În ce țară există peste 9 milioane de case nelocuite? Care este motivul?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 09.05.2024 - 12:43
În ce țară există peste 9 milioane de case nelocuite - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ
casa abandonata

În ce țară există peste 9 milioane de case nelocuite? Acest număr astronomic este aproape egal cu cel al locuințelor din toată România. Și, totuși, acest fenomen se înregistrează într-unul dintre cele mai dezvoltate state de pe glob.

SHARE

În ce țară există peste 9 milioane de case nelocuite? Numărul reprezintă aproape tot fondul de locuințe existent în România, ceea ce ne indică amploarea fenomenului. Iar paradoxul este că acest lucru se întâmplă într-ununul dintre cele mai dezvoltate și civilizate state ale lumii.

În ce țară există peste 9 milioane de case nelocuite? Care este motivul?

Numărul de locuințe libere din Japonia a ajuns la un nivel record de 9 milioane - mai mult decât suficient pentru fiecare persoană din New York.

Și asta, în timp ce țara din Asia de Est continuă să se lupte cu scăderea continuă a populației.

Ca să înțelegeți și mai exact amploarea acestui fenomen, trebuie spus că, în 2021, conform datelor INS, fondul de locuinţe din România era de 9.587.200 de unităţi, potrivit puterea.ro.

Casele abandonate sunt cunoscute în Japonia sub numele de „akiya” - un termen care se referă de obicei la case rezidențiale abandonate, ascunse în zonele rurale, scrie CNN.

Dar tot mai multe akiya sunt observate în marile orașe, precum Tokyo și Kyoto, ceea ce reprezintă o problemă pentru un guvern care se confruntă deja cu îmbătrânirea populației și cu o scădere alarmantă a numărului de copii născuți în fiecare an.

Citește și: Românii cu case de peste 500.000 de euro trebuie să plătească impozit extra și cei cu mașini scumpe

„Acesta este un simptom al declinului demografic al Japoniei”, a declarat Jeffrey Hall, lector la Universitatea Kanda de Studii Internaționale din Chiba.

„Nu este cu adevărat o problemă de a construi prea multe case, ci de a nu avea suficienți oameni”, a mai spus el.

„Akiya” desemnează în Japonia casele rezidențiale abandonate, mai ales în zonele rurale - Foto: koryoya com

Populația Japoniei este în declin de mai mulți ani. La ultimul recensământ, din 2022, populația s-a redus cu peste 800.000 de persoane față de anul precedent, ajungând la 125,4 milioane.

În 2023, numărul de nașteri noi a scăzut pentru al optulea an consecutiv, atingând un minim record, potrivit datelor oficiale.

Rata natalității în Japonia se situează de ani de zile în jurul valorii de 1,3, departe de nivelul de 2,1 necesar pentru a menține o populație stabilă.

Recent, ministerul japonez al Afacerilor Interne și Comunicațiilor a declarat că numărul copiilor sub 15 ani a scăzut pentru al 43-lea an consecutiv, ajungând la un minim record de aproximativ 14 milioane, la 1 aprilie 2024.

Pe de altă parte, potrivit cifrelor compilate de Ministerul Afacerilor Interne și Comunicațiilor, 14% din toate proprietățile rezidențiale din Japonia sunt libere.

Citește și: „Pregătiri” de cutremur: 8 milioane de locuințe din România nu au asigurare obligatorie

Cifrele includ casele secundare și cele lăsate goale din alte motive, inclusiv proprietățile eliberate temporar în timp ce proprietarii lucrează în străinătate.

Nu toate sunt lăsate în ruină, precum akiya tradiționale, al căror număr în creștere prezintă o serie de alte probleme pentru guvern și comunități, au declarat experții pentru CNN.

Printre acestea se numără eșuarea încercărilor de întinerire a orașelor în declin, ele devenind pericole potențiale din cauza lipsei de întreținere și crescând riscurile pentru salvatori în caz de dezastru într-o țară predispusă la cutremure și tsunami.

Citește și: La cât a crescut populaţia lumii anul trecut. Suntem 75 de milioane de oameni mai mulţi

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te