Cum l-a lăudat celebra revistă americană, Time, pe Ceaușescu: „România se află mult în fața altora.”

DE Alin Crișan | Actualizat: 30.11.2023 - 19:31
Cum l-a lăudat celebra revistă americană Time pe Ceaușescu: „România se află mult în fața altora” - Foto: Colaj/ Imagine cu caracter ilustrativ

Cum l-a lăudat celebra revistă americană, Time, pe Ceaușescu: „România se află mult în fața altora”.

SHARE

Celebra revistă americană „Time” l-a lăudat pe Nicolae Ceaușescu, după primul an de mandat, pentru progresul economic al României. La acea vreme a apărut pe coperta revistei. 

Cum l-a lăudat celebra revistă americană, Time, pe Ceaușescu: „România se află mult în fața altora.”

Publicația americană i-a dedicat lui Ceaușescu, după primul an de mandat, coperta ediției din 18 martie 1966. 

Time scria laudativ la adresa dictatorului român, prezentând progresul economic al țării, noile hoteluri de pe litoral și numărul mare de investitori occidentali care au venit în România.

Percepția lor este vizibilă încă din titlul de pe copertă: „Europa de Est. Viața într-un comunism relaxat“.

“Un Toynbee din viitor, privind la anii 1960, ar putea foarte bine să ajungă la concluzia că evenimentul central al deceniului actual a fost dezintegrarea imperiului sovietic. Hegemonia sovietică în Europa de Est se fragmentează, iar acest proces va continua“, declara în acel an George Gross, specialist în studii românești, publicației americane.

Citește și: Ce scria The Times despre istoria românilor în 1867: Se cred descendenţii vechilor stăpâni ai lumii

Articolul despre Nicolae Ceaușescu a avut ca motto o dură caracterizare pe care a făcut-o țarul rus Nicolae al II-lea în perioada interbelică: „România. Nu e nici un stat, nici o națiune, este o profesie“.

Time afirmă că „sub Ceaușescu și predecesorul său Gheorghe Gheorghiu-Dej, care a murit de pneumonie cu doar un an în urmă, România a infirmat complet două treimi din calomnia caustică a Țarului Nicolae. România de azi este fără îndoială un stat, în mod provocator o națiune și chiar mândră să recunoască caracterizarea finală a țarului privind profesionalismul“.

Trecând în revistă realizările comunismului din toate țările socialiste din Europa de Est, corespondentul publicației laudă progresul economic obținut de români în comparație cu restul vecinilor săi. 

„Dacă România este pe ultimele locuri în privința libertății culturale, merge, fără îndoială, înainte din punct de vedere economic. Cu o rată de creștere de 13% anual, România se află mult în fața altora.

Chiar și măsurată după PIB, se află pe locul patru din șapte: în spatele Germaniei de Est, Cehoslovaciei și Poloniei, dar în fața Iugoslaviei, Ungariei și Bulgariei. Pentru a menține acest chibzuit salt înainte, regimul lui Ceaușescu se bazează pe abundența de resurse naturale: petrol și cherestea, cărbune și rezervele neexploatate de muncă din mediul rural“, susținea Time, în 1966.

Mai mult, publicația afirma că Nicolae Ceaușescu beneficiază de una dintre cele mai bune rate ale natalității din Europa, ceea ce-i va asigura “mână de lucru ieftină“ în viitor.

Investitorii vestici, atrași de România lui Ceaușescu

Revista americană, prin corespondetul de la București, amintea de numeroasele investiții occidentale în România socialistă. 

 “Firma vest-germană Gutehoffnungshütte a câștigat o cotă de 20 de milioane de dolari din construcția combinatului siderurgic mamut de la Galați, aflat la capătul românesc al Dunării. (…)

Demag și Siemens, Krupp și M.A.N. s-au adăugat investițiilor germane din România, care au depășit 50 de milioane de dolari. Orlandi, din Italia, construiește o fabrică de pâine de un milion de dolari în România.

Citește și: Știați că: Pentru Casa Poporului au fost distruse 9.000 de clădiri. De ce au murit sute de oameni ?

Pepsi va fi îmbuteliat în curând în România. Japonezii vând vapoare României la schimb cu cherestea, pe care o transformă apoi cu inteligență în instrumente muzicale. 

Pechiney, din Franța, are un contract pentru o fabrică de aluminiu la Slatina. ASEA, din Suedia, construiește locomotive electrice în valoare de 10 milioane de euro pentru a înlocui monștrii românești cu aburi.

Chatilon din Milan are în construcție o fabrică de anvelope lângă Brăila, în timp ce Carle&Montanari, din Italia, va contribui la talia deja amplă a României cu o fabrică de ciocolată la București“, acestea sunt doar câteva dintre companiile din Vest interesate de colaborarea cu regimul comunist românesc.

„Uite unde suntem”

Time a oferit publicului american și câteva aspecte negative ale vieții în România comunistă, cum ar fi faptul că industria nu producea marfă de calitate. 

„Calitatea este o chestiune de noroc. Țigările românești «Carpați» sunt atât de prost compactate încât un fumător trebuie să țină pachetul la orizontală pentru a evita să curgă tutunul dintr-o țigaretă ridicată vertical.“

Citește și: Cu ce sumă uriașă se vinde autograful lui Ceaușescu în SUA. Al Madonnei, de 9 ori mai ieftin

Time își încheia optimist articolul despre România lui Nicolae Ceaușescu, citându-l pe un ospătar de lângă Ploiești:

“Am fost o țară foarte înapoiată și uite unde suntem acum. Și totul este românesc, nu rusesc sau occidental. Este românesc“.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te