Afaceri care put. Fosta Rosal, credit de zeci de milioane de la Eximbank ca să-și acopere dările

DE Stelian Negrea | Actualizat: 20.03.2024 - 09:15
Bogdan Niculescu, patronul la vedere al afacerii Rosal Grup SA/UWS SRL. Foto: captura.ro - Colaj Newsweek
Bogdan Niculescu, patronul la vedere al afacerii Rosal Grup SA/UWS SRL. Foto: captura.ro - Colaj Newsweek
Vila Prigoana din Voluntari a fost preluată odată cu afacerea de salubritate de Bogdan Niculescu de la UWS SRL. Sursa foto: Newsweek România
Vila Prigoana din Voluntari a fost preluată odată cu afacerea de salubritate de Bogdan Niculescu de la UWS SRL. Sursa foto: Newsweek România
Ana Maria Vasile, administratorul județului Prahova. Sursa foto: Observatorul prahovean
Ana Maria Vasile, administratorul județului Prahova. Sursa foto: Observatorul prahovean
Egipteanu El Fetik Tarek este ultimul beneficiar al afacerilor cu gunoaie din Prahova. Sursă foto: Captura.ro
Egipteanu El Fetik Tarek este ultimul beneficiar al afacerilor cu gunoaie din Prahova. Sursă foto: Captura.ro
Bogdan Niculescu, patronul la vedere al afacerii Rosal Grup SA/UWS SRL. Foto: captura.ro
Bogdan Niculescu, patronul la vedere al afacerii Rosal Grup SA/UWS SRL. Foto: captura.ro
Cristian Ganea, directorul executiv al ADI Prahova. Sursa foto: captura.ro
Cristian Ganea, directorul executiv al ADI Prahova. Sursa foto: captura.ro
Groapă de gunoi. Sursă foto: Pexels.com
Groapă de gunoi. Sursă foto: Pexels.com
Factura prin care UWS isi cesioneaza creantele catre firmele egipteanuluu Tarek
Factura prin care UWS isi cesioneaza creantele catre firmele egipteanuluu Tarek

În pofida scandalului în care este implicat șeful județului Prahova, Iulian Dumitrescu, subalternii acestuia continuă să sprijine din toate pozițiile afacerea de salubritate a unui bucureștean acuzat că i-a furat firma de salubritate familiei Prigoană.

SHARE

Afaceri care put. Fosta Rosal, credit de zeci de milioane de la Eximbank ca să-și acopere dările. Banii companiei se scurg către un apropiat al dictatorului egiptean Hosni Mubarak.

Cine sunt personajele-cheie

Bogdan Niculescu  – patronul celor două afaceri de salubritate din Prahova, trimis în judecată de DNA pentru fapte de corupție.

El Feki Tarek – patronul companiei către care au fost cesionate veniturile afacerilor lui Bogdan Niculescu. Deține o companie aviatică care închiriază avioane private către Administrația Prezidențială.

Citește și: VIDEO Președintele Comisiei de Mediu din Senat, martor în dosarul gunoiului din Prahova

Cristian Ganea – directorul executiv al Asociației de Dezvoltare Intracomunitară Prahova, cu care are încheiate contracte compania lui Bogdan Niculescu. 

Cătălin Ioniță – director general al Rosal Grup SA/UWS SRL, filiala Prahova, și fin al lui Iulian Bădescu, fost primar al Ploieștiului, condamnat într-un dosar de corupție al DNA și angajat, de asemenea, la UWS SRL.

Citește și: Președintele Comisiei de Mediu a cerut autorităților din Prahova rezilierea contractului cu UWS

Ana Maria Vasile – administratorul județului Prahova cu care compania lui Niculescu are contracte de salubritate; conexiuni cu Lambrea Daniel Adrian, cumnatul lui Iulian Dumitrescu, anchetat de DNA pentru fapte de corupție.

Aurel Oprinoiu - senator USR, șeful comisiei de mediu din Senat, amenințat de gruparea care susține interesele lui Niculescu.

Honorius Prigoană – om de afaceri căruia Niculescu i-a preluat ilegal compania de salubritate.

Vila Prigoană, pe mâna șoferului

7.30, dimineața. Undeva, pe strada principală din Voluntari, orășelul de lux de lângă București, e vila familiei.

O vilă impresionantă care poartă numele de familie al primului patron de televiziune de știri din România. Prigoană.

Vila este locuită acum de fostul său șofer, Bogdan Niculescu. Care i-a luat și afacerea, și casa. Fiul lui Prigoană spune că absolut ilegal.

De aici pleacă în fiecare dimineață la muncă.

Are o afacere de succes. Deși e burdușită de plângeri și dosare penale, același Niculescu reușește să își mențină o serie de contracte de salubritate extrem de bănoase. Și extrem de controversate.

Cu ajutorul nemijlocit al unor înalți funcționari publici. O structură de putere care îi asigură credite de la bănci de stat pentru a-și plăti datoriile la stat.

Citește și: Scandal în Prahova. Fosta Rosal refuză să ofere garanții bancare pentru depozitarea deșeurilor

Dar care are ca aparent benecifiar un om de afaceri egiptean devenit cetățean român, El Feki Tarek.

Un dealer auto care închiriază și aeronave Administrației Prezidențiale. Și cel către care se scurg banii din companie.

Tarek a făcut parte, ani de zile, din angrenajul de putere al dictatorului egiptean Hosni Mubarak.

O grupare penală, dar de succes

În ciuda mirosurilor de nesuportat pe care le lasă în urmă, afacerile de salubritate au devenit un tărâm al unor războaie crâncene.

La Ploiești, o grupare formată din fostul șofer al lui Prigoană, Bogdan Niculescu, administratorul județului, Ana Maria Vasile, și finul unui fost primar al Ploieștiului condamnat la închisoare într-un dosar de corupție al DNA a reușit recent să își mențină contractele cu Consiliul Județean în ciuda unei ploi acide de nereguli.

Trimis, la rândul său, în judecată, într-un dosar de corupție al DNA împreună chiar cu compania pe care este acuzat că a furat-o, Niculescu are atât contractul pentru colectarea gunoaielor, dar și pe cel de sortare a acestora.

Depozitarea acestora este afacerea altora. Cu care a intrat în conflict. Pentru că nu îi plătește.

 

Situație care a dus la un război deschis cu implicarea autorităților locale. Dar nu de partea celor păgubiți. Ci, paradoxal, a celui acuzat că prejudiciază și că nu-și onorează obligațiile contractuale.

Contracte care duhnesc a nereguli

Cele două contracte ale lui Niculescu cu autoritățile județului mustesc de nereguli.

Și totuși, nu numai că nu au fost reziliate dar au fost chiar “premiate”, având perspective de prelungire.

Preț de aproape o lună, UWS SRL nu a avut licență de operare.

Conform datelor de pe site-ul, Autorității Naționale de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilitate Publică (ANRSC), licența UWS a expirat pe 19.12.2023, fiind reînnoită pe 23.01.2024.

 

Pentru această perioadă, ADI Prahova ar fi trebuit să constate că acest operator nu are licență și să-i rezilieze contractul. Nu a făcut-o.

Conform unui răspuns al ADI Prahova către Newsweek România, UWS înregistrează datorii pentru plata redevenței (n.r. suma pe care trebuie să o plătească compania pentru că i-a fost încredințat serviciul de salubrizare din Prahova) către Consiliul Județean Prahova.

“Redevența a fost eșalonată prin Hotărârea AGA nr. 10 din 25.10.2023. Scadența este în ultima zi a fiecărei luni, în cuantum de 918.428,56 lei. Operatorul are o întârziere la plată, fapt pentru care a fost notificat de către Asociație conform prevederilor contractuale”, susține ADI Prahova în răspunsul către Newsweek România.

ADI PH 1879din05.03.2024 - Raspuns Newsweek România by Stelian Negrea on Scribd

Cu toate acestea, în contractul încheiat cu UWS SRL ADI Prahova se specifică negru pe alb la articolul 11, alin. 4, că “neplata redevenței de către delegat în termen de 30 de zile de la data scadenței conferă delegatarului dreptul de a considera contractul reziliat deplin de drept fără a fi nevoie de nicio altă formalitate sau de intervenția unei instanțe judecătorești“.

Redevența stă neîncasată de doi ani de zile

Șirul complicităților de la nivel local care ajung să favorizeze compania lui Niculescu se întregește cu inabilitatea Consiliului Județean de a încasa redevența restantă a acestei companii.

O valoare de nu mai puțin de 8 milioane de lei ce a fost încredițată pentru a fi recuperate de către CJ Prahova Biroului executorilor judecătorești Chițescu Eugen.

Conform unor documente consultate de Newsweek România acesta încearcă de doi ani să recupereze o sumă totală de 8.376.579,8 lei sde la UWS SRL în contul redevenței neplătite.

Anterior, același Birou de executori judecătorești lucrase cu mai mult succes pentru Dumitru Tudone, actualmente vicepreședinte al Consiliului Județean Prahova și director ADI Prahova, cele două instituții cheie care nu reușesc să rezilieze contractul de salubritate al UWS SRL.

Biroul judecătoresc îi recuperase lui Tone o serie de salarii restante de la fostul său angajator: Direcția Generală de Asistență și Protecția Copilului Călărași.

ADI Prahova susține că nu îl favorizează pe Niculescu

În ciuda unor dovezi clare că firma de salubritate a dandy-ului de București beneficiază de tot suportul autorităților locale din Prahova, șeful ADI Prahova susține că nu îl favorizează pe acesta.

“Nu (n.r. considerăm că l-am favorizat, atât eu, cât și Dumitru Tudone, președintele ADI Prahova compania UWS SRL pe durata derulării contractului). Pe durata derulării contractului au fost respectate prevederile contractuale și a legislației în vigoare în materie“, susține în același răspuns către Newsweek România, Cristian Ganea, directorul executiv al ADI Prahova.

Șefia filialei prahovene a UWS este asigurată de Cătălin Ioniță, finul lui Iulian Bădescu, fost primar al Ploieștiului, condamnat la închisoare cu suspendare pentru fapte de corupție. 

“Cătălin Ioniță  este finul meu. Eu sunt angajat pe post de consilier management la UWS SRL. Nu am făcut niciun fel de presiune asupra lui Cristian Ganea pentru a favoriza activitatea companiei UWS SRL“, susține, într-un răspuns pentru Newsweek România, Bădescu.

Ganea și Bădescu au simpatii politice similare, întâlnindu-se pe culoarele partidului Pro România al lui Victor Ponta. Cel care tocmai a anunțat o alianță electorală cu partidul extremist AUR. 

Un senator acuză

Senatorul USR Aurel Oprinoiu, președintele comisiei de mediu din Senat, a intrat în coliziune frontală cu această grupare care voia să își depoziteze ilegal deșeuri la doi pași de casa acestuia.

A fost amenințat fizic de această grupare. Newsweek România a relatat aici despre această situație.

“Nu numai că nu le-au reziliat contractul, dar Consiliul Județean Prahova vrea să aprobe majorarea propusă de către Agenția de Dezvoltare Intercomunitară Prahova și pentru tarifele la stația de sortare a județului făcută din banii publici ai prahovenilor și care le-a fost concesionată”, susține președintele comisiei senatoriale de mediu. 

Anunt Consultare Proiect Tarifare Si Proiectul Tarife Pentru Statia de Tratare by Stelian Negrea on Scribd

Aici, avem o afacere tipic românească: Consiliul Județean Prahova a investit, din bani publici, zeci de milioane Euro în utilaje pe care ulterior le-a concesionat companiei Blue Planet SRL. Controlată tot de Niculescu.

Contractul merge pe burtă. Toți sunt în silenzio stampa

Surse din Consiliul Județean Prahova susțin că scopul autorităților acestui județ este să prelungească contractul cu UWS SRL. Expiră la sfârșitul acestui an.

Până acum au eliminat orice fel de pericole la adresa acestuia. În ciuda acestor manevre subterane, aproape toți oficialii județului sunt în silenzio stampa.

În afară de directorul executiv al ADI Prahova care ne-a oferit o serie de răspunsuri incomplete, toți ceilalți actori implicați în această afacere nu au dorit să răspundă întrebărilor Newsweek România.

Nici vicepreședintele Consiliului Județean, Dumitru Tone, cel lăsat să conducă județul în locul lui Iulian Dumitrescu, implicat într-un dosar de corupția al DNA, nici Bogdan Niculescu și nici omul de afaceri El Feki Tarek, căruia i-au fost cesionate creanțele afacerii lui Niculescu, nu au răspuns întrebărilor Newsweek România.

Enigmaticul egiptean căruia i-au fost cesionate creanțele

Încrengătura afacerilor cu gunoaie de la Ploiești are un beneficiar surpriză. Se numește El Feki Tarek, este un om de afaceri controversat. Proprietarul unui dealer auto din București și al unei companii de aviație, Toyo Aviation de la care a închiriat o aeronavă în trecut inclusiv Adiministrația Prezidențială sub Klaus Iohannis.

Conform unor documente consultate de Newsweek România, toate veniturile obținute de către UWS SRL din contractul de salubritate din Prahova sunt concesionate către Toyo Motors Center SRL companie deținută de Tarek.

De exemplu, într-o factură, de acum trei săptămâni, UWS SRL cesionează suma de 158.000 de lei pe care o are de încasat pentru servicii de salubritate Primăriei Boldești Scăeni către compania Toyo Motors Center SRL. În document se specifică în clar că există chiar un contract de cesiune semnat între cele două companii la începutul acestui an.

Singurul motiv pentru care o astfel de cesiune ar avea sens este acela de a proteja compania în fața creditorilor. Un agent economic nemulțumit că nu este plătit de către compania lui Niculescu trebuie să meargă în instanță și să obțină mai întâi falimentul aceste companii. Dacă nu reușește să își recupereze datoria atunci trebuie să meargă din nou în instanță pentru a obține datoria de la compania lui Tarek căreia i-au fost cesionate creanțele.

Oficialii ADI Prahova susțin că au aflat din presă de această cesiune: “UWS SRL  nu a informat ADI Prahova că a concesionat creanțele către Toyo Motors. Asociația a aflat din spațiul public și imediat am procedat la notificarea operatorului cu privire la cesionarea creanțelor cu respectarea prevederilor asumate prin Contract”.

Deși și acesta este un alt motiv pentru a rezilia contractul cu compania lui Niculescu, oficialii din Prahova nu au cerut acest lucru, ba din contra, i-au premiat afacerea cu aprobarea majorării tarifelor.

Despre conexiunile putrede ale preluării afacerii Rosal de către gruparea care îl are la vedere pe Bogdan Niculescu au mai scris și jurnaliștii de la Captura.ro

Bani de la stat ca să plătești datorii la stat. Plus ștergeri de datorii

O dovadă în plus că afacerea Rosal Grup SA/UWS SRL este o favorită a statului o arată și faptul că statul o creditează ca să-și plătească datoriile către stat.

Conform unor documente consultate de Newsweek România, Eximbank avea în 2022, credite în valoare de 80 milioane lei acordate acesteia.

Banii erau dați de banca de stat pentru plata datoriilor către stat. De atunci și până astăzi datoriile companiei au oscilat de la aproape 600 milioane lei la puțin peste 1 milion de lei.

Eximbank Credit SWO Rosal by Stelian Negrea on Scribd

Oficialii Eximbank au refuzat să ne răspundă la întrebările legate de istoricul și împrejurările în care această bancă de stat a ajuns să acorde un împrumut uriaș companiei lui Niculescu.

În plus, UWS SRL a beneficiat și de o nouă clemență a statului român prin intermediul Ordonanței de Urgență nr. 6/2019 privind unele înlesniri la plata obligațiilor financiare către stat.

Actul normativ stipula că un agent economic care își plătește jumătate din datoria principală poate primi o facilitate fiscală extraordonară: i se șterg dobânzile și penalitățile și în plus chiar jumătate din datoria principală.

Conform ultimelor date financiare disponibile pe pagina de internet a Ministerului Finanțelor Publice, United Waste Solutions SRL avea, în 2021, datorii totale de 590 milioane lei.

Și cu ajutorul nemijlocit al unei companii de stat, acestea au fost reduse la circa 1,35 milioane lei. Cel puțin aceasta e suma care apare în dreptul acestei companii la lista datornicilor la bugetul de stat la sfârșitul lui decembrie 2023 spre care ne-a îndrumat ANAF.

Într-un răspuns pentru Newsweek România, ANAF a refuzat să ne dea detalii legate de modul cum datoriile UWS SRL au evoluat în ultimii ani, care a fost structura acestora și ce a făcut instituția pentru a le recupera:

“În asigurarea transparenței în domeniul administrării fiscale, ANAF publică trimestrial, până în ultima zi a lunii următoare încheierii trimestrului, listele debitorilor care înregistrează obligații restante la sfârșitul trimestrului, neachitate până la data publicării, precum și cuantumul acestora, detaliat pentru fiecare buget în parte. (...) Celelalte informații solicitate intră sub incidența secretului fiscal (...).Aceste informații pot fi comunicate oricărui solicitant cu consimțământul extrem și neechivoc al contribuabilului/plătitorului despre care au fost solicitate aceste informații”

Administratorul județului, ocupat cu imobiliare

Un alt personaj din angrenajul de putere din Prahova care ajută la menținerea contractului cu compania lui Niculescu este Ana Maria Vasile, administratorul public al județului Prahova.

Venită de la Primăria Sectorului 4, unde UWS SRL are încheiat cel mai mare contract, Ana Maria Vasile este acuzată că oferă sprijin permanent acestei companii.

În declarația acesteia de avere din 2023, apar patru tranzacții imobiliare dubioase prin care a vândut două terenuri și două imobile lui Lambrea Daniel Adrian, cumnatul lui Iulian Dumitrescu, fostul președinte al Consiliului Județean Prahova împotriva căruia DNA a deschis recent o anchetă privind presupuse fapte de corupție.

De altfel, numele lui Lambrea este menționat direct în acest dosar în legătură cu negocierea de către acesta a presupusei șpăgi de milioane de euro chiar cu denunțătorul din acest dosar.

Ana Maria Vasile nu a răspuns nici unei întrebări ce i-au fost adresate de către Newsweek România, inclusiv la cea legată de motivul pentru care a încheiat tranzacția imobiliară cu cumnatul șefului ei direct, Iulian Dumitrescu.

Ce conține plângerea lui Prigoană

Fiul celui căruia Niculescu i-a furat afacerea, Honorius Prigoană, se luptă de ani de zile cu acesta pentru a-și recupera acțiunile familiei.

A fost la doi pași să-și vândă afacerea pe o sumă considerabilă către filiala poloneză a Veolia iar acum a ajuns ținta unor oferte de achiziție formulate “neortodox” chiar de gruparea din spatele lui Niculescu.

Prigoană junior îl acuză pe Niculescu dar și pe Tarek de aderarea la un grup infracțional organizat menit să delapideze cele două companii Rosal Grup SA redenumită UWS SRL și Blue Planet SRL de importante sume de bani.

PLANGERE DIICOT Honorius Prigoana împotriva Bogdan Niculescu Si Toyo Motors by Stelian Negrea on Scribd

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te