Unul din liderii Europei anunță că Rusia începe „un mare război”. Cum va fi România implicată?

DE Florin Budescu | Actualizat: 25.03.2024 - 15:54
Unul din liderii Europei anunță că Rusia începe „un mare război”. Cum va fi România implicată? - Foto: Profimedia Images

Unul din liderii Europei anunță că Rusia începe „un mare război”. Cum va fi România implicată? Fostul președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, avertizează că nu trebuie să vorbim doar despre arme, având în vedere războiul de agresiune al Rusiei.

SHARE

Unul din liderii Europei anunță că Rusia începe „un mare război”. Cum va fi România implicată? Fostul președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, avertizează că nu trebuie să vorbim doar despre arme, având în vedere războiul de agresiune al Rusiei, împotriva Ucrainei.

Europa se află "într-o stare de spirit prebelică, pentru că o parte din retorică îmi amintește de retorica Războiului Rece. Oamenii vorbesc doar despre arme", a declarat Juncker, într-un interviu pentru Kleine Zeitung.

Unul din liderii Europei anunță că Rusia începe „un mare război”. Cum va fi România implicată?

În anii 80, Războiul Rece a prins România fixată lângă URSS, în Pactul de la Varşovia. Ţara noastră a suferit enorm. În timpul Crizei Coridorului Fulda, în anii 80, România putea să fie victimă colaterală a unui conflict NATO - URSS, în regiunea Turingia, dintre cele două Germanii, care putea să se transforme într-un război global.

.Juncker speră că retorica de război nu va duce la "un mare război" de acest gen. În același timp, Juncker a explicat că, pentru ce s-a întâmplat În Ucraina, nu a fost vina Europei, ci totul s-a datorat derapajului președintelui rus Vladimir Putin.

Şi înainte de primul război, Principatele Române au fost victima izbucnirii conflictului. Apoi, printr-un joc diplomatic inteligent, ceea ce în 1917 părea pierdut, sub ocupaţia germană, a devenit realitate interbelică: România Mare.

Citeşte şi: Cum a scăpat Putin de adversarul său numărul 1

Jean Claude Juncker spune că îl cunoaște bine pe Putin, conform exxpress.at. "Sunt probabil unul dintre europenii care au vorbit cu el cel mai mult și cel mai intim. Am petrecut ore întregi vorbind cu el în germană, chiar și noaptea, fără ajutorul diplomaților sau al interpreților. Așa că l-am avut cu adevărat "pe grătar". Și el m-a avut pe mine".

Cum este starea de spirit a lui Putin, în prezent? Acum este "foarte dezamăgit". El acum este supărat pentru că le-a permis est-europenilor să-i atragă atenţia lui Juncker, asupra pericolului rusesc.

Şi acum, România este tot în prima linie. În prima linie a Flancului Estic al NATO. Jucker spune că Putin ar trebui să nu câştige războiul, pentru că în cazul acesta "ar deveni și mai violent". Aceasta presupune că vest-europenii trebuie să susțină activ Ucraina, pentru ca Putin să nu câştige.

Citeşte şi: Vladimir Putin „se închină” la Beijing. Prima vizită după „câștigarea” unui nou mandat, în China

"Nu sunt un belicos, în sensul că nu vreau doar ca armele să vorbească. Sunt de părere că în spatele frontului armelor trebuie căutate și alte formate pentru a pune capăt acestui război.

Dar nu trebuie să existe o pace dictatorială, dominată de ruşi. Asta trebuie împiedicat". Faptul că președintele francez Emmanuel Macron vorbea despre trimiterea de trupe, pe pământ ucrainean, l-a surprins pe Jucker, dar nu l-a îngrozit.

Citeşte şi: Vladimir Putin a trecut România pe „lista neagră”. Care sunt celelalte țări vizate de Rusia?

Există o strategie bine gândită, care spune că nu ar trebui să-i spui unui adversar care se comportă ca un adversar unde sunt propriile sale linii roșii.

„În acest sens, înregistrez acest lucru în categoria mișcărilor tactice”, a spus Juncker, care s-a pronunțat încă o dată în favoarea unei armate europene.

Dar acesta „nu este un lucru ușor. Gândirea în Europa a rămas națională. Trebuie să devină europeană”, a explicat fostul preşedinte al Comisiei Europene.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te