Sportivii de la care așteptăm medalii în ultima săptămână a Jocurilor Olimpice

DE Mihai Duță | Actualizat: 30.07.2021 - 10:19
Andreea Beatrice Ana
Alin Alexandru Firfirică
Claudia Mihaela Bobocea
Marius Iulian Cocioran
Bernadette Szocs
Elizabeta Samara
Irina Ciobanu
Alin Alexuc-Ciurariu
Albert Saritov
Alina Vuc
Victor Mihalachi și Cătălin Chirilă
Kriszta Tunde Incze

România mai are sportivi care pot obține medalii la atletism, caiac, tenis de masă și lupte.

SHARE

Sâmbătă, 31 iulie, Alin Alexandru Firfirică (25 de ani) - foto jos - se va confrunta cu cei mai puternici aruncători de disc din lume în lupta pentru o medalie olimpică.

Sportivul român de la CSA Steaua  este pe locul șase în topul mondial al aruncătorilor de disc și speră ca la Tokyo să fie cel mai bun concurs al său.

 „Dacă voi reuși să arunc din nou undeva la 67 de metri la această ediție a Jocurilor Olimpice, sigur mă voi clasa acolo unde îmi doresc să fiu.

Mă voi duce cu gândul să trec de cele trei aruncări din calificări pentru că acelea vor fi cele mai dificile. Multă lume gafează la acele calificări.

Dacă voi trece ele, urmează finala de 12, unde trebuie din nou să mă focusez pe cele trei aruncări pentru a intra în finala de 8, iar în finala de 8 orice e posibil“, a declarat Firfirică pentru Eurosport.

Duminică, 1 august, intră în comeptiție atleții: Florentina Costina Iuşco, Alina Rotaru (ambele la săritura în lungime),  Bianca Florentina Ghelber (aruncarea ciocanului). 

Pe 2 august, România va fi reprezentată de atleta Claudia Mihaela Bobocea - foto jos, care va alerga în calificări la  1.500 metri, cursă a cărei finală va avea loc pe 6 august. 

Claudia Bobocea (28 de ani), a început să practice acest sport în școala generală, unde câștiga toate crosurile. Este multiplă campioană națională și s-a calificat la Jocurile Olimpice încă din 2019. Se antrenează de două ori pe zi, excepție făcând ziua de duminică, atunci când are un sigur antrenament.

Aceasta lucru înseamnă 13 antrenamente pe săptămână, cu un total de aproximativ 30 ore de antrenament și un volum de 120-140km, în funcție de perioada de pregătire.

Obiectivul ei este să ajungă în finala probei de 1.500 de metri. 

Marți, 3 august, sperăm să avem cât mai mulți atleți care să se califice în finale. Este vorba despre Florentina Costina Iuşco, Alina Rotaru (ambele la săritura în lungime), Andrea Miklos (400 m),  Bianca Florentina Ghelber (aruncarea ciocanului), Rareş Andrei Toader (aruncarea greutăţii). 

Aruncătorul de suliță Mihăiţă Alexandru Novac intră în concurs pe 4 august, zi în care au loc și semifinalele la 400 m și 1.500 metri feminin.

Rareş Andrei Toader (aruncarea greutăţii) intră și el în concurs la aruncarea greutății pe 5 august. În aceeași zi concurează și Daniela Stanciu la săritura în înălțime, probă a cărei finală va avea loc pe 7 august. 

Atleta s-a clasat pe locul al cincilea în finala probei de săritură în înălţime la Campionatele Europene de atletism în sală de la Torun (Polonia), în primăvară.

Marius Iulian Cocioran - foto sus, aflat la a treia participare la Jocurile Olimpice, va concura în proba de 50 km marș pe 6 august, zi în care au loc și finalele la 400 m și 1.500 metri feminin.

Tenis de masă

Pe 2 august încep calificările pentru echipa feminină de tenis de masă formată din Bernadette Szocs - foto jos, Elizabeta Samara și Irina Ciobanu (rezervă), iar meciurile pentru medalii vor avea loc pe 5 august.

Echipa feminină de tenis de masă este campioană europeană în 2017 și 2019, în aceeași componență. 

Elizabeta Samara - foto jos - a obținut medalia de bronz la Campionatele Europene de Tenis de Masă din anul acesta.

Ea este cea mai medaliată tenismenă din România aflată în activitate. Cu cinci titluri europene în palmares, visul ei este însă o medalie olimpică.

Bernadette Szocs, și ea dublă campioană europeană cu echipa, a venit la Tokyo hotărâtă să urce pe podium.

De altfel, ea este singura sportivă din România calificată la trei probe: individual, cu echipa și dublu mixt, acolo unde face pereche cu Ovidiu Ionescu. 

Irina Ciobanu

Lupte

Primul care intră în competiție va fi, pe 1 august, luptătorul de greco-romane Alin Alexuc-Ciurariu (cat. 130 kg) - foto jos, iar finala va avea loc a doua zi.

Sportivul născut la Botoşani se află la a treia participare la Jocurile Olimpice şi consideră că experienţa acumulată ar putea constitui un atu în întrecerea de anul acesta.

Alexuc, care la Rio a terminat pe locul 5, a spus că Federaţia Română de Lupte a investit foarte mult în pregătirea sa şi că a avut posibilitatea să se pregătească chiar alături de triplul campion olimpic cubanez Mijain Lopez Nunez.

Medaliat cu bronz la Rio de Janeiro, Albert Saritov (cat. 97 kg) - foto jos - se va lupta pentru a obține încă o medalie olimpică pe 3 august.

Sportivul român de origine cecenă  s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo, la 6 iunie, după ce l-a învins pe ucraineanul Valeri Andriţev în semifinalele cat. 97 kg, la lupte libere, în turneul preolimpic de la Sofia.

Calificată in extremis, după ce Coreea de Nord a anunțat că nu va mai participa, luptătoarea Kriszta Tunde Incze (cat. 62 kg)  - foto jos - va începe meciurile de calificare pe 4 august, finala urmând să aibă loc a doua zi. 

La 5 august începe și Andreea Beatrice Ana - foto jos - (cat. 53 kg)  competiția, luptând să ajungă în finală a doua zi.

În aprilie, ea  a luat medalia de bronz la cat. 55 kg, după ce a învins-o în meciul decisiv pe belarusa Katerina Picikovskaia, în cadrul Campionatului European de la Varșovia.

Andreea Ana a mai obţinut bronzul la Europenele de seniori în 2019, dar are şi medalii de bronz la Europenele Under-23 din 2019 şi la Mondialele Under-23 din 2018 şi 2019.

Ultima luptătoare care va reprezenta România la Jocurile Olimpice de la Tokyo este Alina Vuc, pe care o putem urmări, pe 6 august, în drumul ei spre finala din ziua următoare.

Alina Vuc (27 de ani) -  foto jos - a fost prima luptătoare din România care s-a calificat, încă din 2019, la Jocurile Olimpice, după ce a câștigat medalia de argint la Campionatul Mondial de la Nur-Sultan (Kazahstan), la categoria 50 kg.

Ea a participat și la Jocurile Olimpice de la Rio. Este vicecampioană mondială (2017 și 2019) și vicecampioană europeană (2016, 2018).

Alina a început să practice luptele de când era în clasa a III-a. A văzut un afiș la școală și s-a dus să vadă cum e. Primul titlu de campioană națională l-a câștigat la copii, în 2007.

Apoi, prima medalie internațională a venit în 2010, când a câștigat medalia de bronz la Campionatul European de Cadeți.

Alina are în palmares și o medalie specială. Argintul câștigat de ea la Paris, în 2017, a fost și prima medalie din istoria luptelor feminine românești la un Campionat Mondial de Senioare. 

Caiac

Pe 2 august, Victor Mihalachi, Cătălin Chirilă (C2 - 1.000 m) - foto jos - vor trage cu toate forțele pentru un loc pe podium în proba a cărei finală va fi a doua zi, pe 3 august.

Cei doi s-au antrenat asiduu cu un obiectiv foarte clar: să urce pe podium la Tokyo. Ultima lor performanță a fost medalia de bronz, în iunie, la Campionatul European de la Poznan. 

Victor Mihalachi este moldovean de peste Prut, dar vrea o medalie olimpică pentru România. De la zece ani a plecat de acasă cu gândul de a fi printre cei mai buni la kaiac-canoe. Și tatăl său a practicat același sport.

„Săptămânal, noi parcurgem în canoe în jur de 120 - 160 de kilometri. Cu siguranță, în toată cariera mea am vâslit mai mult decât am mers pe uscat“, spune Victor.

„La început, Victor a fost pentru mine un idol, îl aveam chiar pe desktop pe laptop și sunt foarte mândru că mi s-a oferit șansa de a-l avea ca partener în barcă.

De mic copil am fost pasionat de apă, de pescuit, însă la mine în familie nimeni nu a avut o barcă cu care să pot merge pe apă“, mărturisește Cătălin, asta în ciuda faptului că provine din Tulcea. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te