Ce înseamnă „picătura chinezească”, de fapt? Cât de eficientă este metoda de tortură?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 15.02.2024 - 10:16
Ce înseamnă „picătura chinezească”, de fapt - Foto: allthatsinteresting.com
tortura picatura chinezeasca

Ce înseamnă „picătura chinezească”, de fapt? Metodele prin care oamenii au produs suferință altor oameni sunt incredibil de diverse și de crude. În rândul acestora, deși pare mult mai inofensivă, tortura chinezească cu apă are o istorie lungă și o eficiență nebănuită.

SHARE

Ce înseamnă „picătura chinezească”, de fapt? În ciuda numelui, se pare că această metodă de tortură nu a apărut în Asia. Deși a fost studiată și în Evul Mediu, sintagma a fost făcută cunoscută abia la începutul secolului XX de un faimos iluzionist.

Ce înseamnă „picătura chinezească”, de fapt? Cât de eficientă este metoda de tortură?

O metodă de interogare veche de secole, tortura chinezească cu apă a fost de fapt inventată departe de Asia și a evoluat în cele din urmă în forme de pedeapsă mult mai crude.

Ființele umane și-au provocat suferințe nenumărate unele altora încă din zorii istoriei. De-a lungul secolelor, oamenii s-au străduit să conceapă forme de pedeapsă și de constrângere în continuă evoluție.

În comparație cu dispozitive precum „Fecioara de fier”, lanțurile, bicele, tragerea pe roată sau în țeapă, tortura cu apă prin metoda „picăturii chinezești” poate că nu pare deosebit de epuizantă, dar istoria neagă acest lucru.

Dispozitivele de tortură medievale foloseau de obicei lame ascuțite, frânghii sau instrumente contondente pentru a smulge mărturisiri de la subiecți.

Citește și: Grozăviile din închisorile din Coreea de Nord. Sute de martori vorbesc acum despre aceasta

Cu toate acestea, tortura chinezească cu apă era mai înșelătoare, prin aparența ei mult mai puțin dură față de celelalte

Potrivit New York Times Magazine, metoda de tortură consta în ținerea unei persoane pe loc, în timp ce i se picura încet apă rece pe față, pe frunte sau pe scalp, scrie allthatsinteresting.com.

Stropul de apă are un impact puternic, iar victima experimentează anxietate în timp ce încearcă să anticipeze următoarea picătură.

De la Războiul din Vietnam, până la „Războiul împotriva terorismului”, alte variante de „interogare îmbunătățită” care folosesc apa, cum ar fi simularea înecului sau metoda „prosopului cu apă” au eclipsat în mare parte interesul cu privire la tortura chinezească cu apă.

Dispozitiv de tortură prin metoda „picăturii chinezești” - Foto: bnnbreaking.com

Dar, deși există puține dovezi ale aplicării sale reale, aceasta are o istorie lungă și fascinantă.

Nu există date istorice despre aplicarea în China a acestui tip de tortură, ea fiind descrisă pentru prima dată la sfârșitul secolului al XV-lea sau la începutul secolului al XVI-lea, de Hippolytus de Marsiliis.

Originar din Bologna, Italia, el a fost un avocat de succes, dar este cunoscut mai ales pentru că a fost primul care a documentat metoda cunoscută astăzi sub numele de tortura chinezească cu apă.

Legenda spune că de Marsiliis a conceput ideea după ce a observat cum picurarea continuă a apei pe piatră erodează în cele din urmă părți din piatră. El a aplicat apoi această metodă la oameni, potrivit sursei citate.

Citește și: FOTO Povestea „Fecioarei de Fier” ce a ucis sute de persoane în Țara Făgărașului. Se înroșeau râuri

Conform „Enciclopediei de Terapie pentru Azil”, această formă de tortură cu apă a rezistat testului timpului, fiind folosită în azilurile franceze și germane la mijlocul anilor 1800.

Unii medici de la acea vreme credeau că nebunia are cauze fizice și că tortura cu apă îi poate vindeca pe pacienți de afecțiunile lor mentale. 

Convinși că o acumulare de sânge în cap îi făcea pe oameni să înnebunească, terapeuții de la aziluri foloseau o "mașină de picurare" pentru a atenua congestia internă.

Pacienții erau legați, de obicei și la ochi, înainte ca apa rece să le fie eliberată pe frunte la intervale regulate dintr-o găleată aflată deasupra.

Acest tratament era folosit și pentru a vindeca durerile de cap și insomnia - bineînțeles fără succes.

Nu este clar când a apărut termenul de „tortură chinezească cu apă”, dar, până în 1892, acesta a intrat în lexicul public și a fost menționat într-o povestire scurtă din Overland Monthly intitulată „The Compromiser”. 

În cele din urmă, însă, faimosul iluzionist Harry Houdini a fost cel care a făcut celebru acest termen.

În 1911, el a construit în Anglia un rezervor plin cu apă pe care l-a numit „Celula chinezească de tortură cu apă”, pe care l-a folosit special pentru un nou număr de iluzionism.

Cu ambele picioare imobilizate, el era coborât în apă cu capul în jos. După ce curioșii îl observau prin peretele de sticlă al bazinului, perdelele îi acopereau miraculoasa evadare. 

Potrivit The Public Domain Review, el a realizat trucul pentru prima dată în fața unui public pe 21 septembrie 1912, la Berlin.

Citește și: Președintele Biden vrea să închidă Guantanamo. Și Obama a vrut, cu Biden vicepreședinte

După ce Harry Houdini a realizat impresionanta ispravă, poveștile despre curajul său s-au răspândit în întreaga Europă și au popularizat numele actului.

Între timp, tortura cu apă reală avea să prolifereze sub forma unor atrocități comise în timpul crimelor de război în a doua parte a secolului al XX-lea - și să fie legiferată ca „interogatoriu îmbunătățit” în secolul al XXI-lea.

Metoda „prosopului cu apă” a existat cu mult înainte ca deținuții de la Guantanamo Bay să fie torturați în urma atacurilor de la 11 septembrie 2001 și a „Războiului împotriva terorismului” care a urmat.

Potrivit The Nation, trupele americane care au înăbușit o mișcare de independență din Filipine au folosit această metodă la începutul anilor 1900, iar atât trupele americane, cât și Viet Cong-ul au folosit-o în timpul Războiui din Vietnam.

Rămâne neclar, totuși, dacă „picătura chinezească” a fost inventată de asiaticii din antichitate sau dacă și-a luat numele de la cei din Europa medievală care au studiat metoda de tortură.

Citește și: România ar putea fi condamnată pe baza mărturiilor unui deținut de la Guantanamo

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te