Dizidentul Orlando Teodorovici: a lucrat numai la stat și nu își poate justifica averea

DE Petru Zoltan, Petre Bădică | Actualizat: 27.11.2019 - 12:58
Inquam Photos

Orlando Teodorovici a ținut de scaunul de președinte executiv al PSD până în ultima secundă. El a convins-o pe Dăncilă să nu demisioneze înaintea ședinței de ieri seara.  

SHARE

Orlando Teodorovici a pierdut, în final, poziția de număr doi în PSD dar a amenința noua conducere că îi va da în judecată.  

Rate egale cu veniturile

Newsweek România a scris că Orlando Teodorovici nu își poate justifica averea. În fiecare an, Eugen Orlando Teodorovici plătește unor bănci – dar și unor persoane fizice – între 50.000 de euro și 60.000 de euro pentru a acoperi împrumuturi de peste 800.000 de euro. Veniturile anuale ale actualului ministru de Finanțe, însă, sunt, în cel mai bun caz, în jur de 50.000 de euro.

Din ce trăiește, deci, contabilul guvernului Dăncilă, dacă toate veniturile sale se duc pe credite? Ca totul să fie și mai demn de poveste, Teodorovici își permite și să facă donații politice. Astfel, acum aproape zece ani a donat la PNL, partid din care făcea parte, 10.000 de lei. După ce a intrat în PSD, a cotizat la social-democrați cu 68.000 de lei.  

Citește și: Secretul bancar al lui Teodorovici

Fostul ministru de finanțe nu este un mare viteaz, el muncind toată viața în postura călduțe, la stat. Educația lui Teodorovici nu explică ascensiunea sa profesională. A terminat Facultatea de Comerț la ASE și are un master în studii politice. Nu are nicio specializare și nu a participat la niciun curs în Occident.  Teodorovici s-a angajat înainte să termine o facultate.

El a termintat școala în timp ce muncea cu normă întreagă la stat, un aspect care ridică semne de întrebare în legătură cu modul în care a aprofundat economia și finanțele.  Între 1991 și 1997 a fost referent la Ministerul Transportului, urmând în paralel Academia de Studii Economice. Întrebăm și noi, nu dăm cu parul, dacă Teodorovici avea program de bugetar între orele 8 – 16 la Ministerul Transporturilor, când se mai ducea la facultate. Teodorovici este promovat expert în cadrul aceluiași minister, iar apoi aterizează la Departamentul pentru Integrare Europeană (1999) unde a fost numit director (deși era un simplu economist). 

În 2000 trece la Ministerul Afacerilor Externe fiind Director în Departamentul pentru Afaceri Europene (deși pregătirea lui educațională în domeniul diplomației este zero). 

Între 2000 și 2004 este Director în cadrul Ministerului Integrării Europene. Apoi, schimbă din nou ministerul și între 2004 și 2005 este Director la Ministerul Economiei – Autoritatea de Management pentru Fondul de Coeziune.   Între 2007 și 2009 este secretar de stat la același minister, iar până în 2012 director la Curtea de Conturi.

Între 2012 în 2015 devine ministru Fondurilor Europene, apoi trece șef la Ministerul de Finanțe. Părăsește postul o dată cu guvernul Ponta. Își reia fotoliu de senator obținut în 2012.

Este recuperat de Liviu Dragnea care îl pune, din nou, ministru de finanțe. Eugen Teodorovici a mai precizat că le-a propus miniștrilor de Finanțe din UE ca fiecărui muncitor să îi fie limitat dreptul de a lucra într-o țară, respectiv să se poată face doar pe o anumită perioadă. 

Citește și: Teodorovici a lucrat toată viața la stat

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te