Atacurile xenofobe ale senatoarei Șoșoacă împotriva primarului Fritz sunt o rușine pentru România

DE Mircea Marian | Actualizat: 06.04.2021 - 15:32

Atacurile xenofobe ale senatoarei Șoșoacă împotriva primarului Fritz fac de rușine o țară întreagă. Nu toți suntem niște brute rasiste, care atunci când văd un străin pe stradă încep să se schălămbăie și să urle “Heil Fritz! Heil Fritz!“.

SHARE

Nu sunt în fan-clubul domnului primar Fritz. De aici, de la București, am rezerve față de unele din deciziile sale administrative. Și chiar dacă nu aș avea, tot aș susține că orice critică la adresa unui politician este legitimă, ba chiar trebuie încurajată, dacă este exprimată în termeni decenți.

Dar doamna Șoșoacă nu-l critică pe primarul Dominic Fritz, ci îl atacă profund incorect pentru faptul că este german. “Timișoara, oraș martir ajuns pe mâna lui «Heil Fritz», un antiromân, reprezentant de seamă al neomarxismului și globalismului și al noii orânduiri de sorginte neofascistă. Acolo nu mai este mult și se înființează lagăre de exterminare“, a declarat doamna senator în Senat, într-o declarație politică ce va rămâne consemnată în Monitorul Oficial. 

Asemenea limbaj mai auzeai, cred, la Radio Télévision Libre des Mille Collines din Rwanda, înainte ca minoritatea Tutsi să fie masacrată de cei din comunitatea Hutu. 

Dacă doamna Șoșoacă era vreo figură izolată, puteai susține că peste tot în lume, chiar și în democrații vechi și solide, există astfel de personaje extremiste. Dar dânsa este senator al României și seară de seară este invitată, în prime-time, la televiziunile de știri. În spatele ei există un mecanism politic care o susține și o promovează, altfel n-ar fi fost atât de mediatizată de televiziunea turnătorului Felix. 

Atacurile împotriva germanilor din România nu sunt noi. În regimul Dragnea, personaje precum Olguța Vasilescu și Darius Vâlcov mergeau pe aceeași linie ca Diana Șoșoacă, dar încercau să fie nițel mai subtili. „Ca neamţ, să vorbeşti de gazare, trebuie să ai mult curaj”, spunea Olguța Vasilescu, în august 2018. 

Ambasada Germaniei a fost nevoită să reacționeze, în toamna lui 2018: “Condamnăm ferm orice formă de discriminare, defăimare sau dușmănie faţă de minoritatea germană şi faţă de oricare altă minoritate din România. Acuzaţiile de felul celor formulate în ultimele zile sunt lipsite de orice fundament şi pentru ele nu există justificare“. 

O notă personală: în clasele I-IV, am învățat într-o clasă cu predare în limba germană, unde am avut colegi germani, maghiari și români. Mi-am petrecut mai multe vacanțe la Sighișoara, într-o familie de germani. Am învățat enorm de la ei, le sunt dator și mi se pare cumplit de nedrept când văd cum își permite orice nerușinată să insulte gratuit această minoritate. Îmi închipui prin ce trec, mai ales când văd deplina indiferență a politicienilor români și complicitatea presei. 

S-a mers prea departe, iar doamna Șoșoacă începe să stimuleze acest tip de discurs politic. Deputatul PSD Daniel Ghiță, de exemplu, îi transmitea acum câteva zile primarului Fritz: “Poporul Dvs, nemții, a fost responsabil de moartea a zeci de milioane de oameni în întreaga Europă, cu ocazia celor două Războaie Mondiale pe care le-a provocat (...) Valea! Du-te acasă la dvs. Du-te la muncă cinstită, căci în ultimii 10 ani ați fost pregătit în Germania pentru a ocupa funcții înalte în România, sau prin orice altă țară unde primiți ordin să mergeți!?“. 

Nu aceasta este România anului 2021, nu cred că aceste personaje agramate, vulgare și agresive reprezintă națiunea din care fac parte. Doamna Șoșoacă este un virus care ucide democrația și toleranța. Trebuie izolată. Încă nu este prea târziu. 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te