VIDEO Racheta misterioasă cu care Ucraina a doborât un avion rusesc Tu-22M3. Costă 200.000.000$

DE Adina Mutăr | Actualizat: 19.04.2024 - 20:50
Racheta misterioasă cu care Ucraina a doborât un avion rusesc Tu-22M3. - Foto: profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Racheta misterioasă cu care Ucraina a doborât un avion rusesc Tu-22M3. Costă 200.000.000$. A fost o operațiune comună a Serviciului de Informații pentru Apărare al Ucrainei (HUR) cu Forțele Aeriene Ucrainene.

SHARE

Racheta misterioasă cu care Ucraina a doborât un avion rusesc Tu-22M3. Costă 200.000.000$. 

Bombardierul rusesc Tu-22M3 a fost doborât la o distanță de 300 de kilometri de către Ucraina, „folosind aceleași mijloace care au lovit anterior aeronava rusească de avertizare timpurie și control A-50”, a declarat Serviciul de Informații pentru Apărare al Ucrainei (HUR).

Racheta misterioasă cu care Ucraina a doborât un avion rusesc Tu-22M3. Costă 200.000.000$

Avionul A-50 a fost doborât de un sistem de apărare antiaeriană S-200 de fabricație sovietică cu o rază de acțiune de până la 240 km, au declarat la 23 februarie surse din cadrul HUR.

Experți de la Defense Express au remarcat că trebuia adăugată încă o distanță la raza de acșiune a rachetei, în funcție de locul de unde a fost lansată sau este vorba de un alt tip de rachetă cu raza mai lungă de acțiune. 

După ce a fost lovit, bombardierul a mai zburat până în regiunea Stavropol, unde s-a prăbușit.

Citește și: VIDEO Avion de lux, transformat de armata SUA, spionează în Vestul României. Preț: 33.000.000$

Sursele rusești atribuie prăbușirea avionului unor defecțiuni tehnice, susținând că pilotul i-a ejectat forțat pe ceilalți trei membri ai echipajului, el încercând să ducă avionul spre o zonă nelocuită.

Aceasta este prima distrugere în aer a unui bombardier supersonic cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 în timpul unei misiuni de luptă. 

Militarnyi a raportat că în dimineața zilei de vineri, 19 aprilie, un bombardier supersonic cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 s-a prăbușit în Rusia, după un atac asupra Ucrainei.

Videoclipul publicat de martori oculari arată aeronava în flăcări, prăbușindu-se.

Citește și: VIDEO Atac masiv cu rachete și drone în centrul Ucrainei. Sunt cel puțin 8 morți și 25 de răniți

Ministerul Apărării al Federației Ruse a raportat că echipajul a fost ejectat, doi fiind găsiți în viață și internați la spital. Un altul a fost găsit mort, iar al patrulea membru al echipajului, pilotul principal,  este căutat.

Tu-22M3 este un bombardier supersonic cu rază lungă de acțiune conceput pentru a angaja ținte terestre și de suprafață, în valoare de 200 de milioane de dolari, cu un cost de întreținere de 40 de milioane de dolari, potrivit Nations.

Aeronava poate transporta trei rachete supersonice Kh-22 cu rază lungă de acțiune.

Rusia a folosit în mod repetat astfel de aeronave în războiul cu Ucraina.

Aerodromul militar Mozdok (Osetia de Nord, Rusia) este situat în apropierea graniței cu regiunea Stavropol, unde se află aceste bombardiere strategice ale Forțelor Aerospațiale ale Rusiei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te