Protecția Consumatorului, recomandări înainte de Paște. „Atenție la produsele din pește”

DE Catinca Doboș | Actualizat: 25.04.2024 - 21:08
Protecția Consumatorului, recomandări înainte de Paște. „Atenție la produsele din pește” - Foto: Freepik.com (Imagine cu caracter ilustrativ)

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor îi îndeamnă pe români să fie atenți la calitatea produselor alimentare cumpărate în această perioadă, în special la produsele din pește. Ce avertizări au fost făcute?

SHARE

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor îi avertizează pe români să aibă grijă la calitatea și gradul de prospețime al produselor specifice Sărbătorilor Pascale și să refuze să cumpere produse despre care au dubii, relatează Agerpres.

Citește și: Protecția Consumatorului îii avertizează pe românii care cumpără de pe Shein și Temu. Există riscuri

Sfaturile ANPC pentru consumatori vin în preajma Sărbătorii Floriilor, când creşte considerabil consumul de peşte şi preparate din peşte.

Ce sfătuiește ANPC cu privire la achiziționarea de pește și preparate din pește

"În preajma Sărbătorii Floriilor, în care, conform tradiţiei, creşte considerabil consumul de peşte şi preparate din peşte, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) atrage atenţia asupra potenţialelor pericole care pot fi întâlnite, la achiziţionarea acestor produse, deosebit de perisabile şi le recomandă consumatorilor să ţină cont de câteva sfaturi, respectiv:

să acorde o atenţie deosebită aspectului exterior al produsului, pentru a îşi forma o primă apreciere asupra gradului de prospeţime a acestuia;

să nu achiziţioneze produse cu suprafaţă lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros şi culoare modificate, cu aspect de vechi;

să refuze să cumpere peşte şi produse din peşte pentru care au îndoieli privind gradul de prospeţime, calitatea şi modul de informare prin etichetare;

să urmărească modul de etichetare a peştelui şi produselor din peşte şi să nu cumpere produse preambalate neetichetate", se precizează într-un comunicat ANPC.

Atenție la etichetele neconforme

Potrivit sursei citate, consumatorii trebuie, de asemenea, să refuze să cumpere peşte şi produse din peşte preambalate, pe ale căror etichete nu este înscrisă data durabilităţii minimale/dată limita de consum sau dacă această dată este modificată sau depăşită.

Citește și: Cum te „frig” restaurantele: pizza cu diametru mai mic, ciorbă mai ușoară la gramaj.

Totodată, la cumpărarea peştelui şi produselor din peşte, trebuie să solicite şi să păstreze bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doresc să reclame calitatea produsului.

Consumatorii trebuie să ţină cont de faptul că produsele alimentare congelate trebuie comercializate numai în stare congelată, iar la decongelare trebuie să prezinte gustul şi mirosul nemodificate, caracteristice sortimentelor respective.

ANPC avertizează cu privire la produsele recongelate

De asemenea, este este interzis că produsele alimentare congelate să se recongeleze iar acestea trebuie prelucrate imediat ce au fost decongelate.

Citește și: Carne de pui cu salmonella pe rafturilor unor magazine din România. Ce au găsit inspectorii ANPC?

ANPC mai recomandă cumpărătorilor să nu achiziţioneze produsele la care constată existenţa aglomerărilor de produs sub forma unor blocuri sau prezenţa gheţii în ambalaj şi să acorde o atenţie deosebită când cumpără produsele alimentare congelate, asupra modului de prezentare a ambalajului.

De asemenea, aceştia nu trebuie să achiziţioneze produse la care constată că ambalajul este murdar, degradat, nu este închis etanş şi nu asigură salubritatea produsului.

ANPC îi îndeamnă pe toți românii să țină cont de avertizările lor

"Este extrem de important ca toţi consumatorii să ţină cont de aceste recomandări, pentru a evita situaţii neplăcute care ar putea să pună în pericol sănătatea sau chiar viaţa acestora", a declarat Sebastian Hotca, preşedinte interimar ANPC, în comunicat.

Citește și: Reacția Ministrului Agriculturii în scandalul puilor vopsiți: „Nu cred că fermierii fac aşa ceva”

"O abatere frecvent întâlnită în cadrul acţiunilor de control, desfăşurate în anii anteriori, este nerespectarea condiţiilor de depozitare şi expunere la comercializare, respectiv: peşte expus în condiţii necorespunzătoare direct pe paviment, peşte care prezenta modificări organoleptice - solzi desprinşi, consistentă flască a muşchiului, peşte şi produse din peşte depozitate în afară spaţiului frigorific, la temperatura mediului ambient, într-un depozit neamenajat şi neautorizat, peşte sărat (sprot şi plătică) depozitat în agregat frigorific, dar care nu asigura temperatura de depozitare stabilită de producător", subliniază Protecţia Consumatorilor. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te