Ce adeverințe trebuie să depună pensionarii pentru o pensie mai mare la recalculare? Cum completezi?

DE Alex Darvari | Actualizat: 10.04.2024 - 12:40
Ce adeverințe trebuie să depună pensionarii pentru o pensie mai mare la recalculare? Cum completezi? - Foto: Pexels

Ce adeverințe trebuie să depună pensionarii pentru o pensie mai mare la recalculare? Cum le completezi, aflăm de la Casa de Pensii și din noua lege a pensiilor.

SHARE

Pensionarii trebuie să aducă adeverințe de la angajatori pentru că au primit sporuri, prime, ore suplimentare - în weekend sau pe timp de noapte. În lipsa acestor documente, sporurile sau orele suplimentare nu vor fi luate în calcul la recalcularea pensiei.

Citește și: Care pensionari vor primi cu 1.400 lei mai mult la pensie la recalculare? Când s-au pensionat?

Ce adeverințe trebuie să depună pensionarii pentru o pensie mai mare la recalculare? Cum completezi?

Sunt vizați pensionarii care s-au pensionat înainte de 2001, dar trebuie să fie atenți la modul în care completează adeverințele și pensionarii care au ieșit din câmpul muncii mai recent (vezi la finalul articolului).

Cineva a pus următoarea întrebare, foarte corectă:

„Eu am primit salariu de merit mulți ani. Am lucrat în ture de noapte, pentru 4 ani. Am auzit că aș putea lua bani  în plus, la pensie, la recalculare urmare a acestor munci prestate. Cum pot obțione această creștere de pensie și să fac dovada că am muncit ture de noapte și am fost plătită în plus?”

Răspunsul îl găsiți AICI într-un Ordin de ministru din 2021.

Ministerul muncii voia la aceea dată „crearea unei baze de date care cuprinde veniturile lunare, brute sau nete, după caz, realizate anterior datei de 1 aprilie 2001 care, conform dispozițiilor legale în vigoare la data stabilirii/recalculării drepturilor de pensie, nu au fost valorificate/nu se valorifică la calculul drepturilor de pensie cuvenite sau aflate în plată”.

Pentru asta „pensionarii sistemului public de pensii pot prezenta casei teritoriale de pensii competente adeverințe eliberate de către unitatea angajatoare ori de către deținătorul legal al arhivei, prin care se certifică venitul lunar realizat, brut sau net, după caz, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001”.

Modelul de adeverință este prevăzut în anexa care face parte din prezentul ordin. Îl aveți AICI

Așa arată modelul de adeverință în care trebuie trecute orele supliemnatre, indemnziațiile, priemle și, evident, salariul realizat. Acestea trebuie consemnate de către angajator. Pensionarul este cel care trebuie să le obțină de la angajator, deși au trecut deja 20 de ani.

Ce probleme sunt

Newsweek a scris că una din cele mai mari probleme din legea pensiilor este aceea că pensionarii vor trebui să facă dovada că au muncit ore suplimentare, în weekenduri, noaptea, peste program.

Pentru a face rost de aceste dovezi că au muncit suplimentar, că au avut sporuri etc, pensionarii trebuie să se ducă fie la Arhivele statului, fie la primăria de care aparținea firma la care au lucrat.

Sau, dacă au noroc și firma respectivă mai există la sediul acelei firme. Dar, și dacă firma respectivă mai există, nu este deloc sigur că ea mai păstrează evidențele cu cât a muncit pensionarul de azi în anii 80, să spunem.

Pensionarii au termen 6 luni după 1 septembrie să prezinte aceste dovezi. Pe larg în LINK mai jos.

Citește și: Cine sunt pensionarii care nu mai trebuie să depună noi documente pentru recalcularea pensiei?

Probeleme și pentru cei care s-au pensionat recent

Unii dintre pensionarii care s-au pensionat recent au probleme pentru că nu au completat corect adeverințele din care să reiasă că au avut sporuri. 

„Ce temei legal trebuia sa treacă angajatorul în adeverință cu sporurile de vechime, deoarece mi -a fost respinsa adeverință depusa. Ultima lună, decembrie 2023, nu a fost luata în calculul?”, se întreabă cineva.

Ei trebuie să completeze corect tot adeverința de mai sus și să o retrimită la Casa de Pensii de care aparține.

Important: Procedura de evaluare se realizează prin casele teritoriale de pensii și constă în identificarea stagiilor de cotizare contributive, a stagiilor de cotizare asimilate și stagiilor de cotizare necontributive valorificate la stabilirea/recalcularea drepturilor de pensie 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te