3.300 lei amendă pentru foliile de pe geamurile mașinii. RAR explică ce tipuri își pot pune șoferii

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 04.05.2024 - 16:52
Vrei folie pe geamurile mașinii? RAR explică ce tipuri își pot pune șoferii. Amenda, și 3.300 lei - Foto: Profimedia Images - Rol ilustrativ

Vrei folie pe geamurile mașinii? RAR explică ce tipuri își pot pune șoferii, pentru a evita să fie sancționați cu o amendă de până la 3.300 lei și să rămână și fără talon.

SHARE

Mulți șoferi aleg să-și îmbunătățească confortul și siguranța autovehiculelor prin montarea pe geamuri de folie „fumurie”, anti radații solare, sau de folie anti efracție, ce sporește rezistența acestora la impactul cu pietre sau, de exemplu, în cazul unei tentative de furt. 

Indiferent de tipul foliei, acesta nu poate fi pusă oricum și oriunde. Trebuie să fie omologată RAR și să respecte anumiți parametri și anumite reguli.

Citește și: ITP-ul, Inspecția Tehnică Periodică, costă și peste 200 lei în 2024. Amenda ajunge și 6.600 lei

Vrei folie pe geamurile mașinii? RAR explică ce tipuri își pot pune șoferii. Amenda, și 3.300 lei. Puteți rămâne și fără talon

Specialiștii Registrului Auto Român (RAR) explică ce prevederi legale sunt  aplicabile foliilor auto în România. 
 
Cel mai important, este să rețineți că procentul de transparență este de cel puțin 70% pentru geamurile aflate în câmpul de vizibilitate principal al conducătorului auto. În caz contrar, puteți rămâne și fără talon, fără certificatul de înmatriculare, pe lângă amenda ce ajunge și la 3.300 lei.
 
Foliile auto reprezintă o soluție populară pentru îmbunătățirea aspectului, confortului și siguranței în autovehicule.

Totuși, este important să cunoaștem prevederile legale aplicabile în România pentru a ne asigura că foliile sunt montate într-un mod corespunzător și asigură vizibilitatea necesară pentru circulația pe drumurile publice în condiții de siguranță.

În primul rând, folia pentru geamurile auto trebuie să fie certificată de RAR și marcată corespunzător, în conformitate cu prevederile Cap. V din Reglementările privind certificarea produselor şi a materialelor de exploatare utilizate la vehiculele rutiere în vederea introducerii pe piaţă sau a punerii la dispoziţie pe piaţă în România - RNTR 4.
 
 
Cum recunoști o folie certificată RAR? Simplu, acestea trebuie să aibă aplicat un timbru care conține numele foliei și numărul certificatului de conformitate RAR.

În urma aplicării foliilor, atelierul trebuie să elibereze clientului și o declarație de conformitate, care atestă conformitatea vehiculului supus modificării cu cerințele reglementate de admitere și menținere în circulație.
 
Acordați atenție și verificați mereu ca datele de pe timbrul foliei să corespundă cu cele din declarația de conformitate emisă.

În al doilea rând, aceasta trebuie să fie aplicată de un operator economic autorizat de RAR pentru această activitate. Lista atelierelor autorizate o puteți consulta pe site-ul oficial al Registrului Auto Român, www.rarom.ro, secțiunea OCS-Autorizări/Certificări.

Este esențial ca montarea să respecte condiția de vizibilitate stabilită de lege, iar stratul aplicat să fie uniform şi să nu creeze distorsiuni. În general, foliile auto pentru geamuri se împart în două categorii:
- folii antiefracție, care au un rol de protecție împotriva spargerii geamului și au o transparență mare;
- folii solare, al căror rol principal este de a oferi o protecție împotriva pătrunderii razelor solare. Evident, datorită rolului lor, acestea din urmă vor avea o transparență mai mică și sunt aplicate cu preponderență pe geamurile spate și lunetă.

Geamurile aflate în câmpul de vizibilitate principal, opacitate de maximum 30%. Atenție la geamurile tratate din fabrică, indicii de opaciatate se adună

Conform RNTR 1, geamurile aflate în câmpul de vizibilitate principal al conducătorului auto trebuie să aibă un factor de transmisie normală a luminii de cel puţin 70%.
 
Câmpul de vizibilitate principal al vehiculului este format din parbriz și geamurile laterale faţă, luneta nefăcând parte din câmpul principal de vizibilitate în cazul autovehiculelor dotate şi cu oglinzi laterale.

Este important ca, înainte de montarea foliilor, să vă asigurați că ansamblul geam-folie respectă cerințele de mai sus privind transparența minimă.

Trebuie să aveți în vedere faptul că unii producători auto pot să aplice din fabrică anumite tratamente ale geamurilor laterale ale vehiculelor, astfel ele fiind livrate cu o transparență între 75-85% adică având un grad de opacitate sau o ușoară nuanță fumurie.
În aceste cazuri, modificarea transparenței pe care doriți să o realizați prin aplicarea foliei pentru geamurile laterale față nu poate fi una substanțială, fapt pentru care verificarea transparenței ansamblului geam-folie trebuie atent făcută, anterior montării, pentru a se asigura respectarea cerințelor legale.

Alegeți să vă informați corespunzător înaintea efectuării unor modificări ale geamurilor vehiculelor, în primul rând pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic, recomandă specialiștii RAR.
 
Un grad scăzut de vizibilitate sau cu distorsiuni, create în urma oricăror tratamente sau folii necorespunzătoare aplicate pe geamurile vehiculului, poate avea consecințe grave și pune în pericol siguranța circulației.

De asemenea, nerespectarea prevederilor privind nivelul de transparență a geamurilor, reprezintă deficiență majoră și atrage după sine respingerea vehiculului la ITP sau reținerea certificatului de înmatriculare în cazul unui control în trafic.

Conform Codului Rutier, șoferii nu au voie să lipească nimic pe parbriz, care poate estompa sau împiedica vizibilitatea, precum iconițe, cruci, CD-uri sau jucării de pluș. Este interzisă, de asemenea, afișarea de fotografii pe geamurile laterale sau pe parbriz.

Împiedicarea vizibilității se încadrează în clasa a IV-a de sancțiuni care prevede amenzi cuprinse între 9 și 20 de puncte, adică între și 1.485 lei și 3.300 lei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te