Rusia a lansat o armă spațială pe orbita unui satelit american. Pentagonul, pregătit de atac

DE Adina Mutăr | Actualizat: 22.05.2024 - 18:38
Rusia a lansat o armă spațială pe orbita unui satelit american. Pentagonul, pregătit de atac - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Rusia a lansat o armă spațială pe orbita unui satelit american. Pentagonul, pregătit de atac. „Arma contraspațială” rusă lansată pe 16 mai a fost desfășurată „pe aceeași orbită cu un satelit guvernamental american”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

SHARE

Rusia a lansat o armă spațială pe orbita unui satelit american. Pentagonul, pregătit de atac. 

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder, a declarat că SUA „sunt gata să-și apere interesele”.

„Rusia a lansat un satelit pe orbita joasă a Pământului, despre care considerăm că este o armă contraspațială, capabilă să atace alți sateliți pe orbita joasă a Pământului”, a declarat generalul Ryder, într-o conferință de presă.

Rusia a lansat o armă spațială pe orbita unui satelit american. Pentagonul, pregătit de atac

„Arma contraspațială” rusă lansată la 16 mai a fost dislocată „pe aceeași orbită ca un satelit al guvernului american”, a precizat Ryder, adăugând că Washingtonul va continua să monitorizeze situația și este gata să își protejeze interesele.

„Avem responsabilitatea de a fi pregătiți să protejăm și să apărăm domeniul spațial și să asigurăm sprijin continuu și neîntrerupt Forței Mixte”, a spus el.

Citește și: VIDEO Ce distrugeri cauzează arma trimisă de Putin în spațiu? SUA, în beznă, sateliții la pământ

Agenția spațială de stat a Rusiei, Roscosmos, a declarat la 17 mai că un vehicul de lansare Soyuz cu „navă spațială la bord” a decolat de pe cosmodromul Plesețk din nordul Rusiei „în interesul Ministerului Apărării al Federației Ruse”, potrivit CNBC.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze atunci când a fost întrebat despre rapoartele conform cărora Moscova a lansat o armă spațială.

"Nu pot comenta în niciun fel acest lucru. Acţionăm absolut în conformitate cu dreptul internaţional, nu încălcăm nimic şi am pledat în mod repetat pentru interzicerea oricăror arme în spaţiu", a declarat Peskov într-un briefing de presă la Moscova.

Citește și: Războiul spațial. Satelit rusesc, la „câțiva metri” de a ciocni un satelit american

Reprezentantul american la Națiunile Unite, Robert Wood, a declarat că propunerea Rusiei, care a cerut tuturor țărilor „să ia măsuri urgente pentru a preveni pentru totdeauna plasarea de arme în spațiul cosmic”, a fost o distragere a atenția de la plasarea armei contraspațială „capabilă să atace alți sateliți de pe orbita joasă a Pământului”.

„Lansarea Rusiei de la 16 mai urmează lansărilor anterioare de sisteme contraspațiale pe orbită joasă a Pământului în 2019 și 2022.” 

În februarie, Casa Albă a declarat că Rusia dezvoltă o armă anti-satelit, a cărei existență a fost confirmată după ce parlamentarii au cerut explicații despre „amenințarea nespecificată, dar gravă, la adresa securității naționale”, la care făcuse referire Pentagonul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te