Ziua angajat la Eco Sud, noaptea activist de mediu. Controversele unui protestatar de profesie

DE Alexandru Pop | Actualizat: 08.05.2024 - 10:31
Basarabeanu Eugen, un activist de mediu care nu și-au uitat fostul angajator. Sursă foto: Ecorec

Activistul de mediu, Basarabeanu Eugen a strâns un milion de lei din salarii la una dintre cele mai mari companii de salubritate din România. După care s-a transformat, peste noapte, în activist de mediu. Poziție din care contesta proiectele concurente ale fostului angajator.

SHARE

Bucureștiul a devenit captiv unei singure companii: Eco Sud SA care operează groapa de gunoi de la Vidra, singura rămasă cu toate avizele necesare. 

Citește și: Groapa de gunoi a Capitalei, deținută de asociații unui italian judecat pentru dezastru ecologic

Newsweek România a scris AICI despre patronii italieni controversați ai acestei companii și despre procesele celebre declanșate împotriva acestora. 

Un proiect concurent al acestei gropi de gunoi a fost încercat, în toamna anului trecut, de un consorțiu public format din toate primăriile de sector din București, plus cea generală și Consiliul Județean Ilfov.

Când mai avea un singur pas pentru a fi pus pe picioare, proiectul a căzut după retragerea misterioasă a Consiliului Județean Ilfov.

Citește și: Cum ucide Eco Sud SA competiția. ONG-uri care atacă în haită. Activiști care amenință ca interlopii

În tot acest timp, proiectul fusese contestat de către un ONG obscur: Asociația Aer Curat Bun de Respirat condusă de către activistul de mediu Basarabeanu Eugen.

Noaptea activistului de mediu

La cei 55 de ani ai săi, Basarabeanu are alura unui rocker bătrân. 

Din octombrie 2021 a îmbrățișat peste noapte postura de activist de mediu. Și-a înființat ONG ul Asociația Aer Curat Bun de Respirat cu care a luat la contestat exclusiv proiecte din domeniul salubrității. 

Meseria de activist verde aduce și satisfacții financiare. 

Conform unor documente fiscale consultate de Newsweek România, Basarabeanu Eugen veniturile lunare brute ale activistului de mediu au fost constante și liniare din ianuarie 2022. I-au adus un câștig salarial net lunar de 13.676 lei. Care a rămas același 

Un total de 355.576 lei. 

Și activist, și angajat la Eco Sud. În același timp

Conform acelorași date, Basarabeanu a fost angajatul companiei Eco Sud SA în perioada noiembrie 2016-decembrie 2021. 

A pornit de la un salariu brut de 9003 lei în decembrie 2016 și a sfârșit cu un salariu de 22367 lei cinci ani mai târziu. 

În toată această perioadă a deținut mai multe poziții în cadrul companiei Eco Sud SA: director al depozitului de la Vidra. Director al depozitului de la Giurgiu. Și al Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) de la Frâtești, județul Giurgiu. 

A încasat în total în această perioadă ca angajat al companiei Eco Sud SA aproape un milion de lei: 927.279 lei. 

Basarabeanu a avut chiar o perioadă când a încasat venituri de natură salarială și de la compania Eco Sud SA și de la Asociația Aer Curat Bun de Respirat. 

Conform datelor fiscal consultate de Newsweek România, Basarabeanu a încasat în perioada octombrie-decembrie 2021 venituri de natură salarială de 6900 lei de la Asociația Aer Curat Bun de Respirat și de 48.349 lei de la compania Eco Sud SA. 

Basarabeanu: “Sunt un bun patriot“

Contactat de Newsweek România, Basarabeanu Eugen nu a răspuns întrebărilor noastre legate de posibilul conflict de interese ce decurge din faptul că a fost concomitent angajat al unei companii de salubritate și angajat al unui ONG ce atacă proiecte concurente chiar ale angajatorului său, că a fost timp de cinci ani angajat al unei companii din birourile căreia a sărit direct în plutoanele de protest ale unui ONG de mediu etc

Basarabeanu a preferat să se victimizeze și să ne facă un rezumat al cv-ului său. În trecut proferase amenințări la adresa jurnaliștilor Newsweek România. 

“Mulțumesc pentru atenție, dar nu sunt o persoană atât de importantă încât să ocup paginile unor publicații mai ales o publicație de prestigiu ca cea la care activați dvs.

Profesia mea este de inginer de mediu și am activat la multe companii din Europa, Africa, America de Sud și la aproape toate companiile cu profil ecologic din România gen Iridex, Eco Sud, Ecorec, raspunzând de diverse faze de realizare a obiectivelor de infrastructură.

Sunt un bun cunoscător al limbilor franceză, engleză, italiană, arabă dar și a legislației de mediu și al fenomenelor ilegale care se ascund în spatele anumitor practici în domeniul gestionării deșeurilor.

Fiind în același timp un bun patriot, sunt activist de mediu și lupt împotriva fenomenelor ilegale care pun în pericol mediul înconjurător, sănătatea publică și periclitează traiul decent în condiții de siguranță al generațiilor viitoare.

Ca în orice domeniu apar adversari care sunt deranjați de sesizările pe care le înaintez autorităților deoarece prin aceste sesizări contribui la stoparea poluării și contaminării oamenilor dar și la stoparea deturnării banilor publici, care de obicei merg la persoane fără scrupule, meschine, care sunt dispuse să vândă sănătatea comunităților locale pentru un pumn de arginți.

Mulțumesc și sper ca noi și generațiile viitoare să avem parte de un aer curat bun de respirat”.

Proteste la Ulmeni, Băicoi 

În afara protestului de la București prin care a blocat o nouă groapă de gunoi pentru București, haita de ONG-uri coordonate de Basarabeanu Eugen a contestat și proiecte private de management al deșeurilor. Nu numai pe cele publice. 

Newsweek România a scris despre acestea AICI

După ce Bucureștiul a rămas doar cu o singură groapă de gunoi, cea de la Vidra, a celor de la Eco Sud SA, primăriile de sector au căutat alternative. 

Pentru a duce deșeurile Bucureștiului și la gropi de gunoi din jurul Bucureștiului. 

Una dintre soluții ar fi putut fi groapa de la Ulmeni, în județul Călărași. Este deținută de două companii private. Cassano Metal SRL și UtilTrailer SA. 

Aceștia s-au trezit cu protestatarii la poartă. Organizați cu pancarte bine scrise de către același Basarabeanu Eugen.

Fie prin intermediul Asociației Aer Curat Bun de Respirat. Fie printr-o Asociație Cetățenească din Ulmeni. Care avea evident date de contact identice cu ale primei asociații.

O altă alternativă pentru gunoiul din București ar fi putut fi groapa de gunoi de la Băicoi, deținută de francezii de la Vitalia. 

Aprobarea extinderii gropii de gunoi de către autorități a fost scurtcircuitată de proteste fizice ale Asociației Aer Curat Bun de Respirat, unde gazda a fost același Basarabeanu Eugen.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te