Sărbătoare religioasă 20 aprilie. E cruce neagră în calendar. Cine este Sfântul Teotim?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 19.04.2024 - 20:17
Sărbătoare religioasă 20 aprilie. E cruce neagră în calendar Foto: Freepik.com - rol ilustrativ
Sărbătoare religioasă 20 aprilie. Este prăznuit Sfântul Teotim

Pe 20 aprilie creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Teotim. Este cruce neagră în calendar, semn că este o sărbătoare importantă. Se spune că nu este bine să începi lucuri în această zi.

SHARE

Anul acesta, 20 aprilie este într-o sâmbătă. Este cruce neagră în calendar dar nu sunt prea multe restricții. Însă se spune că este bine să respectăm câteva tradiții pentru a avea parte de lucruri bune. 

Un sfânt mare este sărbătorit în această zi. În plus este și zi de post și este bine să ținem cont de acest lucru. 

Se spune că sâmbăta, fiind ultima zi din săptămână, nu e bine să începi un lucru nou și nici să nu pleci la drum. De asemenea trebuie să fii atent la multe semne care îți pot spune ce ți se va întâmpla într-un anumit timp.

Citește și: Ce să nu faci sub nicio formă în ziua de sâmbătă. Superstițiile de groază întâlnite la români

Conform tradiției populare, raiul numai sâmbătă e deschis și atunci sufletele intră. Sâmbătă dimineața, pe la răsăritul soarelui, când prind cucoșii a cânta, raiul se deschide și sufletele intră, iar iadul se închide, căci dracii nu pot suferi să audă cucoșii cântând.

Sărbătoare religioasă 20 aprilie. E cruce neagră în calendar. Cine este Sfântul Teotim?

Sfântul Teotim, episcop al Tomisului, este pomenit în calendarul creştin ortodox la 20 aprilie.

Episcopul Teotim, de neam daco-roman, din Dacia-Pontică, este considerat cel dintâi dascăl şi părinte duhovnicesc al sfinţilor Ioan Cassian şi Gherman, cu care era contemporan, format în tinereţe în aceeaşi mănăstire din "hotarele Cassienilor şi ale peşterilor".

"Această mănăstire, care a dat călugări cărturari şi sporiţi în fapte bune, era o adevărată vatră monahală de sfinţenie, de trăire şi de profundă teologie din eparhia Tomisului, confirmată de înaltul nivel spiritual, teologic şi literar la care au ajuns cei trei sfinţi daco-romani contemporani, Ioan Cassian, Gherman şi Teotim I, supranumit de istoricii paleocreştini 'Scitul' şi 'Filosoful'".

Foto: Ziarul Lumina

Sfântul Teotim a urcat în scaunul eparhiei Tomisului în jurul anilor 385-390. Ca episcop al Tomisului este amintit pentru prima dată în anul 392, de fericitul Ieronim, în lucrarea sa "De viris illustribus" - "Despre bărbaţi iluştri", despre care spune că era păstor strălucit, cu mare dragoste de Dumnezeu şi de oameni, teolog învăţat şi scriitor talentat şi neobosit.

Citește și: Ce se întâmplă dacă lucrezi când e cruce neagră în calendar. Semnificația acestor sărbători

Fericitul Ieronim spune despre Sfântul Ierarh Teotim că "a scris scurte tratate (cărţi) sub formă de dialoguri, în stilul vechii elocinţe", ceea ce arată vasta sa cultură în retorică şi filosofia antică, greacă şi latină.

Fragmente din scrierile sale, păstrate în lucrarea Sfântului Ioan Damaschin, "Paralele sfinte", arată că "a scris omilii la unele texte Evanghelice". Istoricul Sozomen scrie despre el că era "scit" de neam, că "traiul îi era modest" şi că era un taumaturg (vindecător de boli).

Prin scrierile sale patristice, Sfântul Teotim este considerat "creatorul Filocaliei româneşti", vorbind frumos despre liniştea minţii şi a inimii.

Sub păstoria Sfântului Teotim mănăstirile şi sihăstriile din Dobrogea, renumite prin asceză şi isihie (linişte), au trăit o epocă de aur, devenind în secolele V-VI cunoscute în întreg imperiul prin vestiţii "călugări sciţi".

Sfântul Teotim "Scitul" era binecunoscut împăratului Arcadie (împărat al Imperiului Roman de Răsărit între anii 395-408) şi mai ales Sfântului Ioan Gură de Aur. În anul 399, marele părinte al Bisericii şi patriarh al Constantinopolului, Sfântul Ioan Gură de Aur, i-a trimis episcopului Teotim călugări misionari "pentru nomazii sciţi de la Istru".

A trecut în veşnicie la sfârşitul primului deceniu al secolului al V-lea. A fost trecut în rândul sfinţilor de Biserica Ortodoxă pentru viaţa sa curată, pentru opera sa misionară şi pentru credinţa sa dreaptă în mărturisirea Lui Hristos, conform Agerpres. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te