Cum a ajuns Florin Piersic să-l joace pe Mărgelatu? Ce rol avea în celebra serie de filme, inițial?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 07.05.2024 - 11:46
Cum a ajuns Florin Piersic  să-l joace pe Mărgelatu - Foto: Facebook/Studiourile Buftea
margelatu

Cum a ajuns Florin Piersic să-l joace pe Mărgelatu? Îndrăgitul personaj e legat indisolubil de imaginea marelui actor, pentru toți românii. Totuși, se știe mai puțin că Piersic a ajuns în această postură „printr-o minune”, el fiind distribuit, inițial, într-un cu totul alt rol.

SHARE

Cum a ajuns Florin Piersic să-l joace pe Mărgelatu? Pentru mulți români celebrul personaj se identifică doar cu imaginea marelui actor, care l-a intepretat într-o serie de șase filme. Totuși, Piersic a ajuns să-i dea viață acestuia „printr-o minune”, el fiind, inițial, distribuit într-un alt rol.

Cum a ajuns Florin Piersic să-l joace pe Mărgelatu? Ce rol avea în celebra serie de filme, inițial?

Flroin Piersic era un actor deja foarte cunoscut, când, la 45 de ani, a intrat „în pielea” faimosului personaj Mărgelatu.

Acesta avea să se lipească de el „ca marca de scrisoare”, peliculele fiind vizionate și astăzi cu aceeași plăcere de generațiile mai vârstnice sau mai tinere de spectatori.

Seria a cuprins șase producții: „Drumul oaselor”, „Trandafirul galben”, Misterele Bucureștilor”, „Masca de argint”, „Colierul de turcoaze”și „Totul se plătește”

Ele au apărut în perioada 1980-1987, primele trei fiind regizate de Doru Năstase, următoarele două de Gheorghe Vitanidis, iar ultimul film de Mircea Moldovan.

Citește și: Ce scenă de film l-a îngrozit pe Florin Piersic? „Dacă nu o să faceţi pe voi, să îmi daţi un telefon

Dar nu multă lume știe că Florin Piersic trebuia, inițial, să apară în cu totul alt rol decât al justițiarului aventurier Mărgelatu.

Dar o întâmplare fericită a făcut ca el să ajungă în lunga haină de piele a celui mai faimos spărgător de semințe din cinematografia noastră, o altă „marcă înregistrată” a personajului.

Piersic însuși a povestit întâmplarea, mărturisind că era distribuit, la început, în rolul boierului Pană, ce avea să fie jucat, până la urmă, de Iurie Darie.

Florin Piersic l-a întruchipat pe Mărgelatu în toate cele șase filme ale seriei - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

Dar cel care a decis că Piersic este Mărgelatu a fost chiar scriitorul și scenaristul peliculelor, Eugen Barbu.

Iar totul s-a întâmplat într-o clipă, „printr-o minune”, după cum a mărturisit marele actor.

Citește și: Actrița Rodica Mandache, despre relația cu Florin Piersic. „Între noi e o dragoste fierbinte”

„Personajul «Mărgelatu» s-a născut printr-o minune, așa cum vin pe lume toate miracolele. Din senin! În rolul lui Mărgelatu am fost distribuit tot de Eugen Barbu, iar aici apare o poveste nostimă.

M-a dus Doru Năstase la munte, la vila pe care o avea Barbu împreună cu soția sa, actrița Marga Barbu. Acolo era un cerdac. Barbu scria și l-a întrebat pe Năstase: «Da’ cine-i ăsta?»...

Eu eram foarte slăbit, pentru că Doru Năstase mi-a spus că urma să interpretez, de fapt, rolul boierului Pană, pe care, până la urmă, l-a jucat Iurie Darie. Aveam deja părul lung și mustăți...

Ei, Năstase i-a replicat «I-am spus să uite pâinea și cofetăriile, pentru că o să fie boierul Pană». Auzindu-l, Barbu a arătat cu degetul către mine și a spus: «Nu! Ăsta e Mărgelatu!»”, s-a destăinuit Florin Piersic, conform revistei Taifasuri.

Și așa a rămas, iar personajul intepretat de Piersic a intrat definitiv în sufletele românilor, dar și în istoria cinematografiei noastre.

Citește și: Care a fost ultima replică a lui Dem Rădulescu? „Apoi a căzut și a murit”. De ce i se spunea Bibanu?

La ora actuală, marel actor, ajuns la 88 de ani, se luptă cu o infecție ce s-a extins de la genunchi către inima, unde are implantat un stimulator cardiac.

Piersic a fost operat, chiar în ziua de Paște, șa Institutul Inimii din Cluj-Napoca, potrivit observatornews.ro, starea sa fiind sub permanenta observație a medicilor.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te