Viktor Orban cedează în fața UE. Compromisul Budapestei privind ajutorul financiar pentru Ucraina

DE Daniel Toșa | Actualizat: 17.01.2024 - 10:53
Viktor Orban cedează în fața UE. Compromisul Budapestei privind ajutorul financiar pentru Ucraina - Foto: Profimedia images

Viktor Orban cedează în fața UE. Compromisul Budapestei privind ajutorul financiar pentru Ucraina. Ungaria dă semne Uniunii Europene că este gata să renunțe la opoziția sa față de noua finanțare pe termen lung a Ucrainei.

SHARE

Mai mulți diplomați și oficiali europeni au declarat că premierul ungar Viktor Orban este aproape de a accepta un compromis privind utilizarea banilor din bugetul UE pentru a sprijini Ucraina, chiar dacă nu îndeplinește cererile pe care le-a făcut după summitul UE din decembrie 2023. 

Viktor Orban cedează în fața UE. Compromisul Budapestei privind ajutorul financiar pentru Ucraina

În decembrie, Orban a blocat un pachet de finanțare pe patru ani pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro.

Politico amintește că, de atunci, ambele părți au fost implicate într-o căutare delicată a unei soluții, cum să aprobe ajutorul la summitul liderilor UE de la 1 februarie.

Potrivit diplomaților și oficialilor, în pofida faptului că UE nu are încă un acord privind concesiile acordate Ungariei, Uniunea Europeană este încrezătoare că un acord poate fi încheiat în următoarele câteva săptămâni.

În timp ce Bruxelles-ul s-a arătat dispus să îi ofere lui Orbán unele concesii pentru a ajunge la un acord, majoritatea capitalelor naționale au respins încercarea Ungariei de a împărți finanțarea Ucrainei în tranșe anuale care ar necesita aprobarea unanimă în fiecare an.

Citește și: Viktor Orban compară UE cu tancurile Uniunii Sovietice

Pentru că, în practică, acest lucru i-ar da dreptul lui Orban să blocheze finanțarea Ucrainei din partea UE în fiecare an sau să ceară concesii de la Bruxelles în schimbul ridicării dreptului de veto.

Un diplomat UE a calificat drept "extrem de improbabil" ca statele membre să ia o decizie care ar oferi Ungariei "posibilitatea de a exercita un șantaj regulat".

O altă propunere a Ungariei implică o revizuire intermediară a finanțării în 2025. Dar chiar și această opțiune este considerată inacceptabilă de cei mai fermi susținători ai Kievului, deoarece va "crea din nou haos" peste 12 luni.

Citește și: Ucraina îl somează pe Orban privind „Ungaria Mare”: Revizionismul, inacceptabil

Sursele au declarat că acest lucru contravine logicii bugetului pe șapte ani al UE, care urmărește să asigure stabilitate și predictibilitate.

Potrivit interlocutorilor publicației, un potențial compromis ar putea consta în faptul că Comisia Europeană va rambursa Ungariei costurile de plată a dobânzilor la împrumuturile primite în perioada post-pandemică.

Citește și: Scenariu autodistructiv pentru UE. Prietenul lui Putin, următorul șef al Consiliului European

De asemenea, Comisia ia în considerare posibilitatea introducerii unei "frâne de urgență" care ar permite oricărei țări care se opune finanțării Ucrainei să întârzie plățile și să amâne discuțiile la summitul liderilor UE. Însă această opțiune nu ar permite niciunui stat membru al UE să se opună prin veto plăților.

Consensul este că orice compromis final trebuie să includă unele concesii pentru Ungaria - suficient pentru a-i permite lui Orbán să își revendice victoria acasă.

Citește și: Viktor Orban, din nou pe limba lui Putin: „Să ne bucurăm că nu e război. E o operaţiune militară”

Doi diplomați au remarcat că veto-ul repetat al Budapestei la finanțarea pentru Ucraina ar determina capitalele UE să invoce așa-numita procedură a articolului 7, care ar putea suspenda dreptul de vot al Ungariei în procesul decizional al UE.

La 16 ianuarie, Orbán și-a reiterat opoziția față de aprobarea sprijinului macrofinanciar pentru Ucraina, argumentând că o astfel de asistență "nu ar trebui să dăuneze bugetului UE".

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te