OFICIAL Ce venituri nu se iau în calcul la recalcularea pensiei? Care pensionari pierd bani?

DE Alex Darvari | Actualizat: 21.04.2024 - 14:04
OFICIAL Ce venituri nu se iau în calcul la recalcularea pensiei? Care pensionari pierd bani? - Foto: Pexels / Vlada Karpovik

OFICIAL Ce venituri nu se iau în calcul la recalcularea pensiei. Veste proastă pentru pensionari, a fost confirmată de către o instituție a statului român. Pensionarii vor pierde bani la pensie. Din toate categoriile sociale.

SHARE

Newsweek a scris în repetate rânduri despre faptul că o serie de câștiguri din salarii nu se iau în calcul atunci când se stabilește valoarea pensiei, potrivit noii legi a pensiilor.

Citește și: 500 lei în plus la pensie la recalculare pentu un pensionar care a muncit sub 25 ani. Cum e posibil?

Citește și: Cum pot ieși femeile cu 3 ani mai devreme la pensie, iar bărbații cu 5 ani? Ce pensie vor avea?

Citește și: De ce pensia întârzie aproape o săptămână în luna mai? Ce soluție a propus Casa de Pensii?

Citește și: Care pensionari iau pensie mai mică la recalculare pentru că nu li se recunosc toți anii munciți? | Newsweek Romania

OFICIAL Ce venituri nu se iau în calcul la recalcularea pensiei? Care pensionari pierd bani?

Astfel, sporurile, banii câștigați în urma muncii prestate sâmbăta, de sărbătorile legale, noaptea sau în ture nu au fost incluse în venitul lunar al angajaților și, astfel, nu vor fi luate în calcul la recalcularea pensiei.

Pensionarii trebuie să aducă adeverințe de la angajatori pentru că au primit sporuri, prime, ore suplimentare, au muncit în weekend sau pe timp de noapte. În lipsa acestor documente, sporurile sau orele suplimentare nu vor fi luate în calcul la recalcularea pensiei. Detalii, mai jos

Citește și: Ce adeverințe trebuie să depună pensionarii pentru o pensie mai mare la recalculare? Cum completezi?

Pensionarii au timp între 1 septembrie 2024 și 1 martie 2025 să aducă aceste adeverințe de la angajator. Dacă pensionarul face acest lucru, la 1 martire 2025 va primi o nouă creștere a pensiei.

Newsweek a scris că aceste adeverințe sunt greu de obținut deoarece multe firme nu mai există, nu mai au arhive ori s-au privatizat.

Aceste adeverințe trebuie aduse doar de cei care s-au pensionat înainte de 2001.

Citețte și: Ce documente trebuie depuse pentru o pensie mai mare la recalculare, în funcție de anul pensionarii?

Modul în care trebuie completate adeverințele este AICI

Așa arată modelul de adeverință în care trebuie trecute orele suplimentare, indemnizațiile, primele și, evident, salariul realizat. Acestea trebuie consemnate de către angajator. Pensionarul este cel care trebuie să le obțină de la angajator, deși au trecut minim 20 de ani, dar uneori poate fi vorba și de 40-50 de ani.

„Pensionarii nu trebuie să facă drumuri inutile la serviciile private de arhivare sau la casele de pensii pentru depunerea de noi documente care să ateste veniturile realizate, dacă acestea sunt după anul 2001, a explicat ministrul Muncii, Simona-Bucura Oprescu.

Confirmare pentru profesori

Această stare de fapt a fost confirmată de edupedu opentru o categorie socială. O notă a Inspectoratului Șoclar Maramurelș arartă că pentru perioada 01.07.1977 – 01.04.2001, „veniturile realizate suplimentar nu se înscriu în carnetul de muncă, astfel că nu pot fi utilizate la determinarea punctajelor anuale”, scrie în adresa ISJ Maramureș, care poate fi consultată mai jos în articol.

Astfel că, sumele încasarte de profesori  pentru plata cu ora, cumul și premii nu fac parte din baza de calcul a contribuției individuale de asigurări sociale și deci nu sunt luate în calcul la stabilirea sau recalculare a drepturilor de pensie”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te