„Don't Look Up”, un film care nu spune nimic nou. Omenirea a mai fost condusă de proști

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 28.12.2021 - 22:14

„Don't Look Up” nu e un film de artă și nici nu își propune să fie. E doar divertisment. Divertisment cu mesaj, într-adevăr, dar nu mai mult. Mi-a plăcut. Dar, în realitate, nu spune nimic nou despre lume.

SHARE

Știu că multora dintre voi vi se pare că omenirea e din ce în ce mai proastă. Desigur, restul omenirii, nu voi. Că e tot mai superficială, că e tot mai tare pradă teoriilor conspirației și că tot mai ignorantă în ceea ce privește știința și tot mai dispusă să creadă în ființe imaginare. 

„Don't Look Up” ne confirmă această credință, nu-i așa? Ia uit ce tâmpiți sunt politicienii, chiar președintele SUA, ce superficiali sunt moderatorii de televiziune, ce idioată e populația, mai multe decât oricând în istorie. Clar, totul se duce de râpă, vine apocalipsa, e nasol. 

E normal să credem că vremurile pe care le trăim sunt excepționale. Viziunea celor mai mulți asupra lumii se limitează la experiența propriei vieți. Ați văzut de multe ori oameni care, în fața unei inundații sau a unei canicule, spunând „Am 50/60/70 de ani și eu așa ceva nu am văzut”. 

În realitate, prin locul unde a trăit acel om anii săi au fost, în istorie, inundați și mai mari, canicule și mai dure.

În realitate, vremurile actuale, chiar dacă tulburi, sunt pistol cu apă pe lângă cele trăite de părinții și bunicii noștri.

Conducători idioți, care ignoră oamenii de ștîință sau care își văd interesul de moment, există din antichitate. Unii savanți au fost judecați și condamnați pentru că au contestat credințele vremii și au arătat că totuși Pământul se învârte.

Mulțimi de oameni care cred în iluzii, în supertiții, blesteme și ființe supranaturale, dar nu și în știință există de când e lumea. Mii de femei au fost ucise sub acuzația de vrăjitorie.

Pe de altă parte, oricât ar părea de incredibil, mai ales din România noastră cu jumătate din populație analfabetă funcțional, gradul de alfabetizare al planetei este în creștere.

Economia mondială e în creștere și chiar dacă liderii mondiali ne dezamăgesc uneori, vedem, chiar și în contextul conflictului mocnit cu Rusia, că analizează mult mai mult pornirea unui război.

Cantitatea de prostie a lumii e relativ constantă. Da, acum se vede mai bine doar pentru că există rețele sociale și oamenii proști nu se mai manifestă doar în cârciumă sau în familie. Dar „prostimea” e un concept extrem de vechi.

Lumea a fost dintotdeauna împinsă înainte doar de o mână de vizionari și savanți, minoritari, dar cel mai adesea ignorați, alungați, omorâți chiar. Doar încăpățânarea lor a învins uneori.

De fapt, „Don't Look Up” nu ne spune nimic nou. Nu e nici o surpriză. Lumea e egală cu ea însăși. Desigur, e bine să arătăm și să corectăm toate defectele ei. Dar nimic mai mult.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te