Ucraina îi lasă fără pașapoarte pe bărbații fugiți de înrolare. Polonia vrea să-i trimită înapoi

DE Adina Mutăr | Actualizat: 25.04.2024 - 09:06
Ucraina îi lasă fără pașapoarte pe bărbații fugiți de înrolare - Foto: front_ukrainian (imagine cu caracter ilustrativ)

Ucraina îi lasă fără pașapoarte pe bărbații fugiți de înrolare. Polonia vrea să-i trimită înapoi. Cabinetul de Miniștri a interzis eliberarea de pașapoarte ucrainene, fie intern, fie pentru cei aflați în străinătate, bărbaților ucraineni cu vârsta cuprinsă între 18-60 de ani.

SHARE

Ucraina îi lasă fără pașapoarte pe bărbații fugiți de înrolare. Polonia vrea să-i trimită înapoi.

Potrivit unui decret al Cabinetului de Miniștri al Ucrainei, „bărbații cetățeni ucraineni cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani pot obține un pașaport de cetățean al Ucrainei pentru a călători în străinătate la o agenție teritorială sau o unitate teritorială a Serviciului de Stat pentru Migrație al Ucrainei”.

„Astfel de pașapoarte nu pot fi trimise unei unități separate sau unei misiuni diplomatice străine a Ucrainei pentru a fi eliberate”, se arată în document, potrivit pravda.com.ua.

Ucraina îi lasă fără pașapoarte pe bărbații fugiți de înrolare

Aceste cerințe nu se aplică bărbaților ucraineni cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani care au dreptul de a trece granița în timpul Legii marțiale.

Ministerul de Externe al Ucrainei a subliniat că decretul Cabinetului de Miniștri se referă la modificări ale eliberării pașapoartelor emise de Serviciul de Stat pentru Migrație al Ucrainei în urma cererilor primite de către serviciul Pașapoarte de stat, care nu face parte din Ministerul Afacerilor Externe, sau serviciului diplomatic sau consular. 

Serviciile consulare oferite de Ministerul de Externe vor rămâne neschimbate și sunt oferite cetățenilor ucraineni la ambasade, consulate generale și consulate ale Ucrainei.

Eurostat a raportat că, în ianuarie 2024, 4,3 milioane de ucraineni se află în țările UE, dintre care 860.000 sunt bărbați adulți.

Aceștia ar putea servi pe front, dar se consideră că au fugit de înrolare. Ucraina beneficiază acum de ajutor militar fără precedent, dar suferă de lipsă de soldați, fie că și-au pierdut viața, fie din cauza epuizării, neputând beneficia de o pauză prin rotație.

Polonia vrea să-i trimită înapoi, să-și servească patria

Ministrul polonez al Apărării, Władysław Kosiniak-Kamysz, a declarat că Polonia este pregătită să ajute Ucraina să-i readucă pe bărbați de vârstă militară pentru a „își îndeplinește obligația civică”.

Citește și: Cum fug ucrainenii de război în România? Unii se îneacă în Tisa, alții riscă să fie împușcați

Polonia a acordat statut de protecție temporară pentru 950.000 de ucraineni, al doilea număr ca mărime după Germania.

„Cred că mulți polonezi sunt revoltați când văd tineri ucraineni în hoteluri și cafenele și aud cât de mult efort trebuie să facem pentru a ajuta Ucraina”, a declarat ministrul, potrivit pravda.com.ua.

Citește și: 62 de miliarde $ pleacă din SUA, spre Ucraina. „Acum du-te și câștigă lupta cu Putin”

Ministrul a subliniat că Polonia s-a oferit să ajute Ucraina în trecut să-i facă pe bărbați care sunt obligați să efectueze serviciul militar să se întoarcă în țara lor și să își îndeplinească obligația civică.

„Orice sprijin este posibil”, a spus Kosiniak-Kamysh când a fost întrebat cum ar răspunde Polonia dacă Kievul ar cere ajutor pentru ca bărbații care își pierd dreptul de a rămâne în Polonia după expirarea pașapoartelor să se întoarcă acasă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te