dumneata”, “Dorul”, “Merit eu”, “Oameni” sau “Un fluture și-o pasăre” și multe altele din repertoriul de peste 200 de piese pe care le-a interpretat.
A abordat și melodii de neuitat din creația interbelică, șlagăre celebre din repertoriul internațional (Beatles, Bee Gees, Kenny Rogers etc.), ba chiar și muzică rock.
Citește și: Recunoașteți personajul? Marele actor cu viață de boem care a murit în mizerie
De alfel, prietenul său, Nancy Brandes, a dorit, la un moment dat, să-l coopteze ca solist vocal al trupei sale „Roșu și Negru”, conform independentaromana.ro.
A intepretat și muzică de film, dând glas, de exemplu, „Cântecului Licuriciului” din cunoscutul film „Veronica” (1973)
Aurelian Andreescu s-a născut într-o primăvară, la 12 mai 1942, în București. Debutul muzical avea să se producă destul de târziu, la 21 de ani.
Astfel, în vara anului 1963, la prima ediție a Festivalului Național de Muzică Ușoară de la Mamaia, a interpretat șlagărul „În tot ce e frumos pe lume” de Elly Roman, iar în 1965 a fost angajat la Teatrul „Constantin Tănase”, pe care nu l-a mai părăsit până la sfârșitul vieții.
Despre intrarea sa în muzică a povestit chiar cântărețul într-unul dintre puținele interviuri pe care le-a acordat.
„Eram cu nişte prieteni la restaurantul Pescăruş şi ne amuzam cântând cu orchestra. M-a remarcat chitaristul Gaby Mezei. Se pare că i-am plăcut, de vreme ce m-a invitat a doua zi la Electrecord. Am păşit cu dreptul.
Din clipa aceea, viaţa mea s-a împletit cu muzica uşoară, definitiv şi irevocabil. Aşa se schimbă destinul omului, în nici 24 de ore”, povestea Aurelian Andreescu, conform mediafux.ro.
În afară de spectacolele de pe scena Teatrului Tănase, cea mai mare parte a carierei sale muzicale s-a desfășurat în cluburile de lux ale vremurilor, fie din București, fie de pe Litoral.
Aurelian Andreescu îmbrățișând-o pe Mariella, cea de-a doua sa soție - Foto: Facebook/Aurelian Andreescu Oficial
Acest stil de viață, udat din belșug și cu multă băutură, avea să-i grăbească sfârșitul, pe fondul unei hepatite din copilărie, transformată, în timp, în ciroză hepatică.
De altfel, chiar Andreescu se plângea de stilul de viață și de problemele pe care le are din această cauză.
Într-un interviu acordat cu aproximativ o lună înainte de moartea sa, el spunea că: “Localurile astea afurisite m-au terminat. Nimeni nu mă întreba ce mănânc. Toți mă întrebau ce beau”.
Marea dramă a vieții lui Aurelian Andreescu a fost imposibilitatea de a face un copil. A fost căsătorit prima dată în 1968, cu Ana Ciumetti, (căreia i-a dedicat un cântec). Gelozia acesteia, Adreescu fiind un bărbat carismatic, cu mare succes la femei, dar și sterilitatea acestuia, au dus la divorț.
În 1976 s-a recăsătorit cu Mariella Anne Dumitru, balerină la Teatrul Tănase, iar aceasta a acceptat imediat ideea de a înfia un copil, marea dorință a interpretului.
Citește și: Drama marelui actor Octavian Cotescu. A murit din dragoste pentru public. Fiul său s-a călugărit
Astfel, el și Mariella l-au adoptat, în 1980, pe Mirel, în vârstă de doi ani, de la o casă de copii.
„Ne-am dus la Casa de Copii nr.1, unde directoarea ne-a arătat toţi copiii pe care îi avea. Se întâmpla înainte de Crăciun, în 1980. L-am ales pe Mirel din prima clipă.”, a povestit Mariella, ani mai târziu, acel episod.
Fiul lui Aurelian Andreescu, Mirel, trăieşte în Canada, unde lucrează la o companie de mobilă.
Dar sănătatea lui Aurelian Andreescu s-a șubrezit tot mai mult, iar ziua de 22 iulie 1986 avea să fie ultima din viața sa.
Împreună cu Cornel Constantiniu, unul dintre cei mai buni prieteni ai săi - Foto: Facebook/Aurelian Andreescu Oficial
Despre ce s-a întâmplat atunci a povestit cântărețul Cornel Constantiniu, unul dintre prietenii apropiați ai artistului.
„Cu un an înainte de a muri, avusese o comă hepatică. Generalul Șuteu a fost cel care l-a tratat și l-a salvat de la operație. Una dintre recomandările doctorului a fost să evite Litoralul și expunerea la soare.
În anul dispariției, adică în 1986, s-a dus la Eforie Nord, în restaurantul în care cânta Petre Geambașu. Niște nenorociți, așa-ziși admiratori, l-au convins să bea câteva pahare de vin, care i-au fost fatale.
L-a rugat pe Geambașu să-l lase să cânte două melodii, iar spre finalul ultimei piese i s-a făcut rău.” a povestit Constantiniu.
Mariella, a doua soție, a fost lângă el în ultimele clipe, a relatat, la rândul său, în 2007, într-un interviu pentru Jurnalul Naţional, ce s-a petrecut în acea zi.
„A trebuit să plec în turneu cu teatrul, la mare. L-am luat şi pe băiat cu mine. Aurelian nu m-a ascultat şi a venit după noi la mare. Se simţea foarte rău. Am fost seara la spectacol, dar el n-a vrut să stea în cameră. S-a dus să cânte la un restaurant.
Când m-am întors în cameră l-am găsit în pat. M-am dus în baie să spăl ceva. A venit după mine. Imediat a făcut o hemoragie. Ştiam că e ultima, fusesem avertizată.
Ne-am dus urgent la Spitalul din Constanţa. Medicii n-au putut să-i oprească hemoragia. Înainte să se prăpădească, mi-a zis: „Ajută-mă, nu vreau să mor!”. Acestea au fost ultimele lui cuvinte”, a povestit Mariella sfârșitul tragic al marelui artist care, după aceea, a intrat în comă.
Citește și: Recunoașteți personajul? Compune șlagăre nemuritoare. Moare uitată. Trupul, găsit după câteva zile
A murit la Spitalul Județean Constanța în seara zilei de 22 iulie 1986, la vârsta de doar 44 de ani.
După moartea lui Aurelian Andreescu, în 1991, Mariella a plecat cu copilul în Canada, unde s-a recăsătorit cu un saxofonist care cântase inclusiv cu Andreescu, iar în 2013, la 60 de ani, a murit de cancer la plămâni.
Dar Aurelian Andreescu rămâne alături de fiecare dintre cei care l-au admirat prin cântecele cărora le-a oferit amprenta inconfudabilă a vocii sale unice.