Cutremur imobiliar în Europa. Dobânzile mari au prăbușit prețul imobilelor. Piața este la minim

DE Florin Budescu | Actualizat: 10.05.2024 - 21:09
Piaţa imobiliarelor comerciale din Europa e în criză, este minimul ultimilor 13 ani - Foto: Profimedia Images
Piaţa imobiliarelor comerciale din Europa e în criză, este minimul ultimilor 13 ani - Foto: Profimedia Images

Piaţa imobiliarelor comerciale din Europa e în criză, este minimul ultimilor 13 ani. Un al șaptelea trimestru consecutiv de scădere întârzie o redresare, iar ratele ridicate ale dobânzilor continuă să afecteze subpiaţa.

SHARE

Piaţa imobiliarelor comerciale din Europa e în criză, este minimul ultimilor 13 ani. Un al șaptelea trimestru consecutiv de scădere întârzie o redresare, iar ratele ridicate ale dobânzilor continuă să afecteze subpiaţa aceasta.

Volumul tranzacțiilor cu proprietăți comerciale în Europa a scăzut la un minim din ultimii 13 ani la începutul anului 2024, iar speranța slăbită de o reducere iminentă a ratei dobânzii prelungește declinul piețelor imobiliare.

Piaţa imobiliarelor comerciale din Europa e în criză, este minimul ultimilor 13 ani

În primul trimestru, au fost încheiate tranzacții pentru 34,5 miliarde de euro, ceea ce reprezintă cu 26% mai puțin decât nivelul din aceeași perioadă a anului trecut.

Acesta este al șaptelea trimestru consecutiv de scădere, potrivit datelor companiei financiare MSCI. Mai puține clădiri de birouri și-au schimbat mâinile decât în ​​orice alt trimestru.

Piața imobiliară comercială a suferit o ajustare dură, la rate ale dobânzilor mult mai mari, care au prăbușit valorile proprietăților și au crescut costurile de finanțare, pe o piață care se bazează foarte mult pe datorii, pentru finanțarea tranzacțiilor.

Citeşte şi: Germania, cea mai mare catastrofă imobiliară din ultimii 15 ani. Va ajunge unda de șoc în România?

„După un 2023 foarte lent, existau speranțe că investițiile imobiliare europene vor începe să se redreseze în primul trimestru al anului 2024”, a declarat Tom Leahy, șeful departamentului imobiliar în Europa, Orientul Mijlociu și Africa, pentru Financial Times, conform capital.bg.

„Dar reajustarea continuă și uneori dureroasă la sfârșitul ratelor dobânzilor scăzute istoric înseamnă că piața rămâne un loc dificil pentru a face afaceri”.

Valorile spaţiilor de birouri europene au scăzut în medie cu aproximativ 37%, față de vârful din anul 2022.

Citeşte şi: Românii care vor face tranzacții imobiliare vor avea parte de taxe mai mari. Au crescut cu 25%

Raportul a urmat datele din SUA din a doua jumătate a lunii aprilie, care arătau că volumul tranzacțiilor în primul trimestru a scăzut cu 16% față de un an mai devreme.

Foto: Profimedia Images

Valorile birourilor europene au scăzut în medie cu aproximativ 37% față de vârful din 2022, potrivit cercetării Green Street. Prețurile proprietăților rezidențiale și industriale au scăzut cu aproximativ o cincime.

Oferte în numerar

Deși unii proprietari sunt forțați să vândă din cauza datoriilor, mulți sunt reticenți în a-și monetiza pierderile la ceea ce ei cred că ar putea fi partea de jos a pieței. Investitorii care pot cumpăra fără împrumuturi au condus majoritatea tranzacțiilor recente, deși acestea au fost în general limitate la tranzacții mai mici.

Potrivit MSCI, Londra a fost „mult” înainte ca orașul numărul 1 pentru investiții, deși volumul tranzacțiilor a scăzut. O corecție mai rapidă a prețurilor în Marea Britanie, comparativ cu alte părți ale Europei, a încurajat investitorii să revină pe piață în căutarea unor chilipiruri.

Două contracte de birouri importante din Londra au eșuat în timpul trimestrului - vânzarea de 240 de milioane de lire sterline a 20 de Old Bailey și vânzarea de 5 Churchill Place din Canary Wharf, intermediată de administratori, în valoare de 110 de milioane de lire sterline.

Citeşte şi: 150.000 € casa cu 3 camere lângă București, unde ajungi în 2 ore. În 2018 era de 2 ori mai ieftin

Cu toate acestea, acest lucru a fost interpretat de unii participanți la piață ca un semnal că vânzătorii speră să aștepte prețuri mai bune după ce Banca Angliei începe să reducă ratele dobânzilor.

„Din punct de vedere statistic, primul trimestru a fost destul de sumbru”, a spus Nick Braybrook de la consultanța imobiliară Knight Frank. "Dar nu reflectă cu adevărat ceea ce se întâmplă. Se simte destul de diferit."

Potrivit acestuia, grupurile de private equity își vor crește investițiile, iar în următoarele șase luni tranzacțiile vor crește. Hotelurile au fost singura parte a pieței care a înregistrat o creștere a tranzacțiilor. Sectorul se bucură de un impuls în călătorii în urma pandemiei de covid, care generează oferte.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te