63 de arestări în Georgia, după protestele împotriva guvernului. Poliția a folosit gaze lacrimogene

DE Catinca Doboș | 01.05.2024 - 16:50
63 de arestări în Georgia, după protestele împotriva guvernului. Poliția a folosit gaze lacrimogene - Foto: Profimediaimages.ro

Autoritățile din Georgia au arestat 63 de manifestanți la protestele din Tbilisi. Poliția a acționat cu gaze lacrimogene și bastoane. Cetățenii protestează împotriva măsurii guvernului de a clasifica ONG-urile care primesc fonduri din afara țării ca fiind agenți străini.

SHARE

Autoritățile din Georgia au arestat 63 de manifestanți care au protestat împotriva guvernului, a anunţat miercuri ministrul adjunct de interne, Alexander Darakhvelidze, conform surselor citate de Agerpres.

Citește și: Premierul pro-rus georgian acuză Ucraina că vrea să extindă războiul. România, implicată în acuzații

În timpul nopţii, forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene, bastoane şi tunuri cu apă pentru a dispera zecile de mii de manifestanţi.

Liderul partidului de opoziție, Levan Khabeishvili, cu fața umflată și însângerată

Protestul este îndreptat de mai multe săptămâni împotriva planurilor guvernului de a preveni presupusa influenţă străină asupra societăţii civile georgiene.

Dezbaterea în a doua lectură a proiectului de lege în acest sens va continua miercuri în parlamentul Georgiei, stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

Citește și: Rusia acţionează şi în Georgia. Oligarhul Bidzina Ivanişvili, prorus, revine în politică

Printre cei reţinuţi de poliţie s-a aflat Levan Khabeishvili, liderul Mişcării Naţionale Unite, cel mai mare partid de opoziţie.

Khabeishvili a publicat o fotografie în care apare cu faţa umflată şi însângerată.

Poliţiştii au recurs la violenţă marţi seara împotriva demonstranţilor, forţând-i să iasă din clădirea parlamentului. Situaţia s-a calmat de-abia în cursul nopţii. Noi proteste au fost anunţate pentru miercuri.

De ce au început protestele?

Mărul discordiei îl constituie o lege, similară celei din Rusia, care clasifică ONG-urile care primesc fonduri din străinătate drept agenţi străini.

În Georgia, multe proiecte de promovare a democraţiei funcţionează cu bani din partea statelor UE sau a SUA.

Citește și: Ciucă, la Chișinău: Când Moldova va deveni membru UE, atunci vom fi cu adevărat uniţi în UE

Partidul Visul Georgian, aflat la guvernare, spune că scopul legii este o mai mare transparenţă, în timp ce criticii se aşteaptă ca legea să fie folosită pentru a opri fluxul acestor fonduri şi a persecuta forţele prooccidentale.

Politicienii și diplomații occidentali au cerut oprirea escaladării violenței în Tbilisi

În urma evenimentelor de marţi, şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell a cerut guvernului de la Tbilisi să respecte dreptul la întrunire paşnică şi să nu folosească forţa împotriva protestatarilor, transmite Reuters.

„Georgia este o ţară candidată la UE, fac apel la autorităţile sale să asigure dreptul la întrunire paşnică. Folosirea forţei pentru suprimarea acestui drept este inacceptabilă”, a reacţionat Borrell miercuri pe contul din reţeaua X, relatează Agerpres.

Citește și: Războiul din Ucraina a pornit la 2 aprilie 2008 la București. Secretele summit-ului NATO

„Poporul georgian nu poate și nu va fi redus la tăcere!” a scris Salome Zourabichvili, președintele Georgiei, pe rețeaua de socializare X, conform Digi 24.

Politicienii și diplomații occidentali au cerut oprirea escaladării violenței în Georgia. UE a „condamnat ferm” violența și a cerut guvernului să respecte dreptul la întrunire pașnică.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te