După 30 de ani în România, Bosch a ajuns la 10.500 de angajați. Vânzări de 2,4 miliarde €, în 2023

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 22.05.2024 - 13:34
După 30 de ani în România, Bosch a ajuns la 10.500 de angajați. Vânzări de 2,4 miliarde €, în 2023 - Foto: Bosch

În 2024, Bosch sărbătorește 30 de ani de prezență în România. Compania germană a ajuns la peste 10.500 de angajați în locațiile sale din țară, iar în 2023 a realizat vânzări nete totale de 11,8 miliarde de lei (2,4 miliarde €).

SHARE

Bosch, lider global în furnizarea de tehnologii și servicii, a încheiat anul fiscal 2023 cu vânzări consolidate în valoare de 2,5 miliarde de lei (516,2 milioane de euro) în România, rămânând la un nivel similar cu cel al anului precedent.

După 30 de ani în România, Bosch a ajuns la 10.500 de angajați. Vânzări de 2,4 miliarde €, în 2023

Vânzările nete totale de 11,8 miliarde de lei (2,4 miliarde de euro) înregistrate în România, inclusiv vânzările companiilor neconsolidate și livrările interne către companii afiliate, au reprezentat o creștere de 12 procente față de anul trecut, în moneda locală.

„În ciuda mediului economic incert, Bosch a înregistrat în România o performanță stabilă în anul fiscal 2023, în principal datorită dezvoltării activității companiei în zona de producție, în cercetare și dezvoltare, dar și în domeniul serviciilor”, a declarat Mihai Boldijar, director general al Robert Bosch SRL și reprezentant al Grupului Bosch în România.

Citește și: FOTO Tomograful nu se mai folosește doar în spitale. La Timișoara, e utilizat la piese pentru mașini

Numărul de angajați Bosch în România a ajuns la 10.520 la 31 decembrie 2023, o creștere cu aproximativ 7% față de anul precedent.

„Deși, din cauza situației actuale, ne așteptăm la un an dificil și în România, rămânem consecvenți angajamentului față de piața locală și de potențialul acesteia pe termen lung”, a explicat Boldijar.

Pentru anul în curs, compania intenționează să își consolideze în continuare poziția strategică în țară. Cu toate acestea, Bosch are o prognoză modestă privind evoluția afacerii în țară pentru 2024 din cauza contextului din piață plin de provocări. 

Bosch a venit în România în 1906, apoi în 1994. Doar în 2023 a investit 72 milioane €

Bosch sărbătorește 30 de ani de prezență continuă în România, în 2024. Prima dată a venit în România în 1906, apoi în 1994.

„În ultimii 30 de ani, Bosch a contribuit semnificativ la dezvoltarea economiei românești prin crearea de locuri de muncă și prin transferul de tehnologie și know-how. Am adus în industria românească tehnologii de ultimă oră, am devenit un furnizor de componente pentru industria auto globală și derulăm proiecte de cercetare și dezvoltare cu impact vizibil asupra societății.

Sunt mândru să spun că astăzi Bosch în România reprezintă tehnologie modernă, un angajator de top, un partener de încredere pentru sistemul de educație și pentru comunitățile locale prin propria noastră fundație.

Citește și: Bosch aniversează 30 de ani în România cu un nou centru de inginerie de 21 milioane €. Ce dezvoltă?

Privind spre viitor, Bosch își propune să rămână un lider în materie de tehnologie și un partener cheie pentru România, participând activ la dezvoltarea comunității prin inițiativele sale”, a declarat Mihai Boldijar, director general al Robert Bosch SRL și reprezentant al Grupului Bosch în România.

Bosch a investit aproximativ 356 milioane de lei (72 milioane €) în România, în 2023, în principal în dezvoltarea fabricilor sale din sectorul de activitate Mobilitate din Cluj și Blaj, precum și în domeniul cercetării și dezvoltării, în cadrul Centrului de Inginerie Bosch din Cluj.

Fabrica Bosch din Jucu, județul Cluj, produce din 2013 unități de control electronice de înaltă calitate pentru creșterea siguranței în trafic și a confortului la volan.

În plus, fabrica din Jucu a făcut anul trecut pași semnificativi în ceea ce privește eficiența energetică și sustenabilitatea.

Panourile solare ale fabricii au generat 5.444 MWh de energie verde, o creștere cu 46 de procente față de anul precedent. Aceasta reprezintă aproximativ 10 procente din cererea totală de energie electrică a fabricii. Împreună cu pompa de căldură instalată în 2021, fabrica a realizat în 2023 reduceri ale consumului local de gaze cu peste 60 de procente. Aceste măsuri au avut ca rezultat o reducere anuală a consumului de energie de 897 MWh.

În plus, unitatea de producție Bosch din Blaj și-a dezvoltat în 2023 capacitatea de producție în sectorul de activitate Tehnologie industrială, prin extinderea utilajelor de producție pentru fabricarea sistemelor liniare.

Fabrica Bosch din Blaj este cunoscută pentru calitatea excepțională în domeniul producției de componente auto și tehnologie industrială.

În 2023, locația din Blaj și-a depășit obiectivul intern de reducere a consumului de energie. Printr-o serie de inițiative, cum ar fi automatizarea iluminatului, optimizarea presiunii aerului comprimat, utilizarea energiei termice de la compresoare pentru producerea apei calde menajere sau pentru susținerea sistemului de încălzire, precum și instalarea de panouri fotovoltaice pe două clădiri suplimentare, fabrica a realizat o reducere a consumului de energie de 1.854 MWh.

În plus, în 2023, școala duală Bosch Blaj și-a adăugat un nou partener educațional, „Liceul Tehnologic Alexandru Domșa” din Alba Iulia, inclusiv o nouă specializare: utilaje electromecanice și instalații industriale.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te