Terenul „de la Șosea“, istoria rugby în România, de la 1913

DE Mihai Duță | Actualizat: 22.08.2020 - 21:26
Spectatori și jucători pe stadionul Arcul de Triumf, după victoria României în fața SUA (23-10), în noiembrie 2016

Stadionul de rugby Arcul de Triumf se confundă cu istoria acestui sport în România. Aici a avut loc primul meci oficial de rugby din țara noastră, între echipele „Tenis Club Român“ și „Sporting Club“, la 8 septembrie 1913.

SHARE

Începuturile acestui sport în România au fost consemnate încă din anul 1909. Studenții români care studiaseră la Paris au adus în țară un sport nou, cu o minge ovală. Printre promotorii rugby-ului din acea vreme se numără frații Iconomu, frații Hussar și Dumitru Tănăsescu.

Într-un raport al Federațiunii Societăților de Sport din România (FSSR), apariția rugby-ului este consemnată oficial în 1913. Doi ani mai târziu a fost constituită „Comisia  de Football-Rugby“ care a devenit, în 1931, Federația Română de Rugby.

În iunie 1913, la o întâmpinare a Comitetului Central al FSSR, Grigore Cantacuzino, primarul Capitalei, a  hotărât ca Primăria, contra unei chirii simbolice de un leu pe an, să cedeze Federațiunii Societăților de Sport din România, „pe tot timpul existenței sale“, terenul de la Şosea, cunoscut de atunci sub numele de „Federație“.

Întinderea totală era de circa 25 hectare, împărțită în două jumătăți prin aleea ce ducea pe atunci la Şcoala de Agricultură şi care se numeşte în prezent Aleea Premio Nebiolo (fostă Tineretului).

Lucrările de construcție ale terenului au început în 1913 și stadionul a fost inaugurat pe 9 martie 1914 sub denumirea „Stadionul Tineretului“ cu un meci între cluburile de rugby Sporting Club și Tenis Club.

_____________

Citește și

EXCLUSIV Documentele care arată destinația Stadionului de Rugby Arcul de Triumf. Ce a uitat Burleanu

Noul Stadion Național de Rugby Arcul de Triumf va fi gata în septembrie

____________

„În sfârșit, la 9 martie 1914 cele două echipe de rugby, compuse din amatorii întemeietori, au inaugurat folosința terenului din Parcul FSSR rostuit și înadins amenajat de Comisiunea de instalare a acestui for, în acest scop. După match-urile «maeștrilor», care s-a încheiat cu scorul: Sporting Club 16 puncte contra Tenis-Club 3 puncte – a urmat un al doilea meci, al echipelor divizionare și, la sfârșit, o partidă a echipelor școlare“, se arată într-un raport al Federațiunii Societăților de Sport din România.

De-a lungul timpului, pe cele trei terenuri de rugby de la Arcul de Triumf și-au desfășurat activitatea mai multe echipe de juniori și seniori printre care enumerăm CSS Locomotiva, CSS2, CS Triumf și Rapid.

Cunoscut ca „Terenul de la Șosea“, „Federației“ și apoi, mult timp, Stadionul Tineretului, acest complex sportiv și-a schimbat complet fața în 2007 prin construirea și modernizarea arenei centrale si refacerea celor două terenuri de rugby, primind și o nouă denumire, Stadionul Național de
Rugby „Arcul de Triumf“.

Aici s-au organizat zece ediții ale IRB Nations Cup, precum și finale ale campionatului, Cupei României și Cupei Regelui la rugby. Tot pe Stadionul de Rugby Arcul de Triumf s-au disputat majoritatea partidelor de acasă ale „Stejarilor“ din Rugby Europe Championship și meciurile test. În 2018, la Arcul de triumf, România a organizat World Rugby U20 Trophy.

_____________

Citește și

EXCLUSIV Documentele care arată destinația Stadionului de Rugby Arcul de Triumf. Ce a uitat Burleanu

Noul Stadion Național de Rugby Arcul de Triumf va fi gata în septembrie

____________

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te