Rusia susţine că Ucraina va deveni un al doilea Vietnam, pentru Statele Unite

DE Florin Budescu | Actualizat: 08.12.2023 - 09:28
Rusia susţine că Ucraina va deveni un al doilea Vietnam - Foto: Pexels/Алесь Усцінаў

Rusia susţine că Ucraina va deveni un al doilea Vietnam, pentru Statele Unite. Şeful Serviciul de Informaţii Externe al Rusiei (SVR) a atenţionat Statele Unite că sprijinul occidental pentru Ucraina va transforma conflictul.

SHARE

Rusia susţine că Ucraina va deveni un al doilea Vietnam, pentru Statele Unite. Şeful Serviciul de Informaţii Externe al Rusiei (SVR) a atenţionat Statele Unite că sprijinul occidental pentru Ucraina va transforma conflictul într-un "al doilea Vietnam".

Umbra acestui conflict, ulteror, ar urma să planeze ani la rând asupra Washingtonului, care ar fi cel care l-a provocat. În realitate, aşa cum ştim, el a fost provocat de invadarea de către Rusia a unei părţi a Ucrainei.

Rusia susţine că Ucraina va deveni un al doilea Vietnam

Dacă Occidentul nu ar fi reacţionat şi nu ar fi ajutat Ucraina, aceasta ar fi acum probabil ocupată complet de Rusia. 

Invazia rusă începută în februarie 2022, din Ucraina, a declanşat un război soldat cu sute de mii de morţi sau răniţi, devenind cea mai mare confruntare dintre Rusia şi Occident, din ultimele şase decenii.

Chiar dacă Occidentul a oferit Ucrainei peste 246 de miliarde de dolari, sub formă de ajutor şi arme, contraofensiva ucraineană pare deocamdată a fi eşuat, în sensul că Rusia continuă să controleze aproape o cincime din teritorul ucrainean.

Citeşte şi: SUA au găsit soluția pentru a alimenta Ucraina cu arme pentru a învinge Rusia

"Ucraina se va transforma într-o gaură neagră, care va absorbi tot mai multe resurse şi tot mai mulţi oameni", a scris directorul SVR, Serghei Narâşkin.

"În cele din urmă, SUA riscă să creeze un 'al doilea Vietnam' al lor, iar fiecare nouă administraţie americană va trebui să încerce să gestioneze această situaţie", a apreciat Narâşkin.

Preşedintele american Joe Biden a avertizat că o confruntare directă NATO - Rusia ar putea declanşa un al treilea război mondial şi a exclus în mod repetat trimiterea de soldaţi americani, în Ucraina.

Citeşte şi: Mână de ajutor pentru Putin. Republicanii din SUA blochează ajutorul pentru Ucraina

Războiul din Vietnam a fost practic un conflict Est-Vest al Războiului Rece, în care SUA au luptat alături de forţele Vietnamului de Sud, împotriva Nordului, susţinut de puterile comuniste China şi URSS.

Războiul, soldat cu milioane de morţi, s-a încheiat în 1975, cu victoria Vietnamului de Nord şi o înfrângere dezonorantă pentru SUA, conform Agerpres.

Acestea nu au reuşit să gestioneze logistic şi beligerant un conflict situat în au pierdut peste 58.000 de combatanţi şi din cauza căruia, în anii 70, a luat naştere o puternică mişcare antirăzboi, parţial impulsionată chiar de URSS.

Rusia nu se va opri

Joe Biden a pledat recent, pe lângă republicanii din Congres, să accepte o nouă infuzie de ajutor militar pentru Ucraina.

"Dacă Putin ia Ucraina, nu se va opri acolo", a spus Biden, estimând că Putin va continua cu un atac asupra unui stat aliat membru NATO.

Atunci, a adăugat Biden, "vom avea ceva ce nu căutăm să avem şi nu avem astăzi: soldaţi americani luptând cu soldaţi ruşi".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te