Gheorghe Berceanu a fost luptătorul român care a stăpânit lumea în anii ’70. Sportivul legitimat la Steaua Bucureşti a scris istorie în luptele greco-romane.
Luptătorul român care a stăpânit lumea!
La doar 1,50 metri, olteanul a fost poreclit “Hercule de buzunar” şi a concurat cu succes la categoria 48 de kilograme timp de mai bine de jumătate de deceniu.
Născut pe 28 decembrie 1949, la Cârna (judeţul Dolj), Gheorghe Berceanu şi-a dorit să practice fotbalul şi a mers la o selecţie la Electroputere Craiova. Antrenorii l-au respins pentru că era prea mic de statură şi s-a îndreptat spre sala de lupte a clubului din Bănie.
Citește și: Drama Mariei Olaru: Tatăl gimnastei s-a sinucis, iar mama sa a murit în somn. „Am presimțit”
“Eu am început cu fotbalul şi am fost la o selecţie la Electroputere Craiova, dar m-au văzut aşa ‘solid’ şi m-au respins. Apoi am mers la sala de lupte a aceluiaşi club, pentru că doream să practic sportul. Am început cu luptele libere, dar fiindcă am pierdut primele meciuri am trecut la greco-romane”, a povestit Gheorghe Berceanu peste ani.
Cucerește titlul mondial
Gheorghe Berceanu e o legendă a sportului românesc.
Sub comanda lui Ilie Marinescu, Gheorghe Berceanu a început să obţină primele titluri naţionale la lupte greco-romane, iar în 1968 a fost aproape să prindă lotul României pentru Jocurile Olimpice de la Mexico City.
Un an mai târziu, luptătorul român cucerea primul titlu mondial, la Mar der Plata, după ce-l învingea în finală pe Rahim Aliabadi (Iran). În acelaşi an, Gheorghe Berceanu se transfera de la Electroputere Craiova la Steaua Bucureşti.
Citește și: Drama actorului care a vrut să își omoare mama. A fost căsătorit cu două superbe colege de scenă
În 1970, românul îşi apăra titlul mondial, la Edmonton, şi cucerea şi medalia de aur la Campionatul European de la Berlin. O accidentare l-a făcut să rateze Mondialul din 1971, dar revanşa a venit imediat.
În 1972, Gheorghe Berceanu a câştigat medalia de aur la Campionatul European de la Katowice, însă în toamnă vine marele succes. La JO de la Munchen, luptătorul stelist câştiga titlul olimpic după ce în finală s-a impus în faţa lui Rahim Aliabadi şi Stefan Angelov (Bulgaria).
A pierdut doar de două ori. În '73, a făcut hepatită. A stat un an şi a revenit în '75. A mers imediat la Mondiale, unde a pierdut în finală la rusul Zubkov.
„Furat” de arbitri
Ghinionul l-a lovit iar în '76, când s-a operat de menisc.
Cu doar două luni înainte de Olimpiada de la Montreal, a reintrat pe saltea. A fost descalificat în finala cu rusul Simakov.
„Am fost furat. Arbitrii m-au descalificat fără motiv. Atunci, ruşii se băteau la numărul total de medalii cu americanii. Noi am fost trei români în finalele de la greco-romane, eu, Rusu şi Gingă. Toţi am pierdut titlul olimpic împotriva unor sovietici", spunea Berceanu, într-un interviu acordat Gazetei în 2010.
Acestea au fost singurele înfrângeri din cariera lui Gheorghe Berceanu.
I se interzice să participe la Mondiale
În 1977 s-a retras din activitatea sportivă şi s-a dedicat antrenoratului.
La propunerea unui fost adversar şi prieten, dinamovistul Ion Gilu, s-a reapucat de lupte în '83.
„Făcusem pariu pe o ladă de bere că ies iar campion naţional. Am reuşit, după 6 ani de pauză. Am vrut să merg şi la Mondiale, să mă verific pentru Olimpiada din '84.
Citește și: Povestea Danielei Silivaș, campioana căruia i-au falsificat data nașterii. Câștigă 6 medalii la JO
Dar Federaţia a decis să-l trimită pe vicecampionul naţional, că era mai tânăr. «Tu, Gică, o să mergi la turneele internaţionale» mi s-a spus. Şi, la primul turneu, în Finlanda, i-am intrebat dacă merg. «Gică, ne pare rău, dar aia nu te-au pus pe listă». Atunci mi-am dat seama că-şi bat joc de mine şi am renunţat definitiv”, povestea Berceanu.
Luptătorul a primit titlul de Spotiv Emerit, iar în 2000 i-a fost conferit Ordinul național „Pentru Merit” în grad de cavaler.
Berceanu s-a stins din viață anul trecut, la 72 de ani. Acesta a suferit un infarct în timp ce se afla acasă, la Slatina.