Verdict CEDO: Averea lui Dan Voiculescu, confiscată legal de statul român în dosarul ICA

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 18.03.2022 - 10:34
Verdict CEDO: Averea lui Dan Voiculescu, confiscată legal de statul român în dosarul ICA. / Foto: antena3.ro

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a declarat drept inadmisibile cererile depuse de mogulul Dan Voiculescu cu privire la condamnarea sa pentru spălare de bani şi la confiscarea bunurilor sale, informează AFP.

SHARE

Instanţa judiciară a Consiliului Europei ''declară, în unanimitate, cererile inadmisibile'', a indicat CEDO într-un comunicat, precizând că ''aceste decizii sunt definitive''.

Cererile către CEDO au fost formulate într-un prim caz, de către Dan Voiculescu însuşi, iar în al doilea caz de fiicele sale, Camelia Rodica Voiculescu şi Corina Mirela Voiculescu, şi de două companii româneşti, Compania de Cercetări Aplicative şi Investiţii S.A. şi Grupul Industrial Voiculescu şi Compania S.A., potrivit unui comunicat al CEDO.

Citește și: Miliardele Securității îi încaieră pe Iliescu și Voiculescu. Hodor: Banii ICE Dunărea, la Bancorex

Dan Voiculescu, condamnat la 10 ani închisoare în 2014 pentru privatizarea frauduloasă a Institutului pentru Cercetări Alimentare (ICA) 

Dan Voiculescu a fost condamnat în apel în 2014 la zece ani de închisoare pentru spălare de bani. A executat doar 3 ani din pedeapsă. Pe lângă decizia de condamnare, instanța a dispus confiscarea a aproape 100 de milioane de euro de la Dan Voiculescu, asta deoarece mogulul și fostul colaborator al Securității cu nume de cod „Felix” donase înainte de pronunțare mare parte din avere către fiicele sale, Camelia și Corina.

Citește și: VIDEO Liste cu 204 colaboratori ai Securității, ascunse de CNSAS 11 ani, deși desecretizate din 2007 | Newsweek Romania

Acesta a susţiut, în special, că statul l-a urmărit în justiţie ''în scopuri politice'' şi că judecătorii nu au fost imparţiali. Iar după condamnare, Dan Voiculescu și fiicele lui s-au plâns la CEDO, susținând că decizia instanței a fost una politică și că judecătorii au instituit ilegal măsura confiscării extinse asupra averii.

''Referitor la independenţa tribunalelor de proces, Curtea a luat notă că procedurile nu au fost arbitrare, că domnului Voiculescu i s-au oferit ocazii rezonabile de a-şi prezenta argumentele în proceduri antagonice şi că deciziile adoptate au fost motivate temeinic pe baza faptelor şi a legii aplicabile'', a explicat CEDO, potrivit Agerpres.

Citește și: CCR l-a scăpat pe Isărescu de ștampila oficială de colaborator al Securității | Newsweek Romania

Referitor la confiscarea bunurilor, Curtea consideră că nu s-a constatat nicio eroare de imparţialitate din partea judecătorilor. 

CEDO era ultima șansă a lui Dan Voiculescu de a mai recupera ceva din imobilele confiscate prin decizia de condamnare în dosarul ICA.

Citește și: Clientul lui Dan Voiculescu, Bogdan Pascu, plasat în CA-ul companiei de autostrăzi, CNAIR

Ce a confiscat statul de la Dan Voiculescu și fiicele sale

- imobilul teren intravilan în suprafață de 29.220,03 mp situat în București sector 1, strada Gârlei, nr. 1D
- imobilul teren intravilan în suprafață de 4.457 mp situat în București sector 1, strada Gârlei, nr.1B
- imobilul teren intravilan în suprafață de 3.000 mp situat în Bucureşti sector 1, strada Gârlei, nr.1B
- imobilul situat în şoseaua Bucureşti - Ploieşti, nr.25-27 (n.r.- sediul Antena 3), sector 1 Bucureşti compus din teren în suprafaţă de 4184,41 mp și a construcţiei în suprafaţă de 3140 mp edificată pe această suprafaţă construită la sol de 1986,25 mp.
- de la numita Voiculescu Camelia Rodica suma de 2.984.358,3 lei reprezentând contravaloarea a 9.947.861 acţiuni deţinute la SC Compania de Cercetări Aplicative şi Investiţii SA (fostă SC ICA SA), donate de către inculpatul Voiculescu Dan
- de la numita Voiculescu Corina-Mirela suma de 2.984.358,6 lei, reprezentând contravaloarea a 9.947.862 de acţiuni deţinute la SC Compania de Cercetări Aplicative şi Investiţii SA (fostă SC ICA SA), acţiuni ce au fost donate de către inculpatul Voiculescu Dan
- de la inculpatul Voiculescu Dan, în calitate de beneficiar real al Compania GRIVCO SA Bucureşti a sumelor încasate cu titlu de chirie, respectiv suma de 3515756,4 USD
- de la numita Voiculescu Corina-Mirela a sumelor încasate în calitate de acţionar al Compania GRIVCO SA Bucureşti începând cu data de 06.06.2006, conform contractului de donaţie autentificat sub nr. 1498/06.06.2006 de BNP „Mircea Elena”, pe parcursul derulării contractului de închiriere nr. 5317/35/2003.165 între Compania GRIVCO Sa Bucureşti, în calitate de proprietar şi SC Romtelecom SA, în calitate de chiriaş, cu titlu de chirie în baza contractului sus menţionat aferente cotei de participare la beneficii/pierderi, în cuantum de 37,375% începând cu data de 06.06.2006, sumă care se va calcula de organele care vor pune în executare prezenta decizie penală în funcţie de criteriile menţionate în cuprinsul art. 1 din contractul de închiriere nr. 5317/35/2003.165.
- de la numita Voiculescu Camelia Rodica a sumelor încasate în calitate de acţionar al Compania GRIVCO Sa Bucureşti începând cu data de 06.06.2006, conform contractului de donaţie autentificat sub nr. 1498/06.06.2006 de BNP „Mircea Elena”, pe parcursul derulării contractului de închiriere nr. 5317/35/2003.165 între Compania GRIVCO Sa Bucureşti, în calitate de proprietar şi SC Romtelecom SA, în calitate de chiriaş, cu titlu de chirie în baza contractului sus menţionat aferente cotei de participare la beneficii/pierderi, în cuantum de 39,125% începând cu data de 06.06.2006, sumă care se va calcula de organele care vor pune în executare prezenta decizie penală în funcţie de criteriile menţionate în cuprinsul art. 1 din contractul de închiriere nr. 5317/35/2003.165, potrivit ziare.com.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te