De ce nu trebuie să îți reprimi strănutul? Cum ai putea ajunge la Urgențe

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 19.12.2023 - 09:46
De ce nu trebuie să îți reprimi strănutul? Cum ai putea ajunge la Urgențe - Foto: Profimedia / imagine cu caracter ilustrativ
De ce nu trebuie să îți reprimi strănutul? Cum ai putea ajunge la Urgențe - Foto: Profimedia / imagine cu caracter ilustrativ

De ce nu trebuie să îți reprimi strănutul? Cum ai putea ajunge la Urgențe. Iată ce spun medicii despre acest obicei al oamenilor, deloc bun pentru sănătate.

SHARE

De ce nu trebuie să îți reprimi strănutul? Cum ai putea ajunge la Urgențe. Iată ce spun medicii despre acest obicei al oamenilor, deloc bun pentru sănătate.

De ce nu trebuie să te abții din strănut

Un caz extrem arată de ce nu trebuie să reprimi niciodată un strănut. Un britanic și-a ținut nasul în timp ce strănuta și a ajuns la Urgențe cu o ruptură de trahee. Cazul evidențiază încă o dată pericolele pe care le implică strănutul.

Ceea ce pare politicos pentru semeni poate, în cel mai rău caz, să te ucidă - cel puțin când vine vorba de strănutul reprimat. Oricât de neplăcut și neigienic ar fi în companie să expulzezi aer și secreții nazale în mod exploziv și zgomotos, din punct de vedere medical lucrurile sunt clare: oricine oprește reacția naturală a organismului de a scăpa de iritanții din nas riscă consecințe dureroase sau chiar periculoase.

Lista posibilelor complicații variază de la leziuni ale vaselor de sânge și leziuni la nivelul gâtului până la probleme de auz și, în cazuri rare, leziuni care pun viața în pericol.

Citește și: Rafila vrea disciplină! Cere introducerea „Educației pentru Sănătate” în școli: „România ar evolua”

Dacă strănutați tare, riscați priviri furioase, dar cel puțin nu veți suferi daune fizice din cauza presiunii ridicate a aerului. Secvența fiziologică a strănutului începe, fără surpriză, în nas, dar implică mult mai multe părți ale corpului.

Dacă există un stimulent în mucoasa nazală, cum ar fi praful, bacteriile, polenul sau, la persoanele sensibile, lumina, se activează o zonă a așa-numitei măduva care este responsabilă pentru controlul strănutului. Dacă reflexul de strănut este stimulat acolo, începe pregătirea pentru autocurățarea brută:

După inhalare, aerul este reținut pentru scurt timp și se acumulează presiune în plămâni, apoi mușchii respiratori se contractă brusc și are loc strănutul - cu o viteză de până la 160 km/h.

De la neplăcut până la periculos pentru viață

Dacă țineți gura închisă în timpul acestui proces și vă țineți și nasul, se produce o creștere enormă și bruscă a presiunii aerului în corp, în special în zona capului. Acest lucru poate duce la sângerări nazale, dar și la leziuni ale altor vase de sânge din zona capului și a gâtului.

Acest lucru poate duce la tensiune în gât sau la pierderea temporară a echilibrului. Mai rar, creșterea presiunii poate provoca leziuni la nivelul urechii medii, adică leziuni ale auzului sau chiar rupturi ale timpanului.

Și mai sunt și cazurile extreme rare din literatura de specialitate, în care oprirea strănutului a provocat cheaguri de sânge în creier, accidente vasculare cerebrale sau avorturi spontane.

O altă consecință foarte rară, dar mai mult decât neplăcută, este ilustrată în prezent de exemplul drastic al unui tânăr din Marea Britanie:

Acesta a încercat să oprească un strănut inoportun acoperindu-și nasul și gura în timp ce conducea - și a ajuns la Urgențe cu dureri severe de cap și de gât. Acolo s-a dovedit că presiunea enormă îi rupsese traheea, o leziune potențial fatală.

Și-a rupt traheea de la strănut

O echipă condusă de Rasads Misirovs, de la Facultatea de Medicină a Universității din Dundee, a raportat recent acest caz în revista "BMJ Case Reports". Inițial, el și colegii săi au fost surprinși de starea pacientului, a declarat Misirovs pentru The Guardian.

"Radiografiile țesuturilor moi ale gâtului arătau aer în părți ale structurilor gâtului în care nu ar trebui să existe aer", a relatat medicul. Investigații suplimentare cu ajutorul tomografiei computerizate au dezvăluit apoi o gaură în trahee.

"Niciunul dintre noi nu a mai avut parte de o astfel de situație, în afară de găuri în trahee în urma unor răni sau complicații în timpul unor operații", a declarat Misirovs.

Deși probabilitatea unei astfel de leziuni grave provocate de strănut este extrem de scăzută, aceasta arată totuși că suprimarea deliberată este riscantă din punct de vedere medical și deloc recomandabilă, a declarat Misirovs.

"Sfatul meu este să permiteți strănutul, deoarece este un mecanism natural de apărare al organismului pentru a scăpa de iritanți."

Pentru a-i proteja pe ceilalți oameni de jetul nostru nazal de salivă, secreții nazale și agenți patogeni, medicul recomandă să strănuți în cotul brațului sau cel puțin să întinzi mâna, care ar trebui apoi spălată.

Citește și:  Medicii care au picat examenul de rezidențiat cer să poată profesa. Ce spune Ministerul Sănătății

De altfel, tânărul din Marea Britanie a avut o evoluție ușoară: A fost externat din spital după două zile de tratament în regim de spitalizare, iar după cinci săptămâni ruptura se vindecase complet.

"Dar ar fi putut fi mai rău", a spus Misirovs; în cel mai rău caz, bărbatul s-ar fi putut sufoca. Așa că a fost mai bine să riște câteva priviri urâte sau un parbriz lipicios - și să trâmbițeze cu voce tare.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te