De ce trebuie să te ferești de produsele fast-food. Cum îți este afectat creierul

DE Catinca Doboș | Actualizat: 20.04.2024 - 07:40
De ce trebuie să te ferești de produsele fast-food - Foto: pexels.com / imagine cu rol ilustrativ

Produsele de fast-food duc la multe probleme de sănătate, creierul fiind puternic afectat. Consecințele unei diete nesănătoase sunt ireversibile.

SHARE

Fast-foodul a devenit o alegere aproape zilnică în viața multor tineri. Adolescenții care au o dietă bogată în grăsimi și zahăr ar putea suferi leziuni cerebrale de lungă durată, afectându-le memoria, potrivit unui studiu recent realizat pe șobolani la Universitatea din California de Sud, relatează un articol al publicației The New York Post.

Cercetătorii au hrănit șobolanii cu o dietă bogată în grăsimi, apoi i-au supus la o serie de teste de memorie și au urmărit nivelurile unui neurotransmițător care este responsabil de memorie și învățare.

„Ceea ce observăm nu doar în această cercetare, ci și în alte studii recente ale noastre, este că, dacă acești șobolani cresc cu o dietă de fast-food, atunci au aceste deficiențe de memorie care nu dispar”, a declarat Scott Kanoski, profesor de științe biologice de la Facultatea de Litere, Arte și Științe Dornsife, într-un comunicat de presă al Universității din California de Sud.

Fast-foodul duce la Alzheimer

Studiul Universității din California de Sud a demonstrat că fast-foodul afectează ireversibil memoria.

„Dacă pur și simplu treceți deodată la o dietă sănătoasă în adolescență, efectele fast-foodului vor fi prezente, din păcate, până la vârsta adultă”, a adăugat Scott Kanoski.

Studiul a folosit cercetările existente privind boala Alzheimer, un tip de demență care are impact asupra gândirii, comportamentului și memoriei, potrivit Societății de Alzheimer din SUA.

Persoanele cu Alzheimer au niveluri mai scăzute ale unui neurotransmițător cerebral numit acetilcolină, care joacă un rol important în mișcarea involuntară a mușchilor, învățare și atenție.

Citește și: Care sunt cele mai retrase alimente de pe rafurile magazinelor? Sunt pline de chimicale și coloranți

Echipa de cercetători a studiat nivelurile de acetilcolină la șobolanii care au urmat o dietă grasă și zaharoasă în comparație cu șobolanii dintr-un grup cu o dietă normală, urmărind răspunsurile creierului lor la activități de testare a memoriei, cum ar fi găsirea unui obiect nou într-o locație diferită.

Șobolanii hrăniți cu alimente sănătoase au fost capabili să recunoască obiectele noi, în timp ce șobolanii din grupul de alimente nesănătoase nu și le puteau aminti.

Efectele fast-foodului sunt ireversibile

Kanoski a declarat că adolescența este o perioadă în care creierul se dezvoltă, astfel că s-au întrebat despre impactul unei diete occidentale nesănătoase asupra dezvoltării creierului și dacă efectele sunt sau nu reversibile.

„Din nefericire, unele lucruri care pot fi mai ușor reversibile la vârsta adultă sunt mai puțin reversibile atunci când apar în copilărie”, a adăugat Kanoski.

Citește și: Ce a pățit un tânăr după ce a reușit să comande peste 100 de meniuri MC gratuite

Într-o altă rundă a studiului, Kanoski a spus că au reușit să vindece deteriorarea memoriei atunci când au administrat șobolanilor anumite medicamente care imitau acetilcolina.

Când medicamentele au fost administrate în partea creierului care controlează memoria, memoria șobolanilor a fost restabilită.

Fast-foodul creează victime nu doar în ceea ce privește memoria. Un studiu de la începutul acestui an a găsit o legătură între alimentele ultraprocesate și peste 30 de probleme de sănătate, inclusiv depresia, tulburările de somn și decesul legat de bolile cardiovasculare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te