De cine am scăpat în 2020. Politicienii toxici care nu au prins un nou mandat în Parlament

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 29.12.2020 - 14:56
Plecați din Parlament/FOTO: kmkz.ro

Alegerile generale din 6 decembrie au adus în Parlament o formațiune extremistă, cu personaje controversate sau “circari”. Dar a întrerupt cariera politică a unui număr important de politicieni toxici. Aceștia din urmă păreau eterni în poziții de putere din Legislativ.

SHARE

Lista personajelor care au părăsit, în sfârșit, Parlamentul României și cariera politică este destul de consistentă.

Cei mai mulți dintre cei care au plecat sunt de la PSD (7), de la ALDE (2) și de la Pro România (2).

 

Șerban Nicolae a stat în Parlamentul României 12 ani. A devenit senator în 2004, când PSD era condus de Adrian Năstase. Din 2016, a fost unul dintre cei mai înfocați susținători ai lui Liviu Dragnea în schimbarea legilor justiției în favoarea infractorilor.

În 2018, de exemplu, a propus o lege prin care le impunea operatorilor de telefonie să comunice persoanelor vizate, la cerere, faptul că sunt interceptate, de către cine și cu ce scop.

A ieșit în evidență și prin jignirile adresate senatorului USR Cosette Chichirău.

 

Eugen Teodorovici a fost senator 8 ani, din 2012. A mai fost și ministru al fondurilor europene în guvernul Ponta, apoi ministru de Finanțe în guvernele Ponta și Dăncilă. Nu a lucrat decât la stat, dar are o avere care nu poate fi explicată din salariile obținute din bani publici. 

A fost ministrul care a acoperit politicile dezastruoase în domeniul finanțelor ale guvernului Dăncilă (cheltuieli bugetare exagerate).

Citește și: Teodorovici, datorii de 800.000 euro pe care nu le poate acoperi din veniturile „la vedere”

Ecaterina Andronescu a fost în Parlamentul României 20 de ani, din 1996, fără întrerupere, atât în Camera Deputaților (3 mandate), cât și în Senat (2 mandate). A fost de 4 ori ministru al Educației, mandate din care a făcut foarte rău învățământului românesc: de exemplu, a desființat școlile profesionale și a protejat așa numitele "fabrici" private de diplome. 

L-a protejat, în 2012, pe Victor Ponta de acuzațiile de plagiat. A fost la rândul său acuzată de plagiat.

În 2014, a devenit urmărită penal de către Direcția Națională Anticorupție pentru infracțiunile de trafic de influență, abuz în serviciu, luare de mită și spălare de bani.

Ecaterina Andronescu a fost acuzată că ar fi participat activ la achiziționarea de echipamente și licențe informatice la prețuri supraevaluate, obținând foloase necuvenite și provocând la schimb daune statului român. A scăpat pentru că faptele s-au prescris.

Citește și: Top 10 dezastre patronate de Ecaterina Andronescu în Educație

 

Codrin Ștefănescu a fost deputat pe listele PRM între 2000 și 2004. A fost exclus din partid după ce a dezvăluit informații compromițătoare despre Corneliu Vadim Tudor. A intrat în 2001 în PSD, a trecut apoi prin Partidul Conservatori, a revenit pentru 2 ani în PRM, iar în 2011 s-a oprit la PSD. 

A ocupat funcția de secretar general al PSD, postură din care a fost cel mai apropiat colaborator al lui Liviu Dragnea. A militat, alături de acesta, pentru schimbarea legilor justiției în favoarea infractorilor. 

Citește și: Codrin Ştefănescu, la DIICOT Caraş-Severin într-un caz de corupție, pentru numirea unor şefi

 

Eugen Nicolicea, "tinichigiul Dreptului", cum a fost numit de presă, a intrat în Parlament în 1992 și a ieșit abia în 2020.

S-a remarcat prin inițiativele depuse pentru modificarea Codului Penal, cele mai multe fiind controversate. A fost un un pion activ în Comisia Juridică din Camera Deputaților, în perioada în cadre Liviu Dragnea, ca lider al PSD a introdus schimbări care au mutiltat justiția.

A obținut un certificat de revoluționar, deși nu a putut demonstra credibil care au fost faptele sale din decembrie 1989.

Citește și: Eugen Nicolicea, impostor cu patalama: s-a dat revoluționar „remarcat" la Turnu Severin

 

Viorica Dăncilă și Carmen Dan au fost cele mai apropiate colaboratoare ale lui Liviu Dragnea, fiind susținute de acesta încă din perioada în care era președinte al Consiliului Județean Teleorman.

Viorica Dăncilă a fost europarlamentar din 2009 până în 2018, când a devenit premier, postură din care s-a remarcat prin numeroasele gafe politice și de limbaj pe care le-a comis.

Carmen Dan a fost ministru de Interne în perioada 2016-2019. Din această funcție, a girat gazarea protestatarilor din Piața Victoriei, pe 10 august 2018. 

Dosarul „10 august” a fost clasat în această vară de DIICOT, chiar dacă pe numele lui Carmen Dan au fost depuse mai multe plângeri penale după evenimentele din vara lui 2018.

 

Călin Popescu Tăriceanu și Varujan Vosganian, președinte și vicepreședinte ALDE, sunt alte două nume care au părăsit scena politică după alegerile din 6 decembrie 2020.

Fost premier și președinte al Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu a fost trimis în judecată, în decembrie, de Parchetul General pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi complicitate la uzurpare de calităţi oficiale.

Este acuzat că nu a constatat şi nu a supus la vot în plenul Senatului încetarea mandatului de senator al lui Cristian Marciu, deşi acesta avea o decizie definitivă în instanţă prin care a fost declarat incompatibil şi nu mai putea ocupa o funcţie publică, informează Agerpres.

Varujan Vosganian a scăpat de un dosar penal după ce a plâns la tribuna Senatului și s-a rugat de colegii săi să nu îi ridice imunitatea Parlamentară. Rugăciune care a fost ascultată. 

Astfel, în 2013, scăpa, pentru a doua oară, de urmărirea penală a DIICOT în dosarul în care era acuzat că i-a dat ilegal gaze ieftine, din producţia internă, omului de afaceri Ioan Niculae.

Plenul Senatului a respins a doua cerere a procurorilor în doi ani, după ce senatorul PNL a urcat la tribună şi şi-a asigurat colegii, cu lacrimi în ochi, de afecţiunea sa, dar şi de faptul că anchetatorii nu au probe care să demonstreze că ar fi făcut ceva ilegal.

 

Victor Ponta nu a reușit să intre în Parlament, partidul pe care l-a înființat, Pro România, obținând voturi sub pragul electoral. 

Premier din 2012, a demisionat în 2015, la presiunea publică, după incendiul din Clubul Colectiv.

Tot în 2012 a fost acuzat că și-a plagiat lucrarea de doctorat, acuzații confirmate oficial în instanță. 

A fost șeful Corpului de Control al guvernului Adrian Năstase, fiind susținut și promovat de acesta din urmă. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te