Germanii îi cer lui Olaf Scholz să plafoneze prețul la kebab. Cât a ajuns să coste în Berlin?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 07.05.2024 - 17:09
Germanii îi cer lui Olaf Scholz să plafoneze prețul la kebab - Foto: Freepik.com -(rol ilustrativ)
Foto: Freepik.com

Guvernul german a explicat pe rețelele de socializare de ce au crescut prețurile în această țară, după ce cancelarul Olaf Scholz este tot mai des întrebat despre scumpiri, în special la unul dintre cele mai populare preparate, kebabul.

SHARE

Costul în creștere al doner kebab-urilor a condus la cererile tot mai mari în Germania pentru un program de subvenții guvernamentale pentru a menține preparatul afectat de inflație, unul dintre preferatele țării, la prețuri accesibile, deoarece politicienii spun că este adesea citat ca o preocupare în conversațiile cu alegătorii.

Germanii îi cer lui Olaf Scholz să plafoneze prețul la kebab. Cât a ajuns să coste în Berlin?

Cancelarul, Olaf Scholz, s-a obișnuit atât de mult să fie întrebat despre prețul kebab-urilor în timpul aparițiilor publice, încât guvernul său a postat chiar pe rețelele de socializare  explicația privind creșterea prețurilor care se datorează parțial creșterii salariilor și a costurilor energiei.

 „Este destul de surprinzător că oriunde mă duc, în special de la tineri, sunt întrebat dacă nu ar trebui să existe o frână de preț pentru donator”, a spus Scholz, conform The Guardian.

Partidul de extremă stânga Die Linke a devenit cel mai recent care a abordat acest subiect, solicitând, într-o propunere pe care dorește să o prezinte parlamentului, introducerea unui plafon de preț pentru Dönerpreisbremse sau doner kebab, similar cu cel introdus în unele părți pentru controlul chiriilor mari. Se spune că kebab-urile costă deja 10 EUR (8,60 GBP) în unele orașe, crescând de la 4 EUR în urmă cu doar doi ani.

Citește și: Kebab cu viermi la un cunoscut fast-food din București

Partidul recomandă un plafon de preț de 4,90 EUR și 2,90 EUR pentru tineri, în special cei din medii cu venituri mai mici, pentru care argumentează felul de mâncare – carne la grătar tăiată subțire, acoperită cu legume tocate mărunt, sos de usturoi sau chilli și pus într-o pâine pliată – este un aliment de bază zilnic. Acesta sugerează că fiecare gospodărie ar putea primi zilnic tichete pentru acest preparat.

Vânzările de kebab – introduse în Germania de imigranții turci, care l-au adaptat pentru gusturile locale – însumează aproximativ 7 miliarde de euro pe an în Germania.

Foto: Freepik.com

Pe baza estimată a 1,3 miliarde de donatori care sunt consumați în țară în fiecare an – 400.000 pe zi numai în Berlin – un astfel de program de subvenții ar costa 4 miliarde de euro anual, a calculat Die Linke.

Deniz, un vânzător de doner la un chioșc de lângă gara Friedrichstrasse din Berlin, unde costul a crescut de la 3,90 EUR la 7 EUR în doar doi ani, a spus că nu poate vedea cum va scădea prețul în curând.

Citește și: Ce fac shaormeriile cu carnea care rămâne la finalul zilei? Un fost angajat a explicat totul

„Am fost forțați să creștem prețul, din cauza exploziei prețurilor chiriilor, energiei și alimentelor”, a spus el. „Oamenii ne vorbesc tot timpul despre „ Dönerflation ”, de parcă le-am ghici, dar este complet în afara controlului nostru.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te