Cum funcţionează taxa de stâlp, stabilită într-unul dintre cele mai sărace judeţe ale ţării

DE Florin Budescu | Actualizat: 01.02.2024 - 09:57
Cum funcţionează taxa de stâlp, stabilită într-unul dintre cele mai sărace judeţe ale ţării - Foto: PXHere/CC0

Cum funcţionează taxa de stâlp, stabilită într-unul dintre cele mai sărace judeţe ale ţării. Un consiliu judeţean a stabilit o taxă care aminteşte de vremurile apuse.

SHARE

Cum funcţionează taxa de stâlp, stabilită într-unul dintre cele mai sărace judeţe ale ţării. Un consiliu judeţean a stabilit o taxă care aminteşte de vremurile apuse ale Cabinetului Ponta.

Consiliul Județean Vaslui și-a propus sã-și creascã autonomia financiarã, prin taxarea companiilor de telecomunicații.

Cum funcţionează taxa de stâlp, stabilită într-unul dintre cele mai sărace judeţe ale ţării

De ani de zile, UAT-ul Județul Vaslui, prin Consiliul Județean Vaslui, are încheiate cu diverse companii de telecomunicații contracte de utilizare și acces în zona drumurilor județene.

Valoarea contractelor este calculatã în conformitate cu tarifele pentru ocuparea amprizei și zonei de sigurantã și a altor suprafețe din zona drumurilor județene, aflate în vigoare la data încheierii acestora.

Pânã de curând, aceste companii nu plãteau nici un leu, însã din anul 2022 Autoritatea Nationalã pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANARC) a schimbat regula jocului, propunând tarife pentru fiecare metru de pãmânt și stâlp folosit de aceste companii.

Citeşte şi: Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț a României: DNA nu a distrus capitalul românesc

Consiliul Județean Vaslui, la fel ca toate celelalte CJ-uri din tarã, se va conforma deciziei Autoritãţii, chiar dacã aceasta înseamnã ca facturile vasluienilor sã creascã, pentru cã nici o companie nu va plãti acele taxe din propriul buzunar, conform vremeanoua.ro.

În anul 2018, Autoritatea Nationalã pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANARC) a emis Decizia nr. 997, care prevedea la alineatul (2), art.1, cã „pentru elementele de rețea de comunicații electronice și elemente de infrastructurã fizicã care nu sunt incluse în anexã, respectiv antene, cabinete, camere tehnice, camere de tragere, conducte, stații de bazã, stâlpi, piloni, turnuri, alte echipamente și infrastructuri fizice suport, precum și pentru cablurile și cutiile pentru care se exercitã un alt tip de acces decât cel prevãzut în anexã, tariful pentru exercitarea dreptului de acces pe, deasupra, în sau sub imobilele proprietate publicã nu poate depãși valoarea de zero lei”.

Citeşte şi: Absurda „taxă pe lăcomie” lovește în companiile românești. „Mărul otrăvit” oferit de guvern

Tariful a fost însuşit inițial, de CJ Vaslui, printr-un act administrativ. Prima versiunea a acestei taxe, supranumite însă "taxa pe stâlp", a fost instituită de Cabinetul Ponta. Impozitul pe construcţii, cunoscut sub denumirea populară de „taxa pe stâlp”, a fost eliminat începând cu 1 ianuarie 2017.

În anul 2016, impozitul pe construcţii s-a calculat prin aplicarea unei cote de 1% asupra valorii construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor, la 31 decembrie 2015.

Printr-o decizie ANARC din anul 2022, "Tarifele pentru exercitarea dreptului de acces pe deasupra, în sau sub imobilele proprietate publicã nu pot depãsi valoarea de 0,1 leiml/an, 3 lei mp/an ori 3,5 lei stâlp/an, dupã caz".

Directia Tehnicã din cadrul Consiliului Judetean Vaslui s-a conformat şi propune 0,1 lei/ml/an, 3 lei/mp/an ori 3,5 lei/stâlp/an, dupã caz.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te