Crimă pe piața neagră a artefactelor: tânără de 16 ani, ucisă și mumificată ca fiica regelui Xerxes

DE Adina Mutăr | Actualizat: 19.06.2022 - 11:21
Foto: ancient origins
Foto: ancient origins

Aceast caz arată până unde pot ajunge falsificatorii de artefacte antice. Totul a început cu arestarea unui mijlocitor care voia să vândă un sarcofag în care se afla, susținea el, chiar mumia fiicei marelui rege persan Xerxes..

SHARE

Poliția pakistaneză aflase despre un bărbat din Karachi care încerca să vândă o mumie în sarcofag pe piața neagră pentru 11 milioane de dolari.

Citește și: VIDEO Urmăriții internațional Anaser Duduianu și Mircea Nebunu iau peste picior justiția din România

Arestat de poliție, bărbatul a mărturisit că are sarcofagul de la un iranian care susținea că l-a descoperit în urma unui cutremur. Cei doi au convenit să împartă egal cele 11 milioane de dolari, la cât era „evaluată” mumia, dacă pakistanezul găsea cumpărător.

Citește și: VIDEO Adrian "Beleaua" Corduneanu a scăpat de belele: e și liber și fără sechestru pe vila sa de lux

După lungi interogatorii, poliția pakistaneză l-a „convins” pe bărbat să dezvăluie unde se află mumia și acesta i-a condus lângă granița Iran-Afganistan, de unde a fost recuperat sarcofagul și dus la Muzeul Național din Karachi pentru inspecție.

Citește și

Meghan lansează fake news. Fiul ei, Archie, nu e prinț, potrivit unei hotărâri de peste 100 de ani

 

Fiica regelui Xerxes

La prima inspecție, specialiștii muzeului au stabilit că mumia fusese înfășurată într-un stil clasic egiptean și purta o mască pe față, o coroană de aur și un pieptar inscripționat cu cuvintele: „Sunt fiica marelui rege Xerxes. Mazereka mă protejează. Eu sunt Rhodugune”.

Sarcofagul din lemn era decorat cu ceea ce părea a fi inscripții cuneiforme din Persia antică, inclusiv imagini sculptate ale lui „Ahura Mazda”, zeul creator în zoroastrism.

Citește și

Arheologii spanioli au descoperit într-un sit roman artefacte de spionaj din Primul Război Mondial

Megaliții din Arabia Saudită ar putea fi cele mai vechi monumente din lume

 

Toate dovezile păreau să indice că rămășițele erau vechi de 2.600 de ani și aparțineau unei prințese persane mumificate în stil egiptean.

Dar, chiar așa? Fiica lui Xerxes? Nu în fiecare zi arheologii descoperă mumii antice din Iran și, mai ales, nu pe cele ale unei prințese persane. De fapt, aceasta era prima dată când „apărea” un membru al regalității persane antice.

Citește și

Alișor Sadoveanu, înmormântat la Cimitirul Chitila, lângă casă. Poliția e mobilizată

Descoperirea a stârnit dispute diplomatice între Iran și Pakistan, ambele țări pretinzând că dețin proprietatea asupra prințesei antice. Cu toate acestea, în timp ce politicienii luptau pentru proprietatea asupra mumiei, specialiști medico-legali specializați în mumii au început să analizeze structura chimică a mumiei, în timp ce experții în cuneiforme observau unele „greșeli” în scriere.

Citește și

Medicul Valeriu Gheorghiță l-a „pârât” pe Voiculescu la premierul Cîțu cu datele despre vaccinare

Potrivit acestora, scrierea descoperită pe pieptarul mumiei fusese gravată de cineva „care nu cunoaște bine scriptul iranian”, ceea ce punea la îndoială autenticitatea mumiei.

„Fraudă” modernă

Concomitent, rezultatele scanărilor CT, ale testelor chimice și datarea cu Carbon14, indicau faptul că mumia nu era o prințesă persană, ci mai degrabă o „fraudă” modernă, iar coroana de aur trebuia să-i dea o notă de autenticitate și totodată să-i ridice prețul.

Dar aceasta nu era o farsă arheologică obișnuită, trecea cu mult de o înșelătorie bine pusă la punct pentru un câștig de 11 milioane de dolari.

Dovezile sugerau că au fost implicați criminali cu sânge rece, pentru a ucide și a mutila o femeie.

Oamenii de știință au folosit datele din scanările CT pentru a ajuta poliția să construiască un profil al tinerei. Avea o înălțime de 1,40 metri și aproximativ 16 ani când a murit, în 1996.

Organele sale interne fuseseră îndepărtate, iar cavitatea abdominală umplută cu ceea ce poliția a descris ca o „substanță pulverulentă”, care s-a dovedit a fi detergenți sub formă de praf. Examinările ulterioare au arătat că murise în urma unui traumatism generat de o forță contondentă ce îi zdrobise vertebrele cervicale, o descoperire care indica o crimă violentă.

Însă medicul legist nu s-a putut pronunța dacă gâtul femeii fusese rupt accidental sau în mod deliberat.

 

Crimă comisă de falsificatori feroce


Era posibil să fie o crimă comisă la comanda unor falsificatori feroce sau putea fi vorba de o exhumare ilegală, undeva între Pakistan și Iran.

Niciuna dintre ipoteze nu a putut fi dovedită.


Falsificatorii intrați în posesia cadavrului tinerei au învelit corpul în substanțe chimice pentru a usca corpul timp de câteva luni.

Arheologul dr. Asma Ibrahim a declarat într-o prelegere la Universitatea Aga Khan, că nivelul de acuratețe atins la anchizarea trupului a implicat cu certitudine specialiști cu cunoștințe anatomice specifice.

Poliția pakistaneză a deschis o anchetă pentru crimă în timpul căreia au interogat din nou lanțul de bărbați implicați în înșelătorie pentru a vinde mumia farsă pe piața neagră, sperând că vor afla identitatea fetei ucise. Nu au aflat nimic. La miile de cazuri de dispariție sau de omoruri „de onoare” petrecute în regiunea cercetată, e puțin probabil să se afle vreodată cine a fost tânăra de 16 ani.

Trupul mumificat a fost preluat de o organizație caritabilă din Pakistan, Fundația Edhi, pentru a fi înmormântat potrivit ritualurilor, în 2008.

Acest caz a tras un semnal de alarmă pentru colecționarii care achiziționează sarcofage fără să aibă habar ce conțin acestea.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te