Xi sfidează Occidentul. În timp ce vizitează Europa cu un plan de „pace”, China înarmează Rusia

DE Adina Mutăr | 10.05.2024 - 19:04
Xi sfidează Occidentul. În timpul turneului său în Europa cu planul de „pace”, China înarmează Rusia - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Xi sfidează Occidentul. În timp ce vizitează Europa cu un plan de „pace”, China înarmează Rusia. China rămâne principala sursă a Rusiei de bunuri cu dublă utilizare sancționate, alimentând războiul în curs.

SHARE

Xi sfidează Occidentul. În timp ce vizitează Europa cu un plan de „pace”, China înarmează Rusia.

Președintele chinez Xi Jinping a făcut un turneu în Europa, în Franța, Serbia și Ungaria sub pretextul discuției unui plan de pace în Ucraina, dar, în realitate, pentru a-și promova uriașul proiect Belt and Road.

 Xi Jinping fost în Franța pentru o vizită de stat de două zile în deschiderea turneului european.

Vorbind alături de Xi după întâlnirea lor de la palatul prezidențial Elysee, președintele francez Emmanuel Macron a spus că Franța speră că influența Chinei asupra Moscovei va determina Rusia să pună capăt războiului din Ucraina.

Xi sfidează Occidentul. În timp ce vizitează Europa cu un plan de „pace”, China înarmează Rusia.

„Salutăm angajamentele autorităților chineze de a se abține de la vânzarea de arme sau ajutor” și de a „controla strict” vânzările de produse și tehnologii care pot fi utilizate atât în scopuri civile, cât și în scopuri militare, a spus Macron.

Macron a salutat mai mult o speranță, deoarece, deși China pretinde neutralitate în războiul ruso-ucrainean, companiile sale varsă o gamă largă de articole – de la drone, la microcipuri și piese de mașini – în Rusia, inclusiv produse fabricate în China și care ocolesc controalele exporturilor occidentale prin intermediul entităților chineze.

Beijingul a refuzat oficial să livreze direct arme letale în războiul din Ucraina, și atât Kievul, cât și UE au încercat să atragă Cjhina în eforturile de pace, în speranța de a-și valorifica influența asupra Moscovei.

Aducerea Chinei la Summitul pentru Pace condus de Ucraina, planificat în Elveția pentru mijlocul lunii iunie, se numără printre prioritățile principale ale Kievului, potrivit Kyiv Independent.

Fluxul de bunuri cu dublă utilizare arată că Beijingul nu este atât de neutru în război pe cât dorește să pară.

În 2023, China a fost responsabilă pentru 90% din importurile Rusiei a 50 de articole incluse în lista de bunuri sancționate de Occident, cum ar fi microelectronică, echipamente de navigație și comunicații, optică sau mașini-unelte cu control computerizat.

China servește atât ca producător al acestor articole, cât și ca intermediar pentru reexportul lor din alte țări, ajutând la ocolirea sancțiunilor.

Rolul țării de linia de salvare a Moscovei pentru producția civilă și militară a crescut brusc de când Occidentul a impus restricții comerciale extinse Rusiei.

În timp ce exporturile totale ale Chinei către restul lumii au crescut cu 29% din 2021, exporturile către Rusia au crescut cu 121%.

Citește și: VIDEO „Jocuri de război” SUA și Filipine au tras rachete și au scufundat nave. China a deschis focul

Articolele individuale cu dublă utilizare, vânzările de semiconductoare – vitale pentru fabricarea sistemelor de comunicații, radarelor, ghidajului de rachete sau echipamentelor de război electronic – au crescut de la 200 de milioane de dolari în 2021 la peste 500 de milioane de dolari în 2022, potrivit datelor Fundației Rusia Liberă.

Mai multe sectoare ale industriei de apărare și capacitățile militare ale Rusiei sunt stimulate de comerțul chinez.

Citește și: Xi Jinping „l-a cumpărat” pe Orban, cu 7.800.000.000 euro. Drumul Mătăsii trece prin Ungaria

„Logistica Rusia este cu adevărat importantă. Camioanele, piesele de schimb, toate acele tipuri de echipamente ce mențin mașina de război în funcțiune”, le poate oferi China, a spus Edward Lucas, consilier principal la Centrul European pentru Politică și Analiză (CEPA).

Alte componente cheie includ piese de drone și drone complete disponibile, microcipuri și alte componente electronice, a adăugat expertul.

Gigantul tehnologic chinez Huawei a fost cel mai important furnizor de componente critice din Rusia în primele 10 luni ale anului 2023 (530 de milioane de dolari) și a doua cea mai importantă sursă de bunuri de pe câmpul de luptă (286 de milioane de dolari) potrivit Intel American. Lenovo și Hikvision din China se situează, de asemenea, în fruntea ambilor indicatori.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te