VIDEO Armata distrusă a lui Putin defilează în Kiev. Tancuri rusești de milioane, scoase din uz

DE Remus Cernea | Actualizat: 08.10.2022 - 21:22

Singurele tancuri rusești care au ajuns în Kiev de la începutul agresiunii militare pornite de Rusia lui Putin pe 24 februarie 2022, sunt cele distruse ori capturate de armata ucraineană!

SHARE

Newsweek România v-a prezentat în luna iunie materiale cu un cimitir al tancurilor amplasat în Piața Sfântul Mihail, o zonă foarte veche a orașului, datând din secolul XII.

Iată că acum, în apropierea celebrării Zilei Independenței Ucrainei, pe 24 august, autoritățile au decis transformarea în zonă pietonală a Pieței Maidan și a unei părți a bulevardului Khreshchatyk pentru a dispune acolo zeci de tancuri și de alte blindate rusești distruse ori capturate de către armata ucraineană după invadarea pe scară largă a țării acum 6 luni. Unele dintre ‘exponate’ au plăcuțe informative care menționează inclusiv bătăliile în care au fost distruse.

Mii de oameni se plimbă asistând la un soi de „paradă” a vehiculelor militare ale invadatorilor. Părinții vin cu copiii lor și le fac poze pe tancuri, atmosfera este foarte relaxată iar atitudinea generală a oamenilor este aceea a unor învingători care nu se vor lăsa niciodată îngenuncheați de Rusia lui Putin. În Piața Maidan s-a murit în anul 2014 pentru libertate, iar distrugerile teribile pe care le suferă acum ucrainenii vin tocmai ca urmare a faptului că își doresc un viitor democratic și sunt hotărâți să plătească pentru asta un preț incomensurabil în sânge și vieți pierdute.

Citește și: VIDEO Armenii din Lachin își incendiază casele înainte de a preda teritoriul forțelor azere

Întrucât rușii sunt recunoscuți în modul în care duc războiul pentru importanța pe care o acordă simbolisticii, este de așteptat ca în apropierea Zilei Independenței celebrate de Ucraina miercuri, să fie intensificate atacurile. Dar ucrainenii par pe deplin lucizi și deloc doritori să dea vreun pas înapoi. Iar această expoziție de tancuri rusești distruse este un nou exemplu în acest sens.

Citește și: Cine era Daria Dughina si ce declara despre războiul din Ucraina. În Rusia trebuie unitate absolută

Nu ar fi trebuit ca aceste imagini să existe. Nu ar fi trebuit ca acest război să existe. Nu ar fi trebuit ca acest articol să existe. Copiii ar fi trebuit să vadă tancuri și rachete militare doar în filme sau la muzeele despre cel de-Al Doilea Război Mondial. Nu pe străzi ori în orașele lor asediate de ruși. Iar umanitatea a traversat destul momente îngrozitoare din care poate extrage toate lecțiile necesare pentru a construi un viitor fără astfel de orori. Știm deja care este drumul spre iad. Țările noastre l-au parcurs deja de nenumărate ori prin războaie devastatoare. Dar nenumărate cărți de istorie, de filosofie, de teorie politică ne pot oferi un ghidaj pentru a nu ne mai prăbuși în barbaria războiului.

O mare parte a Europei a învățat în bună măsură aceste lecții iar Uniunea Europeană este o structură care aduce nu doar prosperitate și mai multă libertate, dar și pace. Putin și sistemul de putere pe care l-a construit în jurul lui ne pun însă din nou în fața unor riscuri imense pentru civilizația noastră. E un regim cu siguranță corigent la istorie și tributar unor impulsuri brutale și meschine în privința scopurilor urmărite și a modului lor de implementare.

Circumstanțele prin care trecem sunt de așa natură că e necesar să depunem mărturie pentru realitatea pe care o trăim. Acesta e rolul primordial și esențial al materialelor de presă și de analiză despre războiul din Ucraina! Iar privirile noastre nu trebuie să se mute, ci să contemple scenele și evenimentele dure și dificil de cuprins cu mintea ale dramei teribile prin care trece Ucraina. Poate până la urmă lecțiile istoriei vor fi asumate organic de o suficientă parte a umanității astfel încât ororile prin care trece țara vecină să nu se mai repete nicăieri, niciodată!

Remus Cernea este corespondentul Newsweek România în Ucraina

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te