Prof. Cherecheș: Închiderea școlilor, măsură „prea severă”. Măștile trebuiau introduse la 1,5 la mie

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 06.11.2020 - 23:43
Profesorul Răzvan Cherecheș, de la UBB. Sursa: cluju.ro

Obligativitatea purtării măștii a fost introdusă prea târziu de autorități iar școlile, mai ales până la clasa a IV-a, n-ar fi trebuit închise, e de părere Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică.

SHARE

Profesorul Cherecheș a analizat, într-o declarație pentru Newsweek România, principalele măsuri care vor intra în vigoare luni în toată țara: obligativitatea măștii, școlile închise, piețele acoperite - închise, limitarea circulației pe timp de noapte. 

Din estimarea profesorului, impactul acestor măsuri se va vedea în trei-patru săptămâni, însă, momentan, vom continua să asistăm la o creștere a numărului de infectări - putem ajunge și la 15.000 de cazuri noi pe zi. 

Citește și: DOCUMENT Restricțiile care intră în vigoare de luni în toată țara. Când va fi nevoie de declarație

Răzvan Cherecheș critică faptul că nu s-au luat măsuri pentru creșterea capacității de testare - deși premierul Ludovic Orban anunța, în 29 octombrie, „capacitatea de testare a crescut, vă spun că la ora actuală am depăşit 50.000 de teste capacitate de testare”, în realitate, din bilanțul zilnic trimis de Grupul de Comunicare Strategică, sunt prelucrate circa 30.000 de teste pe zi. 

Abia în bilanțul de vineri, apare numărul de 38.389 de teste prelucrate, din care 16.830 la cerere (adică în afara definiției de caz), din care au rezultat 10.260 de cazuri noi de infectare cu coronavirus. 

O altă problemă despre care vorbește profesorul Cherecheș se referă la capacitatea DSP-urilor de a face anchete epidemiologice. În opinia sa, ar trebui suplimentat personalul din DSP-uri pentru ca o anchetă să fie gata în 24 de ore. 

„Ce mi se pare extrem de îngrijorător este că exact despre măsurile care ar fi dus la controlul pe termen lung al epidemiei nu am văzut nimic: mă refer la creșterea capacității de testare - ne tot învârtim în jurul unui 30.000, nu 50.000, cât spune premierul; din cele 30.000, 10.000 sunt făcute în mediul privat, la cerere, acolo se diluează definiția de caz, și creșterea capacității de a face anchetele epidemiologice în 24 de ore. Exact lucrurile care ar ține epidemia sub control nu se fac”, arată profesorul, în declarația pentru Newsweek România. 

Obligativitatea măștii - măsură luată tardiv

„Unele dintre măsuri ar fi trebuit luate mai din timp, altele au fost luate prea devreme; per ansamblu, e bine că le-au luat, în trei-patru săptămâni vom vedea efectul. 

Obligativitatea purtării măștii ar fi trebuit introdusă în toată țara deja când s-a trecut de 1,5 (infectări la mia de locuitori, n.r.), în județele care se testează. În județele în care nu se testează, e complet irelevant, acolo ar fi trebuit aproximat că situația e similară cu celelalte județe, când a trecut Clujul de 1,5, trebuia pusă obligativitatea purtării măștii în toată țara, asta probabil că ar fi amânat sau preîntîmpinat închiderea școlilor. Asta a fost o măsură luată târziu.

Închiderea școlilor, o măsură prea severă 

În opinia profesorului, închiderea școlilor este „o măsură care este prea severă și nejustificată”: „Există deja suficiente studii care demonstrează că impactul social, economic și pe sănătate este mai mare dacă se închid școlile până la clasa a IV-a.

Copiii sub 10 ani se și infectează mai greu și transmit mai greu infecția; în plus, copiii sub 10 ani sunt cei care nu pot fi lăsați singuri acasă și imobilizează cel puțin un părinte împreună cu ei acasă; educația online la această vârstă este extrem de dificilă și cu efecte extrem de reduse. În cea mai mare parte a țărilor care au introdus lockdown s-au păstrat școlile deschise, în Irlanda, Slovacia.

Când spun că ar trebui să se țină școala deschisă nu mă refer în condițiile astea, mă refer să se scadă numărul de elevi în clasă, nu cu plexiglas, să fie distanțare reală, copiii să mănânce singuri, nu împreună, să se poarte mască și în pauze, să fie alocate persoane care să supravegheze copiii să nu se adune împreună și să poarte mască. Poliția Locală să verifice aglomerația de părinți de la intrarea în școală, să se reglementeze transportul în comun astfel încât la orele la care se duc copiii să nu fie aglomerat, dar, sigur, varianta cea mai ușoară pentru guvernanți e să închidă toate școlile”

De ce nu era necesară închiderea piețelor acoperite 

În opinia profesorului Cherecheș, piețele acoperite ar fi putut rămâne deschise, cu măsuri mai stricte de controlare a fluxului de oameni. „Piețele acoperite au un volum mare de aer și acolo se putea controla accesul la fel ca într-un supermarket, cu Poliția Locală, care să nu permită accesul în piață decât dacă este respectat numărul de persoane, dar varianta cea mai simplă, nu-i așa, este să luăm o măsură în care închidem tot și nu ne batem capul, chiar dacă impactul pe economia locală este unul masiv”. 

Cum ajută interzicerea circulației noaptea la scăderea numărului de infecții 

„O măsură luată la timp este interzicerea plimbării pe stradă după 11 noaptea. Sunt studii care demonstrează că această măsură contribuie la rata de transmitere a virusului și va avea efect prin scăderea probabilității de interacțiune socială, probabil că nu trebuia pusă ora 23.00, ora 22.00 era mai bine”, arată Răzvan Cherecheș. 

Profesorul explică impactul măsurii printr-o comparație: „Este ca și cu dietele care îți spun nu mănânci după 6 seara, nu are nici o treabă cu ora, e vorba să scoți o masă din alimentație. Atunci, pe acei puțini care umblau noaptea pe stradă nu vor mai umbla și nu mai interacționează. Sigur, ar fi mai eficient să nu mai umblăm deloc ziua, dar asta ne-ar strica complet economia și n-ar putea fi aplicată și, atunci, se aplică ce se poate. Sunt studii care arată că duce la reducerea ratei de transmitere, este o măsură bună”.

Este posibil să ajungem la 15.000 de cazuri. Măsurile pe care autoritățile nu le iau nici acum 

În opinia profesorului Cherecheș, impactul noilor măsuri anunțate de autorități ar trebui să-l simțim în trei-patru săptămâni. 

Cu toate acestea, în perioada următoare, vom continua să asistăm la o creștere zilnică a numărului de cazuri: „E posibil să ajungem la 15.000 (de cazuri, n.r.), suntem pe o creștere accelerată, Bucureștiul și Clujul ar trebui, de săptămâna viitoare, să intre în platou, Bucureștiul primul, apoi Clujul- ar trebui să contribuie (la scădere.n .r.), dar faptul că avem județe „verzi”, asta constuie un volum de cazuri care continuă să se adune.

Ce mi se pare extrem de îngrijorător este că exact despre măsurile care ar fi dus la controlul pe termen lung al epidemiei nu am văzut nimic: mă refer la creșterea capacității de testare - ne tot învârtim în jurul unui 30.000, nu 50.000, cât spune premierul; din cele 30.000, 10.000 sunt făcute în mediul privat, la cerere, acolo se diluează definiția de caz, și creșterea capacității de a face anchetele epidemiologice în 24 de ore. Exact lucrurile care ar ține epidemia sub control nu se fac, nu se ia nici o măsură.

Sunt alte țări în care s-au alocat mii de persoane pentru anchete epidemiologice, s-au suplimentat cu ce a fost nevoie, eu când aud argumentul că „sunt voluntari la DSP București, sunt voluntari la DSP Cluj” ... situația asta va mai ține cel puțin până la finalul anului viitor, nu o să stea zilnic să facă asta, timp de un an sau de doi ani. Nu putem aștepta să ținem un sistem întreg de sănătate cu voluntari”, arată profesorul. 

Răzvan Cherecheș mai atrage atenția și că autoritățile trebuie să investească în programe de training pentru personalul medical, care să se ocupe de prelucrarea testelor PCR și să facă investiții în aparatură. 

Lista restricțiilor care intră în vigoare de luni 

Începând de luni, masca de protecție va fi obligatorie în toată țara, iar școlile vor fi închise. Circulația va fi restricționată pe perioada nopții, între orele 23.00 - 05.00. Va fi reintrodusă declarația pe proprie răspundere, dar nu este obligatorie - oamenii pot dovedi dacă merg la muncă arătând legitimația de serviciu sau o adeverință eliberată de angajator. 

Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

Vor fi interzise toate tipurile de petreceri iar activitatea piețelor din spațiile închise va fi suspendată. Piețele în aer liber rămân deschise. 

Angajații care trebuie să meargă fizic la muncă vor lucra în două ture, pentru ca mijloacele de transport să nu fie aglomerate. 

Magazinele vor fi deschise între orele 05.00 și 21.00, mai târziu de această oră vor mai putea livra produse doar operatorii economici care livrează la domiciliu.  Rămân deschise pe timpul nopții: farmaciile, benzinăriile și magazinele care pot livra produse acasă.  

Măsurile sunt valabile pentru 30 de zile. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te