STUDIU Mitul celor 10.000 de pași zilnici. Ce antrenament să faci la sală în loc să îți numeri pașii

DE Florentina Enache | Actualizat: 22.05.2024 - 09:21
Mitul celor 10.000 de pași zilnici. Ce antrenament să faci în loc să îți numeri pașii - Foto: Pexels.com (Imagine cu caracter ilustrativ)

Un studiu recent arată că o oră de sport pe zi, în medie, e la fel de bună pentru sănătatea corpului ca plimbările pe distanțe mai lungi. Ce zic specialiștii despre mersul pe jos ca activitate fizică, în comparație cu o oră de antrenament de forță.

SHARE

A face cel puțin 10.000 de pași pe zi este considerat de mult timp standardul de aur pentru exerciții fizice.

Cu toate acestea, un studiu recent sugerează că o oră de antrenament pe zi este la fel de bună ca mersul pe distanțe mai lungi pentru sănătate, longevitate și pierderea în greutate, conform unui articol al publicației DailyMail.

Mitul celor 10.000 de pași zilnici. Ce antrenament să faci în loc să îți numeri pașii

În funcție de ocupație și de timp, anumiți oameni ar putea alege plimbările pe stradă sau în parc în loc de antrenamentul într-o sală de sport sau acasă, deoarece, în general, mersul poate fi inclus în activitățile zilnice, de exemplu, deplasarea de la serviciu până acasă, pe jos.

Citește și: Top 3 fructe consumate de români, în special vara, care îngrașă mult. Cireșele, în topul listei

Cu toate acestea, mulți oameni care lucrează de acasă pot duce lipsa mersului pe jos și se pot simți descurajați că nu parcurg cei 10.000 de pași pe zi, necesari pentru un stil de viață sănătos, conform multor specialiști.

Cercetătorii de la Brigham and Women's Hospital din Boston au analizat datele pe patru ani de la aproape 15.000 de femei cu vârsta de peste 62 de ani. 

Citește și: Care e fructul din România care costă 80 de lei kilogramul. De ce este considerat un lux?

Fiecare participantă a purtat un dispozitiv de urmărire a activității fizice pentru a măsura nivelul de activitate și au primit chestionare de sănătate pe care trebuiau să le completeze în fiecare an. 

Echipa a constatat că cele care făceau între 8.000 și 8.500 de pași pe zi și-au redus riscul de boli de inimă cu 40%, în comparație cu cele care făceau în jur de 3.000 de pași zilnic. Astfel, mersul zilnic a fost clar un factor care a îmbunătățit starea de sănătate a participantelor la studiu.

Citește și: Fructele sunt periculoase pentru sănătate? Pot avea efecte negative asupra organismului

Cu toate acestea, cercetătorii au constatat că aceeași reducere a riscului a fost valabilă și în cazul celor care făceau exerciții fizice timp de 75 de minute pe zi, ceea ce sugerează că măsurarea pașilor ar putea fi inutilă.

Echipa a constatat că cele care fie au petrecut cel mai mult timp (între 1 și 3 ore) făcând exerciții fizice, fie au făcut cei mai mulți pași (aproximativ 8.000-8.500) și-au redus riscul de boli de inimă și de deces cu până la 40 de procente în comparație cu cele care făceau doar nouă până la 12 minute de exerciții fizice sau aproximativ 2.800-3.000 de pași.

Cât de bun este mersul pe jos pentru sănătate?

Deși mersul pe jos este foarte important, atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru cea mentală, antrenamentele ar putea fi mai eficiente în exersarea mușchilor.

Citește și: Care sunt fructele a căror coajă nu trebuie consumată sub nicio formă? Pot pune sănătatea în pericol

„Mersul pe jos este un mod bun de a face sport doar cu greutatea corpului, dar există o mulțime de alte grupe musculare pe care nu le exersăm atunci când mergem pe jos”, spune doctorul Marie Kanagie-McAleese, într-un articol al revistei Time.

Antrenamentul de forță, de exemplu, vine cu o mulțime de beneficii suplimentare pentru sănătate, cum ar fi îmbunătățirea mobilității și flexibilității.

Citește și: Care este cea mai sănătoasă brânză din lume? Motivul pentru care aceste sortimente sunt în top

Dispozitivele inteligente au făcut să se răspândească ideea că toată lumea trebuie să facă 10.000 de pași pe zi, dar „acesta este un număr arbitrar care nu se bazează pe știință”, spune McAleese. O măsură mai importantă decât pașii, spune ea, este timpul. 

Cu toate acestea, fiecare persoană trebuie să fie atentă la necesitățile corpului și la aspectele din viața personală când alege metoda prin care să facă sport.

Citește și: Ceaiul făcut dintr-o legumă care te face să plângi scade colesterolul și întinerește inima

De exemplu, o persoană mai în vârstă este în pericol mai mare să se accidenteze la un antrenament de forță față de o persoană tânără, corpul recuperându-se mai greu.

Astfel, plimbările ar putea fi o alegere mai prietenoasă pentru anumite persoane. Oricare ar fi cazul, atât plimbările cât și antrenamentele sunt indispensabile pentru un corp sănătos. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te