A murit Costel Constantin, ultimul actor al generației de aur. De ce renunțase la actorie?

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 22.05.2024 - 12:59
A murit Costel Constantin, ultimul actor al generației de aur. De ce renunțase la actorie? - Foto: Studiourile Buftea

A murit Costel Constantin, ultimul actor al generației de aur. De ce renunțase la actorie? Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp, iar toți cei apropiați sunt șocați.

SHARE

A murit Costel Constantin, ultimul actor al generației de aur. De ce renunțase la actorie? Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp, iar toți cei apropiați sunt șocați.

A murit Costel Constantin 

A murit actorul Costel Constantin, la vârsta de 82 de ani. Artistul s-a stins din viață după o lungă carieră în teatrul românesc, jucând pe scene importante, inclusiv la Teatrul Național din București.

Acesta nu era cunoscut cu probleme de sănătate, iba mai mult, ieri își sărbătorise ziua de nume. 

Moartea actorului a fost anunțată de postul de știri Antena 3 CNN și nu se cunosc, deocamdată, detalii despre problemele medicale cu care se confrunta și nici cauza exactă a morții.

„Cred că sunt șocată mai ales pentru că nu avea probleme de sănătate și juca încă, avea ”Omul care a văzut moartea” la Teatrul Național, unde mergea și juca o dată sau de două ori pe lună. Dar probabil, fiind foarte discret, nu a spus cât de greu îi este.

Citește și: Tatăl, un actor adorat de milioane de copii. Fiica joacă în 10 filme și dispare. Avea 27 de ani

Ieri i-am spus la mulți ani de Sfântul Constantin și Elena, și am avut o conversație de suflet. Și culmea, pe la 22:30, aseară, mi-a trimis un mesaj cu o icoană, cu Maica Domnului și cu pruncul. Am văzut-o dimineață. Deci a trimis probabil prietenilor de suflet…”, a declarat jurnalista Ioana Mandache la Antena 3 CNN.

O viață petrecută pe scenă

Actorul s-a născut la Galați, pe 20 octombrie 1942, fiind absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București, clasa profesor Beate Fredanov, pe care l-a absolvit în 1964, a debutat ca actor la Teatrul Național din Iași, unde a activat în perioada 1965-1969, cu rolul Călugărul tânăr,  “Beckett” de Jean Anouilh, în regia Soranei Coroamă-Stanca.

„Sunt născut la Galaţi, acolo mi-am petrecut şi copilăria, stăteam la curte, aveam grădină, locuiam cu părinţii şi bunica foarte aproape de cimitir. Îmi amintesc că aveam un grup de copii şi cu ei plecam ori până la Dunăre, ori pe malul Brateşului – cel mai mare lac –, sau câteodată, în unele seri, ne făceam din mătase de păpuşoi nişte ţigări, luăm de acasă câte un pled (n.r. – pătură mai mică şi uşoară), pe care-l ţineam ascuns să nu-l vadă bunica sau mama, şi plecam împreună cu ei în cimitir, unde săream gardul când se întuneca.” povestea cândva actorul. 

A absolvit Liceul Mihail Kogălniceanu din Galați și era membru al trupei de teatru a școlii. Fratele mamei sale era Damian Bozianu, actor renumit în Galați și i-a servit drept model.

A plecat la București, a intrat din prima încercare la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, absolvindu-l în anul 1964. I-a marcat evoluția mentorul său din perioada studenției, marele actor Ion Finteșteanu.

Acesta a fost repartizat la Teatrul Național din Iași. Rolul de debut a fost cel al călugărului tânăr din piesa Beckett de Jean Anouilh. A mai jucat în Vară și fum de Tennessee Williams, Săgetătorul de Ion Omescu, Există nervi de Marin Sorescu, Lotte la Weimar de Thomas Mann s.a. până în anul 1969, când l-a descoperit actorul Radu Beligan, pe atunci director al Teatrului Național bucureștean și l-a luat în capitală.

Citește și: De ce a murit Aurelian Andreescu, la 44 ani, lângă scenă, după un concert. Azi, ar fi fost ziua lui

Debutează pe scena Teatrului Național București în 1970, cu rolul Nick din piesa „Cui i-e frică de Virginia Woolf?” de Edward Albee.

Acum un an actorul anunța că se retrage definitiv din lumea teatrului. Maestrul s-a restras din activitate la vârsta de 80 de ani, după 6 decenii dedicate scenei. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te