Iohannis joacă tare: Ce condiții pune Occidentului ca să cedeze Ucrainei un sistem Patriot?

DE Catinca Doboș | 22.05.2024 - 14:50
Iohannis joacă tare: Ce condiții pune Occidentului ca să cedeze Ucrainei un sistem Patriot? - Foto: Profimediaimages.ro

Ce condiții pune președintele Klaus Iohannis Occidentului ca să cedeze Ucrainei un sistem Patriot? Ce spune președintele României despre posibilitatea ca România să rămână fără apărare antiaeriană?

SHARE

Președintele Klaus Iohannis a făcut declarații cu privire la cedarea unui sistem Patriot Ucrainei. Iohannis impune Occidentului condiții pentru o astfel de decizie.

Citește și: VIDEO Trebuie să cedeze România un sistem Patriot să salveze orașul Harkov? Zelenski, apel disperat

Președintele României a subliniat faptul că nu poate discuta acest lucru în „spațiul public general”, dar că este exclus faptul ca România să rămână fără apărare antiaeriană, relatează Digi24.

Președintele Iohannis a menționat că dacă România va ceda un astfel de sistem, țara „trebuie să primească altceva”  

Klaus Iohannis a spus că subiectul Patriot nu are ce căuta în spațiul public general

Președintele Klaus Iohannis a spus că subiectul cedării Ucrainei unui sistem Patriot nu are ce căuta în spațiul public și că decizia va fi luată în Consliul Suprem de Apărare a Țării.

„Nu comentez această chestiune și nu cred că are ce căuta în spațiul public general. Este o chestiune care trebuie discutată cu specialiștii din armată, care în final trebuie decisă în CSAT și comunicat rezultatul. Nu cred că o dezbatere publică largă este de dorit pe o astfel de speță foarte specializată și care trebuie dusă într-o zonă în care, din păcate, avem un conflict armat”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Citește și: Biden i-a cerut lui Iohannis să dea Ucrainei o baterie Patriot. Ce a răspuns președintele României

Klaus Iohannis a fost întrebat când va avea loc ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Președintele a spus că e o problemă serioasă, care trebuie discutată de specialiști.

„Imediat după ce experții clarifică chestiunile... Nu este simplu. Să nu ne imaginăm că vorbim aici de o remorcă cu trei aparate. Este foarte complicat, sunt contracte care s-au făcut între furnizor și beneficiar, sunt instalații foarte sofisticate și aceste lucruri trebuie foarte bine clarificate”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Iohannis: România trebuie să primească ceva la schimb

Klaus Iohannis joacă tare și impune Occidentului condiții pentru cedarea sistemului Patriot Ucrainei. Președintele a mai spus că nu acceptă ca țara să rămână fără apărare antiaeriană.

„Eu nu accept, sub nicio formă, ca România să rămână fără apărare antirachetă și fără apărare antiaeriană. Deci, în măsura în care în final se cedează ceva, trebuie România să primească altceva. Altfel nu se va face nimic”, a spus Iohannis.

Citește și: România, presată să dea Ucrainei sisteme Patriot. La schimb, avioane Typhoon vor patrula non-stop

Președintele a mai menționat că „nu există un orizont de timp” pentru luarea acestei decizii. 

De asemenea, președintele ucrainean Volodimir Zelenski „așteaptă cu mare interes decizia României”, a mai precizat Iohannis, întrebat de discuția telefonică recentă pe care au avut-o cei doi șefi de stat.

Iohannis și Zelenski au vorbit la telefon

Președintele României, Klaus Iohannis, într-o postare de ieri pe rețeaua de socializare X, a scris că a avut o convorbire telefonică cu Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, cu privire la consolidarea securității Mării Negre.

Citește și: Iohannis a discutat cu Zelenski. România are o armă vitală pentru rezistența Ucrainei

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis, zilele trecute, un mesaj disperat aliaților Occidentali pentru trimiterea în Ucraina a două sisteme Patriot. Zelenski spune că aceste două sisteme de rachete anti-aeriene ar opri ofensiva Rusiei.

Câte sisteme Patriot are România?

După discursul lui Zelenski, presiunea se mută pe România. Președintele Statelor Unite ale Americii i-a cerut președintelui Klaus Iohannis ca România să cedeze un sistem de apărare anti-aeriană Patriot. 

Citește și: „Cocktail-ul” cu care Putin e învins: avioane F-16 cu rachete SUA, drone de spionaj, sisteme Patriot

România a semnat un acord de 4 miliarde de dolari pentru 7 sisteme de rachete Patriot în 2017, în cea mai recentă configurație disponibilă, alături de câteva sute de rachete interceptoare, acesta fiind cel mai mare contract de achiziție de până acum al țării, primul transport fiind livrat în 2020.

Totuși, la acest moment, țara noastră dispune doar de 4 sisteme Patriot dintre care doar unul singur este operațional, celelalte 3 fiind în curs de operaționalizare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te