China vrea să intervină masiv în alegerile de anul acesta

DE Florin Budescu | Actualizat: 26.04.2024 - 19:23
China vrea să intervină masiv în alegerile de anul acesta - Foto: Profimedia Images
China vrea să intervină masiv în alegerile de anul acesta - Foto: Profimedia Images

China vrea să intervină masiv în alegerile de anul acesta. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că SUA au văzut dovezi ale încercărilor chineze de a „influența și, probabil, interfera” cu viitoarele alegeri.

SHARE

China vrea să intervină masiv în alegerile de anul acesta. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că SUA au văzut dovezi ale încercărilor chineze de a „influența și, probabil, interfera” cu viitoarele alegeri din SUA.

Aceasta în ciuda angajamentului anterior al liderului Xi Jinping, de a nu face acest lucru.

China vrea să intervină masiv în alegerile de anul acesta

Blinken a făcut aceste comentarii la CNN, la finalul unei călătorii de trei zile, în China, unde diplomatul american de top a petrecut ore întregi, întâlnindu-se cu oficiali de rang înalt chinezi, inclusiv cu Xi, în timp ce cele două țări se confruntau cu o serie de probleme controversate. de la controalele tehnologice din SUA, până la sprijinul Beijingului, pentru Moscova.

Blinken a spus că a repetat un mesaj, pe care președintele Joe Biden l-a transmis lui Xi, în timpul summitului lor de la San Francisco, în noiembrie anul trecut, pentru a nu interveni în alegerile prezidențiale din SUA, din 2024.

Citeşte şi: Rusia vede Ucraina și Marea Neagră drept zone de război. SUA spun că apără România

Apoi, Xi a promis că China nu va face acest lucru.

„Am văzut în general dovezi ale încercărilor de a influența și de a interveni și vrem să ne asigurăm că acest lucru este întrerupt cât mai repede posibil”, a spus Blinken, când a fost întrebat dacă China a încălcat până acum angajamentul lui Xi, față de Biden.

„Orice interferență a Chinei în alegerile noastre este ceva la care ne uităm cu mare atenție și este total inacceptabil pentru noi, așa că am vrut să mă asigur că au auzit din nou acel mesaj”, a spus Blinken, adăugând că există îngrijorare, cu privire la China, și alte țări care joacă pe diviziunile sociale existente în SUA, în campanii de influență.

Citeşte şi: Când vor patrula polițiștii chinezi la granița României? Viktor Orban a bătut palma cu Xi Jinping

Beijingul a spus în repetate rânduri că nu se amestecă în alegerile din SUA, pe baza principiului său de neamestecare în treburile interne ale altor țări.

China sau actori despre care se crede că sunt afiliați Beijingului au fost acuzați de interferență politică în alte țări, precum Canada.

Foto: Profimedia Images

Călătoria lui Blinken – a doua sa în țară, în mai puțin de un an – este cea mai recentă dintr-un șir de angajamente la nivel înalt, care au culminat cu Summitul Biden-Xi.

Preocupări

„Suntem (acum) concentrați pe domeniile în care lucrăm pentru a coopera, dar, de asemenea, suntem foarte sinceri cu privire la diferențele noastre și acest lucru este important, dacă vom evita competiția pe care o transformăm în conflict”, a spus Blinken.

Blinken a mai spus că a folosit întâlnirea aceasta pentru a ridica preocupările Administrației Biden, cu privire la sprijinul Chinei pentru baza industrială de apărare a Rusiei, și pentru a sublinia că SUA vor lua măsuri suplimentare, pe lângă sancțiunile existente, asupra a peste 100 de entități și persoane chineze, dacă un astfel de sprijin continuă.

SUA consideră că sprijinul chinez îi permite Rusiei să intensifice producția de tancuri, muniții și vehicule blindate și să-și continue atacurile asupra Ucrainei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te